ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

ΟΙ ΨΥΧΟΛΌΓΟΙ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΎΝ: ΠΟΤΈ ΜΗΝ ΠΕΊΤΕ ΑΥΤΈΣ ΤΙΣ 5 ΦΡΆΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΆ ΣΑΣ

1. Τα μεγάλα αγόρια/κορίτσια δε φοβούνται ποτέ
Αυτό δεν είναι αλήθεια και το ξέρετε. Αν το λέτε αυτό, τα παιδιά σας θα φοβούνται να δείξουν τα συναισθήματά τους. Πρέπει να στηρίζετε τα παιδιά σας και να τους εξηγήσετε ότι δεν υπάρχει τίποτα που πρέπει να φοβούνται, δεδομένου ότι είναι ασφαλή και δεν κινδυνεύουν.

2. Δεν είσαι τόσο όμορφος/καλός/έξυπνος όσο θα έπρεπε να είσαι!
Αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος επειδή δημιουργείτε στα παιδιά σας ανασφάλειες και θα νομίζουν ότι δεν είναι αρκετά καλά. Αντ’ αυτού, πρέπει να διδάξετε τα παιδιά σας να αγαπούν τους εαυτούς τους.

psychology

3. Σταμάτα να κλαις αμέσως!
Όλοι έχουμε το δικαίωμα να δείξουμε πώς νιώθουμε, κι έτσι αν θέλουν να κλάψουν, αφήστε τα να κλάψουν χωρίς να τους φωνάζετε. Αντ’ αυτού, ρωτήστε τα γιατί κλαίνε κι αγκαλιάστε τα.

4. Γιατί είναι τόσο δύσκολο να _____?
Εάν το ρωτήσετε αυτό, το παιδί σας θα αισθανθεί ανάξιο και ανίκανο να κάνει κάτι σωστά. Αντ’ αυτού, δείξτε στα παιδιά σας πώς πρέπει να κάνουν τα πράγματα.

5. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι το έκανες αυτό!
Είναι πολύ εγωιστικό να θέλετε το παιδί σας να αισθάνεται άσχημα επειδή είστε απογοητευμένοι. Ακόμα, πρέπει να εξηγήσετε στο παιδί σας τι έκανε λάθος και γιατί.

Ελπίζουμε ότι αυτές οι συμβουλές θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε έναν καλύτερο δεσμό με τα παιδιά σας και να διευκολύνετε την κατάσταση, αλλά να γνωρίζετε ότι το να είσαι γονέας είναι το πιο δύσκολο πράγμα που πρέπει να κάνεις. Οι γονείς κάνουν λάθη και πάντα θα συνεχίσουν να κάνουν λάθη. Μπορούν μόνο να προσπαθήσουν να μάθουν από τα λάθη τους και να μην τα επαναλάβουν.