ΕΛΛΑΔΑ

ΟΛΟΕΝΑ ΚΑΙ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ Δέκα ημέρες μετά τις φονικές πυρκαγιές: 80 νεκροί ταυτοποιημένοι, 8 αγνοούμενοι

Δέκα ημέρες μετά την φονική πυρκαγιά που συγκλόνισε όλη την Ελλάδα και ο θλιβερός κατάλογος των θυμάτων μεγαλώνει συνεχώς.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας, ο αριθμός των ταυτοποιημένων νεκρών ανέρχεται στους 76. Σε αυτούς προστίθεται ο αριθμός τεσσάρων ατόμων οι οποίοι κατέληξαν νοσηλευόμενοι σε νοσοκομεία της Αττικής, με αποτέλεσμα οι νεκροί να ανέρχονται επισήμως σε 80.

Οι αγνοούμενοι, υπολογιζόμενοι με βάση την υποβολή επισήμων δηλώσεων από τα οικεία τους πρόσωπα, ανέρχονται σε οκτώ άτομα.

Σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείς εξακολουθούν να νοσηλεύονται 11 άτομα. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, πρόκειται για 6 ασθενείς στον Ευαγγελισμό, 2 ασθενείς στο ΚΑΤ, 2 ασθενείς στο Θριάσιο και μία ασθενή στο «Γ. Γεννηματάς». Ο κατάλογος με τους εγκαυματίες στα νοσοκομεία περιλαμβάνει το τελευταίο 48ωρο 43 ενήλικες και ένα παιδί που νοσηλεύεται με εγκαύματα στο Παίδων «Αγία Σοφία».

ΙΣΑ: Να αποδοθούν εγκληματικές ευθύνες

Την ίδια στιγμή ολοένα και πληθαίνουν οι αντιδράσεις για τους χειρισμούς της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της φονικής πυρκαγιάς αλλά και για την μετέπειτα διαχείριση των συνεπειών της.

Χθες ο Ιάτρικός Σύλλογος Αθηνών ζήτησε την παρέμβαση εισαγγελέα προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες για τη φονική πυρκαγιά.

Στη συνεδρίαση του ΔΣ, ο ΙΣΑ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι έγιναν εγκληματικές παραλείψεις, τόσο τις πρώτες κρίσιμες ώρες της τραγωδίας, όσο και κατά τη διαχείρισή της τα επόμενα 24ωρα.

Ακόμη, σε ανακοίνωση ο Ιατρικός Σύλλογος επισημαίνει ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για σοβαρά επιχειρησιακά λάθη και παραλείψεις από τους αρμόδιους φορείς που συνετέλεσαν στην έκταση της τραγωδίας. «Είναι χαρακτηριστικό ότι τα μέλη του ΙΣΑ που έσπευσαν εθελοντικά να βοηθήσουν, μας κατήγγειλαν, την παντελή απουσία των αρμόδιων φορέων ακόμα και στο συντονισμό των εθελοντικών ομάδων», αναφέρει η ανακοίνωση.

Παράλληλα, ο ΙΣΑ εκτιμά ότι υπήρξε εγκληματική καθυστέρηση, στην ενημέρωση των κατοίκων των περιοχών που επλήγησαν, καθώς και των εθελοντών, για τους κινδύνους που διατρέχει η υγεία τους και τα μέτρα που πρέπει να λάβουν για την προστασία τους.

Δασοφύλακες: Υπάρχουν επιχειρησιακές ευθύνες στην τραγωδία

Από την πλευρά τους, την ύπαρξη επιχειρησιακών ευθυνών στις φονικές πυρκαγιές τονίζουν οι Δασοφύλακες, σε ανακοίνωσή τους για την τραγωδία στην Αττική.

Μάλιστα, με βάση τη χρόνια εμπειρία τους στα μέτωπα των πυρκαγιών, επισημαίνουν ότι η επιχειρησιακή μάχη χάθηκε στην Πεντέλη και πριν η φωτιά φτάσει στον Ν. Βουτζά.

Σε ό,τι αφορά την πυρκαγιά στην Κινέτα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Δασοφυλάκων επισημαίνει ότι έγιναν στάχτη 60.000 στρέμματα πευκοδάσους, αλλά και το μοναδικό ελατοδάσος των Γερανείων.

 

 

efimerida.gr