ΚΡΗΤΗ

Ολονύχτια επιχείρηση στο Ενετικό Λιμάνι Ηρακλείου για τη θαλάσσια ρύπανση  

Συναγερμός σήμανε στο κεντρικό λιμεναρχείο του Ηρακλείου το μεσημέρι της Κυριακής όταν πολίτες αντίκρισαν μία κηλίδα μέσα στο Ενετικό Λιμάνι.

Στο σημείο έσπευσαν οι άνδρες του Λιμενικού και διαπίστωσαν πως πρόκειται όντως για ρύπανση σε μορφή ελαιωδών καταλοίπων μαύρου χρώματος, με έκταση 15 τετραγωνικών μέτρων, η οποία προήλθε από κάποιο σκάφος.

Άμεσα ξεκίνησε η επίπονη επιχείρηση απομάκρυνσης του πετρελαίου από τη θάλασσα, η οποία συνεχίστηκε και κατά τη διάρκεια της νύχτας με το σκοτάδι να δυσχεραίνει τις προσπάθειες των λιμενικών να συλλέξουν με ειδικό εξοπλισμό, κουβέρτες και λουκάνικα την ιριδίζουσα στην επιφάνεια του νερού ουσία.

Οι άνδρες του Λιμενικού συνέλεξαν δείγματα από τις ντίνες τα έλαια και τα πετρέλαια των «ύποπτων» σκαφών στο ενετικό λιμάνι με την προανάκριση να βρίσκεται σε εξέλιξη για τον εντοπισμό όποιου ευθύνεται για την θαλάσσια ρύπανση η οποία έχει βαριές ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.

Η ρύπανση από πετρέλαιο επιφέρει ανυπολόγιστες καταστροφές στο θαλάσσιο οικοσύστημα,  έχει επιπτώσεις στα ενετικά μνημεία ενώ

 

Πηγή: neakriti.gr