ΚΡΗΤΗ

“Ούτε προσκύνημα, ούτε κερί” ξεκαθαρίζουν Εκκλησία της Κρήτης και ΕΛ.ΑΣ.

Παραμονή στα σπίτια συνιστά για μια ακόμα φορά η Αρχιεπισκοπή, για την διαφύλαξη της υγείας του “σώματός μας ως ναού του Αγίου Πνεύματος”

Με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο έρχεται η Αρχιεπισκοπή Κρήτης να δηλώσει τη θέση της για το θέμα των ημερών, τις Ακολουθίες του Πάσχα.

“Απαγορεύεται η παρουσία κοινού στις πάσης φύσεως θρησκευτικές τελετές” επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Αρχιεπισκοπή, υπενθυμίζοντας την σχετική κυβερνητική απόφαση και παροτρύνοντας τος πολίτες να μείνουν σπίτι.

Στην ανακοίνωση, που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση των εκπροσώπων της Εκκλησίας με τον Αστυνομικό Διευθυντή Ηρακλείου Νίκο Σπυριδάκη, υπογραμμίζεται ότι οι Ιερές Ακολουθίες θα τελούνται με κλειστές πόρτες ενώ ακόμα και η Περιφορά του Επιταφίου θα γίνει εντός των ναών!

Το πιο σημαντικό που τονίζεται στην ανακοίνωση είναι ότι δεν επιτρέπεται, καμία προσέλευση πιστών, “ομαδικά ή ατομικά, στους Ιερούς Ναούς στις Ι. Μονές και τα Ι. Ησυχαστήρια”.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, από την πλευρά της αστυνομίας έχει γίνει ήδη σχεδιασμός για εντατικοποίηση των σχετικών ελέγχων σε όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, με την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. να επισημαίνει ότι αν χρειαστεί θα υπάρξουν και πρόστιμα!

Ειδικότερα στην ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής Κρήτης αναφέρεται: 

“Βάσει της ΚΥΑ των κ.κ. Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας Δ1α/ΓΠ οικ. 23093/6-4-2020 (ΦΕΚ Β΄1178/06.04.2020) και κατόπιν συναντήσεως με τον Αστυνομικό Διευθυντή Ηρακλείου, Ταξίαρχο κ. Νικόλαο Σπυριδάκη, πληροφορούμε τους ευσεβείς Χριστιανούς τα παρακάτω, προκειμένου να γνωρίζουν και να πράξουν αναλόγως όταν χρειάζεται:

1. Απαγορεύεται η παρουσία κοινού στις πάσης φύσεως θρησκευτικές τελετές.

2. Επιτρέπεται η λιτή και απέριττη τέλεση των Ιερών Ακολουθιών σε όλους τους Ναούς, με κλειστές θύρες, έχει δε καθοριστεί με την σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, η ιδιότητα  των προσώπων  που δικαιούνται να συμμετέχουν σε αυτές καθώς και ο μέγιστος επιτρεπόμενoς αριθμός.

3. Κωδωνοκρουσίες θα λάβουν χώρα μόνο κατά την Μ. Παρασκευή μετά την Αποκαθήλωση (πένθιμα) και τα μεσάνυκτα του Μ. Σαββάτου (χαρμόσυνα).

4. Απαγορεύεται η χρήση μεγαφώνων καθώς και οποιουδήποτε άλλου μέσου για την εξωτερική μετάδοση των Ιερών Ακολουθιών.

5. Η περιφορά του Επιταφίου καθώς και η τελετή της Αναστάσεως, θα γίνουν εντός των Ιερών Ναών, μέ κλειστές τις θύρες. Λιτανεία της Αναστάσεως (στον εσπερινό της αγάπης όπου γίνεται), δε θα πραγματοποιηθεί.

6. Την Μεγάλη Παρασκευή και την Δευτέρα του Πάσχα δεν θα μεταβούν στα Κοιμητήρια Ιερείς, παρά μόνον για κηδείες και δεν θα τελεσθούν «Τρισάγια». Διευκρινίζεται δε ότι ούτε εντός των Ιερών Ναών θα τελεσθούν ατομικά «Τρισάγια».

7. Περί της ελεύσεως του Αγίου Φωτός από τα Ιεροσόλυμα, δεν γνωρίζουμε αν φέτος θα αφιχθεί στον Τόπο μας.

8. Επειδή η κατ᾽ εξαίρεση μετακίνηση πολιτών προς Ι. Ναούς για ατομική προσευχή δεν προβλέπεται από την Πολιτεία, παρ᾽ όλο που η Εκκλησία το είχε ζητήσει, δεν επιτρέπεται η προσέλευση των ευσεβών Χριστιανών, ομαδικά ή ατομικά, στους Ιερούς Ναούς στις Ι. Μονές και τα Ι. Ησυχαστήρια”.