ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥΚΡΗΤΗ

Ο Βαφές είναι το μοναδικό χωριό του νομού Χανίων που έχει ανακηρυχθεί από το 1997 εξ’ ολοκλήρου ιστορικό διατηρητέο μνημείο !

 

Ο Βαφές είναι χωριό του δήμου Αποκορώνου Χανίων, απέχει 37 χιλιόμετρα από τα Χανιά, έχει υψόμετρο 210 μέτρα και ο αριθμός των κατοίκων του, μαζί με τα δυο μετόχια του, τον Αρεβίτη και την Αχατζικιά, ανέρχεται στα 261 άτομα.

Ο Βαφές είναι το μοναδικό χωριό του νομού Χανίων που έχει ανακηρυχθεί από το 1997 εξ’ ολοκλήρου ιστορικό διατηρητέο μνημείο λόγω της σημαντικής αρχιτεκτονικής και της ιστορίας του. Τα κύρια προϊόντα του χωριού είναι λάδι, χαρούπια, κρασί και κτηνοτροφικά είδη. Υπάρχουν πολλές εκδοχές σχετικά με την προέλευση της ονομασίας του χωριού. Το 900 μ.Χ. ο Βαφές επεκτεινόταν μέχρι τον ποταμό Βαφέα (βαμμένος), όμως από το βιβλίο των Κομνηνών πληροφορούμαστε ότι δεν υπήρχε ποταμός με τέτοιο όνομα. Μια άλλη εκδοχή είναι ότι λόγω των πολλών επαναστάσεων, που χρονολογούνται από ενετικής και τουρκικής εποχής, ο τόπος ονομάστηκε Βαφές επειδή βάφτηκε με αίμα, αν και αυτή η ετυμολογία είναι αρκετά απίθανη. Μια τελευταία άποψη, η οποία είναι και η πιο πιθανή, είναι ότι το χωριό πήρε το όνομά του από κάποιο Βαφέο που κατοικούσε εδώ. Στη θέση Αμπαδιά υπάρχει εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή, όπου διατηρείται μια παλιά βενετσιάνικη καμπάνα του 1581. Σε υψόμετρο 250 μέτρων βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη. Το 1866 οι Τούρκοι μπήκαν στην εκκλησία και διαπέρασαν με μαχαίρι την εικόνα του Αγίου. Η εκκλησία των Αγίων Ασωμάτων, που χρονολογείται από τους βυζαντινούς χρόνους, έχει χαρακτηριστεί διατηρητέα και πρόσφατα έχει ανακαινιστεί.

checkincreta.com