ΚΡΗΤΗΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Ο δάκος κατέστρεψε τη φετινή σοδιά του ελαιολάδου

ΑΜΕΣΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΟΙ ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΠΟΥ ΧΑΝΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟ 60% ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΔΙ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

 

Καταστροφικός για την παραγωγή ελαιολάδου τόσο στο νομό Ρεθύμνου, όσο και σε ολόκληρο το νησί αποδείχτηκε ο μήνας Οκτώβριος, αφού ο συνδυασμός βροχής υγρασίας και ηλιοφάνειας, είχε ως αποτέλεσμα, ο δάκος να αποδεκατίσει τη μισή σχεδόν παραγωγή, αλλά και να ανεβάσει τις οξύτητες στο λάδι μειώνοντας κατακόρυφα την τιμή του.

Μπορεί οι ψεκασμοί για τη δακοκτονία όπως λένε οι ειδικοί να ξεκίνησαν άμεσα, όμως δεν ολοκληρώθηκαν με επιτυχία, αφού μετά τη βροχή, τη συνέχιση της καλοκαιρίας του περασμένου μήνα και τους ελλιπείς ψεκασμούς η παραγωγή παραδόθηκε αμαχητί στο δάκο που σε ορισμένες περιπτώσεις κατέστρεψε μέχρι και το 60% του ελαιοκάρπου.

Οι παραγωγοί βιάζονται να μαζέψουν τον ελαιόκαρπο προκειμένου να σώσουν ότι μπορούν, από την επίθεση του δάκου λίγο πριν τη συγκομιδή, σε μια χρονιά μάλιστα που αρχικά προδιαγραφόταν καλή ελαιοκομικά.

Συγχρόνως, οι παραγωγοί ζητούν με νομοθετική ρύθμιση ν’ αλλάξει η αδικία, όπως τονίζουν, και ο ΕΛΓΑ, αφού πληρώνεται να χορηγεί αποζημιώσεις.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΛΕΝΤΖΑΚΗΣ: «ΤΕΡΑΣΤΙΑ Η ΖΗΜΙΑ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΗΝΑ»

Ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνου, κ. Γιάννης Γλετζάκης, αναφερόμενος στη φετινή καταστροφή υπογράμμισε: «Ο δάκος τον τελευταίο ένα μήνα, έχει κάνει τεράστια ζημιά στο Ρέθυμνο και στην Κρήτη γενικότερα, που φτάνει και το 50% της παραγωγής των ελαιόδεντρων, ενώ συγχρόνως λόγω των συνθηκών έχει ανέβει η οξύτητα του ελαιολάδου». Και πρόσθεσε: «Μεγάλη ζημιά συναντάμε στην Χοντρολιά και στη Τσουνάτη, ενώ υπάρχουν προβλήματα και με τα Κορωνέικα.»

Όσον αφορά στους λόγους που φτάσαμε σε αυτό το σημείο ο κ. Γλεντζάκης ανέφερε: «Θεωρώ ότι οι ψεκασμοί, δεν έγιναν με τα κατάλληλα φάρμακα, αλλά ούτε και με την συχνότητα που θα έπρεπε, αφού έχουν μειωθεί και τα μεροκάματα».

Ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού, αφού ανέφερε ότι άμεσα θα προκαλέσει έκτακτη σύσκεψη με τους δημάρχους του νομού Ρεθύμνου, προκειμένου ν’ ασκηθεί πίεση προς τον ΕΛΓΑ, τόνισε: «Σκοπεύουμε να ζητήσουμε άμεσα αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, ο διοικητής του οποίου πρέπει να δώσει εντολή, για να ξεκινήσουν τα κλιμάκια που θα καταγράψουν τις ζημιές».

Γ. ΚΑΤΣΑΝΕΒΑΣ: «ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 60% Η ΖΗΜΙΑ ΣΤΑ ΚΟΡΩΝΕΙΚΑ»

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ρεθύμνου κ. Γιώργος Κατσανέβας για το θέμα της καταστροφής της φετινής παραγωγής ανέφερε: «Η Χοντρολιά από την οποία φέτος αναμένονταν μεγάλη παραγωγή, υπέστη ζημιά από το δάκο γύρω στο 50%. Οι ελαιοπαραγωγοί ωστόσο, ξεκίνησαν να συλλέγουν βεβιασμένα τον ελαιόκαρπο από τις 15 Οκτωβρίου, προκείμενου να γλιτώσουν ότι μπορούν». Όσον αφορά στην Τσουνάτη, όπως ανέφερε: «ξεκίνησε να έχει προβλήματα από τις πρώτες μέρες του Οκτώβρη, και η ζημιά έχει φτάσει το 30% στο σύνολο του νομού. Στα Κορωνέικα που αποτελούν και την πλειοψηφία των δέντρων, από τις 10 Οκτωβρίου εμφανίστηκε ο δάκος και ο ρυγχίτης και η ζημιά που έχει γίνει ξεκινάει από το 30% και σε κάποιες περιοχές φτάνει μέχρι και το 60%».

Για τις οξύτητες, ο κ. Κατσανέβας ανέφερε ότι είναι μεγάλες, αφού σε αρκετές περιπτώσεις το ελαιόλαδο φτάνει ακόμα και τα 4 οξέα.

Αναφερόμενος στους ψεκασμούς, είπε μεταξύ άλλων: «Πραγματοποιήθηκε ένας ψεκασμός στις 15 του Οκτώβρη, αλλά ήταν ήδη αργά. Αντίθετα, αν γίνονταν ένα καλός ψεκασμός στις 10 του Σεπτέμβρη κι άλλος ένας την 1η του Οκτώβρη, δεν θα μιλούσαμε για τόσο μεγάλη καταστροφή». Και πρόσθεσε ότι «πρέπει να αλλάξει όλο το καθεστώς της δακοκτονίας, αφού οι ψεκασμοί την τελευταία τριετία, όπως υποστήριξε,  δεν έχουν αποτελέσματα».

Κλείνοντας ο κ. Κατσανέβας επεσήμανε: «Γνωρίζουμε ότι ο δάκος δεν αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ, αλλά αφού το αγροτικό εισόδημα για μια τριετία είναι  κάτω από το 30% μπορεί να αποζημιωθεί από τις κοινοτικές οικονομικές ενισχύσεις. Περιμένουμε τις τοποθετήσεις τόσο του υπουργού του κ. Βορίδη όσο και του νέου προέδρου του ΕΛΓΑ του κ. Λυκουρέντζου και αναλόγως θα κινηθούμε».

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΒΟΡΙΔΗ ΑΠΟ ΒΑΡΔΑΚΗ ΚΑΙ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ώστε οι ελαιοπαραγωγοί να τύχουν ενίσχυσης και στήριξης, ως αντιστάθμισμα της απώλειας της παραγωγής τους, θέτει με ερώτησή του, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης, την οποία συνυπογράφει και ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Αραχωβίτης Σταύρος.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει ο κ. Βαρδάκης, «το ελαιόλαδο αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους οικονομικούς παράγοντες της Κρήτης. Ωστόσο για άλλη μια χρονιά οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης βρίσκονται αντιμέτωποι με συνδυασμό δυσμενών συνθηκών, που μειώνουν την παραγωγή, υποβαθμίζουν την ποιότητα και έχουν σαν αποτέλεσμα την δραματική μείωση του εισοδήματός τους.

Η παρατεταμένη ανομβρία στα κρίσιμα στάδια, οι άκαιρες βροχοπτώσεις, που ευνόησαν την εμφάνιση του δάκου και κατέστησαν αναποτελεσματική την δακοκτονία, παρά τις προσπάθειες των υπηρεσιών και η χαμηλή τιμή για συνεχόμενη χρονιά, οδηγούν τους παραγωγούς σε απόγνωση.

Ιδιαίτερα σε ορισμένες περιοχές, το πρόβλημα είναι οξύτατο ,σε βαθμό που να απειλείται πλέον η επιβίωση των παραγωγών και η συνέχιση της καλλιέργειας.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό Κρατικών Ενισχύσεων και τις Κοινοτικές Κατευθυντήριες Γραμμές για τις Κρατικές Ενισχύσεις στον τομέα της Γεωργίας, αν οι ζημιές που καταγράφονται, ανά είδος προϊόντος σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας ξεπερνά το 30% της μέσης απόδοσης 3ετίας, μπορεί να ενταχθεί σε πρόγραμμα χορήγησης Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ).

Ο κ. Βαρδάκης αναφέρθηκε ακόμα και στην συνάντηση που είχε πραγματοποιηθεί μεταξύ του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρου Αραχωβίτη, με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Phil Hogan, τον Ιούνιο του 2019, στην οποία είχαν αναλυθεί οι συνθήκες που επικράτησαν το 2018 στην χώρα μας και που επηρέασαν καταλυτικά το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών.

Ο Επίτροπος, είχε δεσμευτεί τότε ότι θα εξετάσει τα θέματα που είχε θέσει η χώρα μας και ότι θα καταλήξει σε πρόταση σε συνεννόηση με τις άλλες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως η DG AGRI (Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης), με σκοπό την στήριξη της ελληνικής ελαιοπαραγωγής. Με δεδομένη την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών, ούτως ώστε να μετριαστεί η μεγάλη απώλεια εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών και κατ’ επέκταση οι αρνητικές συνέπειες στο σύνολο της τοπικής οικονομίας, ο κ. Βαρδάκης ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό, αν προτίθεται η σημερινή Κυβέρνηση να σταθεί στο πλάι των ελαιοπαραγωγών και αν ναι με ποιον τρόπο σκοπεύει να τους ενισχύσει ως αντιστάθμισμα της απώλειας της παραγωγής τους».

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΑΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΣΤO ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Επίκαιρη ερώτηση του προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα: «Η ελαιοκαλλιέργεια και το ελαιόλαδο εκπέμπουν SOS. Ακούει κανείς;», κατέθεσε  ο γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου.

Αναλυτικά το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης έχει ως εξής:

«Την προηγούμενη τριετία βιώσαμε την συνεχή απαξίωση του ελαιολάδου είτε λόγω των αποτυχιών και αστοχιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να εφαρμόσει αποτελεσματικά τις διαδικασίες για το πρόγραμμα δακοκτονίας , είτε λόγω άλλων παραγόντων που οδήγησαν στην μείωση της ποσότητας και στην υποβάθμιση της ποιότητάς του.

Την τραγική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Κρήτη επιβεβαιώνουν τα παρακάτω στοιχεία:

Για την ελαιοκομική περίοδο 2014-2015 η παραγωγή ελαιόλαδου ανήλθε στους 118.000 τόνους, την περίοδο 2015-2016 σε 90.000, την περίοδο 2016-2017 σε 55.000 και την περίοδο 2017-2018 κάτω από 75.000.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τα προηγούμενα χρόνια δεν είχε προχωρήσει στην έγκαιρη εξασφάλιση των προϋποθέσεων για την  σωστή  και αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας.

Οι μεγάλες καθυστερήσεις:

α)Στη μεταφορά των πιστώσεων για την έγκαιρη προμήθεια των φυτοπροστατευτικών.

β)Στις διαδικασίες πρόσληψης και τοποθέτησης γεωπόνων, έχουν οδηγήσει σε πλήρη αποτυχία το πρόγραμμα συλλογικής δακοκτονίες.

Γι’ αυτό, πολλοί παραγωγοί προβαίνουν σε εκτέλεση δικών τους προγραμμάτων δακοκτονίας με υψηλό κόστος και αμφίβολη αποτελεσματικότητα, αφού είναι γνωστό ότι η δακοκτονία πρέπει να είναι καθολική.

Επειδή οι προηγούμενοι  Υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ έπραξαν ότι περνούσε από το χέρι τους για να πετύχουν τα παραπάνω είτε με την συνυπογραφή της απόφασης στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την αύξηση της αδασμολόγητης εισαγωγής ελαιολάδου από τρίτες χώρες, όπως η Τυνησία, είτε με την αδράνεια και την αδιαφορία τους για τα προγράμματα φυτοπροστασίας, δακοκτονίας και ποιοτικής βελτίωσης του ελαιολάδου και επειδή η ελαιοκαλλιέργεια και το ελαιόλαδο χρόνο με το χρόνο απαξιώνονται και εκπέμπουν sos. Ερωτάσθε κε Υπουργέ:

1)Η ολιγωρία που επιδεικνύει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μέχρι τώρα  οφείλεται στο άλλοθι της αποτυχίας της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ή στην έλλειψη βούλησης και σχεδίου για την αντιμετώπιση της κατρακύλας του ελαιολάδου;

2)Σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο φάκελος για την αποζημίωση  των ελαιοπαραγωγών  για την μείωση της παραγωγής και την υποβάθμιση της ποιότητας του ελαιόλαδου που έγιναν με ευθύνη κυρίως  του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης;».

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΑΚΟ ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ – ΜΑΝΟΥΣΑΚΑΣ – ΚΟΠΑΣΗΣ

«Οι επιπτώσεις του δάκου στην φετινή παραγωγή του ελαιολάδου» ήταν το θέμα της επερώτησης που κατέθεσαν προς τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, ο επικεφαλής της παράτασης «Η Κρήτη Μπροστά» Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης και οι σύμβουλοι Γιάννης Μανούσακας και Λευτέρη Κοπάσης.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«Η παραγωγή και η εκμετάλλευση του ελαιολάδου αποτελεί έναν εκ των σπουδαιότερων πυλώνων της Κρητικής οικονομίας.

Η έντονη κακοκαιρία τον χειμώνα του 2019, κυρίως στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, έπληξε σφόδρα τις καλλιέργειες των παραγωγών.

Στις καταστροφές που υπέστη η αγροτική παραγωγή απ’ την περσινή κακοκαιρία, ήρθε να προστεθεί φέτος το φαινόμενο του δάκου, με ραγδαία μάλιστα επιδείνωση, που ταλαιπωρεί ελαιόδενδρα και παραγωγούς.

Ως αποτέλεσμα των δύο αυτών παραγόντων υπάρχει έντονη η –δικαιολογημένη– ανησυχία ότι επίκειται ανεπανόρθωτη ζημία στην αγροτική οικονομία της Κρήτης.

Η εικόνα που παρουσιάζει ο ελαιόκαρπος, ο οποίος είναι χτυπημένος απ’ τον δάκο σε ποσοστό κοντά στο 100%, προμηνύει ολοκληρωτική καταστροφή της φετινής ελαιοκομικής παραγωγής. Τα πρώτα δείγματα ελαιολάδου παρουσιάζουν μεγαλύτερες οξύτητες και λιγότερες ποσότητες ανά κιλό ελαιόκαρπου.

Ως εκ τούτου η τιμή κινείται σε χαμηλά επίπεδα (γύρω στα 2,70€ ανά λίτρο) ενώ και οι προβλεπόμενες ποσότητες παραγωγής ελαιολάδου θα είναι κατά πολύ μειωμένες.

Η αγροτική οικονομία της Κρήτης θα υποστεί λοιπόν έντονο χτύπημα, ανάλογο του οποίου δεν έχει υπάρξει τα τελευταία έτη.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε κ. Περιφερειάρχη:

1) Η δακοκτονία, όπου πραγματοποιήθηκε, έγινε στον κατάλληλο χρόνο και με τα κατάλληλα μέσα, ώστε να καταπολεμηθεί σωστά το φαινόμενο;

2) Τι ενέργειες κάνατε ώστε να αποφευχθεί το μέγεθος αυτό της καταστροφής και τι σκοπεύετε να πράξετε από δω και πέρα, ώστε να στηριχθεί ο παραγωγός και ο τομέας της ελαιοπαραγωγής στην Κρήτη;»

rethemnosnews