ΕΛΛΑΔΑ

Ο ηρωισμός πυροσβεστών και εθελοντών δεν έκρυψε την ανεπάρκεια της Πολιτείας στις πυρκαγιές

Μέσα στα συντρίμμια μίας κατεστραμμένης πολιτείας, τα νοσοκομεία,. τα καμένα δάση και τη θάλασσα, συνεργεία έχουν στήσει τις τελευταίες επιχειρήσεις ελπίδας για τον εντοπισμό των δεκάδων αγνοουμένων, από την ανείπωτη τραγωδία που βιώνει η χώρα.

Περίπου 30 ώρες από τη στιγμή που εντοπίστηκαν οι πρώτες φλόγες στην Πεντέλη, ο τραγικός απολογισμός αφήνει τη χώρα σοκαρισμένη: επίσημα 76 κάτοικοι και τουρίστες βρήκαν το θάνατο από την καταστροφική λαίλαπα της φωτιάς, μερικοί από πτώσεις και λιγότεροι από πνιγμό, με δημάρχους και σωστικά συνεργεία να αναφέρουν ότι υπάρχουν φόβοι, ο αριθμός τω νεκρών να ξεπεράσει τους 100.

Το μάθημα της Μάνδρας και οι δεκάδες άλλες εθνικές καταστροφές από την παντελή απουσία κεντρικού σχεδιασμού πρόληψης και διαχείρισης φυσικών φαινόμενων και κρίσεων δεν έχουν ακόμα αποδώσει παρά τα ελάχιστα. Αρμόδιοι φορείς πετάνε το μπαλάκι από την μία στην άλλη υπηρεσία και κανείς την κρίσιμη στιγμή δεν ηγείται στον απαραίτητο συντονισμό, όπως στο πώς θα εκτελεστεί ένα σχέδιο εκκένωσης σε κατοικημένη περιοχή για να αποφευχθεί το μακάβριο σκηνικό που εκτυλίχθηκε λίγα μέτρα μακριά από τη θάλασσα, ένας δρόμος γεμάτος εγκλωβισμένες σφιχταγκαλιασμένες οικογένειες να βρίσκουν τραγικό θάνατο μέσα στα οχήματά τους.

Σκηνές ηρωισμού, πυροσβέστες, λιμενικοί, εθελοντές έδωσαν τη στιγμή της μάχης κάτι περισσότερο από τους εαυτούς τους, σώζοντας εκατοντάδες πολίτες από φλεγόμενα σπίτια και ακτές. Και σκηνές οδύνης με ανθρώπους να συρρέουν στο λιμάνι της Ραφήνας και να αναζητούν στους διασωθέντες το δικό τους άνθρωπο.

Πλέον τρεις περιοχές, το Μάτι το Κόκκινο Λιμανάκι και ο Νέος Βουτζάς έχουν σβηστεί από τον αττικό χάρτη, με τους εκατοντάδες εθελοντές να προσπαθούν να δώσουν ξανά ζωή στην περιοχή. Αν και εκεί η έλλειψη συντονισμού δυσχεραίνει το αποτελεσματικό έργο, ωστόσο η πρωτοφανής και μεγαλειώδεις κινητοποίηση του κόσμου στην έκκληση για βοήθεια δίνει την ελπίδα μέσα από τα χαλάσματα.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου