Το βιβλίο στα χέρια και την άποψη της Βασιλικής

«Ο θίασος της Μαριάννας Μαλτέ» του Γιώργου Γιαντά

Γράφει η Βασιλική Μολφέση

 

 

Εξαιρετικό και με πολύ καλή πλοκή είναι το μυθιστόρημα του Γιώργου Γιαντά με τίτλο «Ο θίασος της Μαριάννας Μαλτέ». Η υπόθεσή του ξετυλίγεται στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής, στο χωριό Στεφάνι Αττικής όπου η Μαριάννα ζει με την οικογένειά της.

Ο άντρας της Μανόλης σκοτώνεται στην Αλβανία και προσπαθώντας να επιβιώσει έρχεται στην Αθήνα, στο Παγκράτι που ζει με τον αδερφό της, ενεργό μέλος της αντίστασης. Με οδηγό τη θεία της Λιλή που ασχολείται με το θέατρο, εργάζεται εκεί και φτάνει να γίνει μια διάσημη ηθοποιός. Οι εμπειρίες της Μαριάννας και τα όσα δεινά θα ζήσει στην Κατοχή , ακόμα και μέσα στην οικογένειά της που συμβαίνουν ταυτόχρονα δυο αντίθετες καταστάσεις, τον έρωτά της με το Στρατή και πόσο ακριβά θα τον πληρώσουν και οι δυο, η σχέση της με το συμπρωταγωνιστή της Αλκίνοο και τα άλλα μέλη του θιάσου , η συμμετοχή της στις παρέες και στα γεγονότα στο πλευρό του αδερφού της και στο θίασό της, συγκλονίζουν τον αναγνώστη.

Καταπληκτικό βιβλίο με ιστορικά γεγονότα που πλαισιώνουν την εποχή που ζουν οι ήρωες, σε όλες τις περιοχές της χώρας, στα νησιά αλλά και στην Αφρική και στην Ευρώπη, με πολύ καλή και μεγάλη έρευνα από το συγγραφέα , με παραστατικότατες περιγραφές που δίνουν το κλίμα και το φόβο της εποχής, την πείνα , την αγανάκτηση, τον φόβο, τη θλίψη , τον αγώνα για ζωή, τον αγώνα αντίστασης και πατριωτισμού σε περιοχές όπως Τζουμέρκα, Γοργοπόταμος, Σαραντάπορο, τους κουκουλωμένους καταδότες και με διαλόγους που προσθέτουν ζωντάνια στην ιστορία , βοηθούν στην εξέλιξη της υπόθεσης και διεισδύουν τον αναγνώστη στα γεγονότα και στις συνθήκες της εποχής.

Μιας εποχής δύσκολης που οι Ναζήδες πριν αποχωρήσουν από τη χώρα δίχασαν τους Έλληνες, με συνέπεια τον αλληλοσκοτωμό του Εμφυλίου, καθώς ήταν τυφλωμένοι «από πάθος ανακατεμένο με έχθρα, φανατισμό και πείσμα και που καλούνταν να λάβουν γενναίες αποφάσεις σε μια στιγμή, μιας εποχής που δεν άφησε ούτε ένα ξεροκόμματο ευτυχίας να περισσέψει». Υπέροχο μυθιστόρημα με ένα απρόσμενο για τους πρωταγωνιστές τέλος όπου στο σημείο λίγο πριν πέσει η αυλαία του θεάτρου, με μια προσωπική αφορμή ενός από τους ήρωες που ξεχείλισε την υπομονή του, έρχεται το απρόσμενο και συνταραχτικό τέλος του θιάσου καθώς και του βιβλίου.