ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΑΙ Η ΥΣΤΕΡΟΦΗΜΙΑ ΤΟΥ

 

Ο Αλέξανδρος πέθανε στις 10 Ιουνίου του 323 πΧ, σε ηλικία μόνο 33 ετών. Απο τί πέθανε όμως?
Από κούραση και εξάντληση? Από πνευμονία? Από σύφιλη? Από πυρετό? Από το πολύ πιοτό? Απο δηλητήριο?
Κατα καιρούς όλο και κάποιος <<ειδικός>> δίνει μια ερμηνεία. Πάντως οτι έγινε, έγινε στη διάρκεια ενός απο τα γλέντια που συνήθιζαν οι Μακεδόνες. Σε κάποια στιγμή ο Αλέξανδρος αισθάνθηκε δυνατούς πόνους, «σαν να είχε χτυπηθεί απο βέλος στο συκώτι». Τρείς μέρες ήταν άρρωστος, μέχρι να υποκύψει.
Ο Αλέξανδρος θάφτηκε στην Αίγυπτο με τιμές Φαραώ. Κανείς όμως δεν ξέρει που ακριβώς βρισκόταν ο τάφος του. Στη διάρκεια των αιώνων, πολλοί τάφοι που φαινομενικά ανήκαν στον Αλέξανδρο λεηλετήθηκαν, οχι μόνο απο τους τυμβορύχους, αλλά και απο Ρωμαίους Αυτοκράτορες όπως ο Αύγουστος και ο Καλιγούλας.(ο οποίος αρέσκονταν να περιφέρεται φορόντας μια νεκρική μασκα δηλώνοντας ότι άνηκε στον Αλέξανδρο)
Πιθανότερες τοποθεσίες είναι η Αλεξάνδρεια και η Οαση της Σίβα

Η υστεροφημία του
Τί όμως θα συνέβαινε άν ό Αλέξανδρος δεν πέθαινε τόσος νέος ;

Υπάρχει η άποψη ότι αν ο άδοξος θάνατός του δεν ανέκοπτε την εφαρμογή των σχεδίων του ο κόσμος σήμερα, πολύ πιθανόν, θα ήταν διαφορετικός. Πολύ πιθανόν, η ανθρωπότητα δεν θα είχε περάσει τις σκληρές δοκιμασίες της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, οι κοινωνίες δεν θα εισέρχονταν στο μακραίωνη φάση του ευρωπαϊκού μεσαίωνα που βασικά σταμάτησε την ανθρώπινη πρόοδο για χίλια τουλάχιστον χρόνια και ο κόσμος μας δεν θα περνούσε τις αιματηρές συμπληγάδες του εθνικού-κρατικού γίγνεσθαι των νεότερων χρόνων.

Σχεδόν τίποτε δεν έλειπε από τον πολυπολιτισμικό Αλέξανδρο στον δρόμο της εκπλήρωσης των μεγαλεπήβολων σχεδίων ενοποίησης του κόσμου.

Η αντίθετη όμως άποψη θεωρεί ότι για την υστεροφημία του, ο Αλέξανδρος ήταν τυχερός που πέθανε νέος διότι η ροπή του στα μεθύσια-όργια, οι «κακές του πράξεις» όπως αυτές της των καταστροφών σφαγων της Τύρου,της Γάζας, των Σογδιανών και των Μαλλών καθώς και η εξόντωση των συνεργατών-φίλων του Φιλώτα, Κλείτου, Παρμενίωνα ‘εδειχνε ότι ο Αλέξανδρος μεταλλάσονταν σε αιμοσταγή κατακτητή κατι ίσως σαν τον Αττίλα ή στην καλυτερη σαν τον Τζέκινγκς Χάν.Καμιά σχέση με τον ιδεολόγο πολέμιστη βασιλιά που ξεκίνησε.

Κοιτάξτε κάτι . Ο πρόωρος θάνατος ενός τόσο σημαντικού προσώπου όσο ήταν ο Αλέξανδρος σίγουρα άλλαξε τον ρού της Ιστορίας αλλά στην υστεροφήμία του,εκανε τεράστιο καλό διότι όπως ανάφερα και παραπάνω, οι επιτυχίες του,η επαφή του με άλλους πολιτισμούς,η ροπή του στα μεθύσια-όργια και η εξουσία που απέκτησε τον άλλαξαν.Κατα την γνώμη μου φυσιολογικά, σε όλους τους ανθρώπους μπορεί να συμβεί.

Ο ιδεολόγος πολέμιστης ζήταγε τώρα απο τους συντρόφους του να τον λατρεύουν σαν θεό , η αυλή του γεμιζει με ανατολίτες κόλακες και αρχίζει να εξοντώνει κάποιους απο τους συντρόφους-φίλους του .Η κατάσταση επιδεινώθηκε με τον θάνατο του Ηφαιστίωνα Μια τέτοια πορεία δεν αναστρέφεται.

Η ιστορία είναι πόρνη .
Ανάλογα τον καταγραφέα και την στιγμή είναι φορες που υπερτιμα ανθρώπους και καταστάσεις και άλλες φορές υποτιμα τα γεγονοτα χώρίς πραγματικά να το αξίζουν.Προς θεού δεν λέω με αυτό ότι ο Αλέξανδρος δεν άξιζε την δόξα που κέρδισε ούτε ότι δεν του ανήκει ό τίτλος του Μέγα.
Κοιτάξτε όμως τι συμβαίνει!
Ο Αδόλφος Χίτλερ πεθανε, όπως πέθανε το 1945 και η ιστορία τον καταδικασε με τα πιό μελανά χρώματα σαν τέρας, σαν παρανοικό,σαν σφαγέα της ανθρωπότητας και άλλα πολλά.
Αν όμως ο Χίτλερ δεν πέθαινε στις 30 Απριλίου 1945 αλλά στα τέλη του 1941 θα είχε τους ίδιους χαρακτηρισμούς? Πολύ αμφιβάλω.
Για θυμηθείται τι συνέβαινε στα τέλη του 1941.Με τον Χιτλερ στην ηγεσία της η Γερμανία έιχε εξουδετερώσει και καταλάβει Πολωνία, Κάτω Χώρες και Γαλλία βομβαρδιζε το Λονδίνο,πατούσε στα Βαλκάνια,στην Αφρική ο Ρόμμελ έκανε πάρτυ αντιμετοπίζοντας τις υπέρτερες δυνάμεις των Εγγλέζων και η Επιχείρηση Μπαρμπαρόσσα εναντίον της Ρωσσίας ήταν ακόμα υγειηνός περίπατος.Σε όλα τα μέτωπα νίκες και οι λαοί υποτάσσοταν με τον ένα ή άλλο τρόπο.

Ισως ξενίσει μερικούς αλλά σε μια τέτοια περίπτωση ο Χίτλερ θα χαρακτηριζόταν απο την ιστορία σαν σπουδαίος ηγέτης και στρατηλάτης,θα θεοποιείτο απο το Γεμανικό λαό και ο εθνικοσοσιαλισμος του θα ήταν απο της κυρίαρχες ιδεολογίες του πλανήτη. Φανταστήτε κάποιους να βαπτίζουν τα παιδιά τους <<Αδόλφο>> προς τιμή του.

Ξαναλέω ‘οτι δεν  είναι πρόθεσή μου να βάλω τον Αλεξανδρο και τον Χίτλερ στον ίδιο κουβά αλλά να δείξω πως παρόλες τις τεράστιες χρονικές και ιδεολογικές διαφορές των δυο προσωπικοτήτων η χρονική στιγμή του θανάτου τους μπορεί εύκολα να επηρεάσει την αποτίμηση της ιστορίας και σε τελική ανάλυση την δική μας γνώση.
Και μια λεπτομέρεια για το ύψος του Αλεξάνδρου
Καταρχην ήταν κοντός, αλλά πόσο όμως ήταν Η γνώση που έχουμε μας πληροφορεί ότι ηταν κοντήτερος του πατέρα του (αρκετοί βιογράφοι του το αναφέρουν)
Αν δεχτουμε τον Πλούταρχο που αναφέρει οτι ο Αλέξανδρος έφτανε μέχρι τους ώμους του Φιλίππου.Τότε ο Αλέξανδρος ήταν 15-20 πόντους κοντίτερος.
Γνωρίζουμε όμως απο τα ευρήματα του καθηγητή Ανδρόνικου στην Βεργίνα ότι το ύψος του Φιλίππου βάσει των όπλων του και κυρίως του θώρακά του ήταν 1.60.

Αρα το ύψος του Αλεξάνδρου ήταν απο 1.40 έως 1.45 το πολύ

Σίγουρα αυτό θα ξενίσει μερικούς αλλά θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι η ανθρωπινη φυλή στο πέρασμα των αιώνων ψήλωσε και δεν αποτελεί μέτρο σύγκρισης το ύψος του μέσου ( 1.78 ) σημερινού ανθρώπου.
Απο την άλλη να φέρω το παράδειγμα του Ναπολέωντα που ήταν και αυτός μόνο 1.45.

 

http://iansta.blogspot.gr/