ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥΚΡΗΤΗ

Ο θεριόπρινος στον Θεριόλακκο

Ένα μνημείο  της φύσης ,ένας πρίνος πάνω από χιλίων ετών  βρίσκεται στο Οροπέδιο Καθαρού  της Δημοτικής Κοινότητας Κριτσάς ,στις υπώρειες της κορυφής Λάζαρος της  Οροσειράς της Δίκτης  στην θέση Θεριόλακκος . Ο  θεριόπρινος αυτός όπως τον απεκάλεσε επιτυχημένα ο πρώην Δήμαρχος Οροπεδίου  Λασιθίου Γεώργιος Μηλιαράς είναι  ένα από τα αρχαιότερα δένδρα της Κρήτης και αυτό αποδεικνύεται  του κορμού και της ρίζας του.Η φυλλωσιά του είναι αναντίστοιχη της ηλικίας αλλά ο χρόνος και τα στοιχεία της φύσης ,κεραυνοί κ.λ.π έχουν συμβάλλει σε αυτό . Η προφορική παράδοση αναφέρει ότι στη ρίζα του κατοικούσε λέει ένα θεριό και γι αυτό και το τοπωνύμιο της θέσης Θεριόλακκος , όπως μαρτυρεί η Αγγελική Κατσούλη, που η γενιά της δραστηριοποιούνται ένα αιώνα και πλέον στην ευρύτερη περιοχή. Λόγω μεγέθους στο εσωτερικό της ρίζας του ,καυκαρίδα κατά το τοπικό ιδίωμα, μπορούν άνετα να κοιμηθούν τέσσερα άτομα. Έτσι έχει υπάρξει κατά καιρούς καταφύγιο των κατατρεγμένων από τα στοιχεία της φύσης και τους ανθρώπους.Στη κατοχή  την περιοχή  είχαν λημέρι αντάρτες του ΕΑΜ και  φιλοξενήθηκαν στην καυκαρίδα του   Εγγλέζοι πράκτορες  του S.O.E ,με τον ασύρματο τους ,κατά ανεπιβεβαίωτη πληροφορία του Ιωάννη Σιγανού Βέβαια στην περιοχή έδρασαν δύο  πράκτορες που είχαν συγκεκριμένα ονόματά.Σπάνια ήταν και οι δύο Εγγλέζοι μαζί   και η μόνη ιστορικά εξακριβωμένη θέση του ασυρμάτου είναι πάνω από τις Τάπες ,στο Αγκώνιασμα,που ήταν κατάλληλη για την απρόσκοπτη εκπομπή σημάτων προς το Κάϊρο.
Τώρα να χαρίσουμε  στους Εγγλέζους το όνομα του πρίνου επειδή πιθανόν να  τον χρησιμοποίησαν ένα μικρό χρονικό διάστημα ,χωρίς ιστορικά εξακριβωμένη πληροφορία, στο διάστημα της υπερχιλιετούς ύπαρξης του δεν το θεωρώ και τόσο πατριωτικό.
 Γράφει ο Γιωργος Μηλιαράς στο blog του . Τοπωνύμιο: Θεριόλακκος
  Σε πρόσφατο βιαστικό πέρασμα μου από τη περιοχή, βρέθηκα στον ασκιανό ενός απίστευτα μεγάλου Πρίνου ! (…ναι απ´ αυτούς που φτιάχνονται οι Γιώργηδες …)
Αυτοανακηρύχθηκα εντυπωσιασμένος από το γιγάντιο πρίνο, σε “σάντολο” (ανάδοχο) και τον βάφτισα επιτόπου “Θεριόπρινο”. Έτσι θα τον λέμε από τώρα και μετά. Δεν είχα τα κατάλληλα μέσα , αλλά θα σας τον παρουσιάσω έστω και όπως όπως…
▶️Σύμφωνα με τις περιγραφές των φίλων που με συνόδευαν :
    > Περίμετρος επαφής με το έδαφος : 24 μέτρα 
    > Περίμετρος στη μέση του κορμού ( πάνω από το έδαφος) : 9 μέτρα .
    > Εσωτερικός χώρος ( κουφάλα του δέντρου ): Ένα μικρό δωμάτιο όπου θα μπορούσουν 
       άνετα να κοιμηθούν σε υπνόσακους 10 άτομα.
     >Ήταν την γερμανοϊταλική κατοχή ( όχι τη σημερινή…) κρυψώνας Εγγλέζων   
        Αντιστασιακών με τους ασυρμάτους  τους.
     > Θεωρείται ο μεγαλύτερος πρίνος που υπάρχει .
     > Ηλικία: εκτιμάται άνω των χιλίων ετών
     > Δεν πρόλαβα να μάθω τίποτα άλλο… Ξέρετε να μου πείτε;
▶️Ένα πραγματικό μνημείο της φύσης που εκτιμώ ότι έχουν ανακαλύψει πριν από μένα χιλιάδες Ορέοι και ευαίσθητοι Αγιονικολιώτες φυσιολάτρες, ( και όχι μόνο),που δεν έτυχε να δώ τις δημοσιεύσεις τους. 
▶️Δεν ξέρω αν έχει επίσημα κηρυχθεί ” φυσικό μνημείο”, όπως ο πλάτανος στο Κράσι, ο Δρυγιάς του Μαντελένη στις Κορφές κ.ά.. Αν όχι, νομίζω θα έπρεπε…

Και κλείνω με μια μαντινάδα που έχει γραφεί γι αυτόν  στην Κριτσά που είναι προτροπή προς τους αρμοδίους για να τον αναδείξουν και να τον προστατεύσουν.

Το πρίνο στο Θεριόλακο να τον σεβαστείτε 
γιατί σας εδροσέρεψε χωρίς νερό να πιείτε..

Επιμέλεια -Φωτογραφίες ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΛ.  ΜΑΚΡΑΚΗΣ ,ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ 

Ο Θεριόπρινος στο Οροπέδιο Καθαρού στις υπώρειες της Κορυφής  του Λαζάρου, της Δικτης
Ο γιγάντιος κορμός του πρίνου.
Ο οδηγός Γεώργιος Φαρσάρης,Μπαλάσκα ,πρατήριο AEGEAN στο Οροπέδιο Λασιθιο,κάθεται στο εσωτερικό του κορμού (καυκαρίδα)  του πρίνου
Μια άλλη όψη του κορμού και στο βάθος φαίνεται η μία απο τις τρύπες ποιυ οδηγεί στο εσωτερικό του και φαίνετια και η σχεση του μεγέθους του κορμού με το ανθρώπινιο σώμα.
Ο οδηγός με κοιτάζει  από την δεύτερη βόρεια τρύπα  της καυκαρίδας
Η νότια τρύπα (είσοδος) της καυκαρίδας  του πρίνου απ την οποία άνετα μπορεί να μπεί αδύνατος άνδρας .

Η θέση του πρίνου στο Καθαρό.

Σχετικοί συνδεσμοι
http://limnakaros.blogspot.gr/2016/07/blog-post_4.html
http://diktaios.blogspot.com/