ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥΚΡΗΤΗ

Ο καθεδρικός ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου στα Χανιά

Στο κέντρο της πόλης των Χανίων, στέκεται επιβλητικός ο καθεδρικός ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου (ή Τριμάρτυρη). Ένας ναός άρρηκτα συνδεδεμένος με την ιστορία της πόλης, που πανηγυρίζει στις 21 Νοεμβρίου.

Ο ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου, καθεδρικός των Χανίων και ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά μνημεία της Κρήτης, «μετράει» περίπου 160 χρόνια «ζωής».

Στην θέση του υπήρχε (πιθανότατα από τον 11ο αιώνα) μικρότερος ναός, αφιερωμένος στα Εισόδια της Θεοτόκου. Ο ναός γκρεμίστηκε από τους Ενετούς, που έχτισαν στην θέση του μία αποθήκη. Στην συνέχεια, στα χρόνια της τουρκοκρατίας, την θέση της αποθήκης πήρε ένα σαπωνοποιείο, που λειτούργησε ως το 1850. Ακόμα και τότε όμως, μέσα στο σαπωνοποιείο φυλασσόταν μια εικόνα της Παναγίας, μπροστά από την οποία έκαιγε πάντα ένα καντήλι.

 

Μετά από αίτημα της χριστιανικής κοινότητας, δόθηκε άδεια από τον Μουσταφά Πασά για την ανέγερση νέας εκκλησίας, που ολοκληρώθηκε το 1860.

Ο καθεδρικός ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου είναι μια τρίκλιτη βασιλική (γι’ αυτό ονομάζεται και Τριμάρτυρη), με υπερυψωμένο το μεσαίο κλίτος. Το κεντρικό κλίτος είναι αφιερωμένο στα Εισόδια της Θεοτόκου και τα άλλα δύο στους Τρεις Ιεράρχες και τον άγιο Νικόλαο.

Ο ναός υπέστη μεγάλες καταστροφές τόσο κατά την διάρκεια της επανάστασης του 1897, όσο και στους βομβαρδισμούς του 1941, από τους Γερμανούς.

kritimono.gr