ΚΡΗΤΗ

Ο καλός καιρός της Ευρώπης… φρενάρει τον τουρισμό στην Κρήτη

Οι αριθμοί αφίξεων και κρατήσεων είναι αρκετά κάτω από τα σχετικά στοιχεία του 2018 (όπου γενικά καταγράφηκε ρεκόρ επισκέψεων) αλλά παραπάνω από του 2017!

Ως μια “διορθωτική” χρονιά για τον τουρισμό στην Κρήτη χαρακτηρίζουν την φετινή εκπρόσωποι του κλάδου στο νησί, με βάση τις αφίξεις επισκεπτών και τις κρατήσεις στα ξενοδοχεία που καταγράφονται μέχρι τώρα.

“Διορθωτική” από την άποψη ότι οι αριθμοί είναι αρκετά κάτω από τα σχετικά στοιχεία του 2018 (όπου γενικά στην χώρα καταγράφηκε ρεκόρ επισκέψεων) αλλά παραπάνω από την ίδια περίοδο του 2017!

Μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ Ηρακλείου, ο αερολιμενάρχης Γιώργος Πλιάκας υπογράμμισε ότι οι αφίξεις στο αεροδρόμιο “Νίκος Καζαντζάκης” για τον φετινό Μάιο εμφανίζουν μια μείωση της τάξης του 7% σε ότι αφορά τους επιβάτες εξωτερικού αλλά αύξηση 9% στις πτήσεις εσωτερικού.
Ο ίδιος ανέφερε ωστόσο πως με βάση τα στοιχεία του 5μήνου του 2019, οι συνολικές αφίξεις μέχρι τώρα ξεπερνούν τους 600 χιλιάδες επιβάτες, χωρίς να φτάνουν τους 640 χιλιάδες της αντίστοιχης περσινής περιόδου, αλλά πολλοί περισσότεροι από τις 540 χιλιάδες του 2017.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκηςεκτίμησε ότι στο τέλος της φετινής τουριστικής περιόδου θα υπάρχει μια μικρή διαφορά σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, της τάξεως – όπως είπε – του “συν – πλην 4%”. 
Σύμφωνα με τον κ. Χαλκιαδάκη, οι λόγοι των διορθωτικών αυτών κινήσεων στις αφίξεις ξένων επισκεπτών έχουν να κάνουν με πολλούς παράγοντες.
Μεταξύ άλλων, όπως ανέφερε, άνοιξαν και πάλι οι αγορές της Τυνησίας και της Τουρκίας, ενώ και οι κλιματικές συνθήκες που επικρατούν κυρίως στη Βόρεια Ευρώπη, με καταγραφή υψηλών θερμοκρασιών, λειτουργούν…ανασταλτικά στις κρατήσεις στην περιοχή μας. 
Ο κ.Χαλκιαδάκης δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι οι μειωμένες – σε σχέση με πέρυσι – κρατήσεις έχουν να κάνουν και με τις υψηλές αυξήσεις (της τάξεως του 10-12%) τις οποίες ζήτησαν ξενοδόχοι της Κρήτης! 

cretalive.gr