ΚΡΗΤΗ

Ο κλεπταποδόχος «Θωμάς» και ο νεαρός… αίλουρος-Που πάνε τα κλεμμένα…

Πού καταλήγουν τα κλεμμένα χρυσά κοσμήματα; Σε ποιους διοχετεύουν οι διαρρήκτες τα πολυάριθμα κοσμήματα που κλέβουν από δεκάδες σπίτια στο Ηράκλειο; Ποιοι είναι οι «αθέατοι» που κινούν τα νήματα πίσω από τις αλλεπάλληλες διαρρήξεις με φόντο τον χρυσό;

Η υπόθεση του 19χρονου σούπερ-διαρρήκτη, ο οποίος κατηγορείται για τη διάπραξη τουλάχιστον 61 κλοπών σε σπίτια, φέρεται να δίνει κάποιες απαντήσεις που χρειάζονται μεγαλύτερη διερεύνηση. Ο νεαρός, πατέρας δύο μικρών παιδιών, υπολογίζεται ότι απέσπασε κλοπιμαία, η συνολική αξία των οποίων υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ. Στην πραγματικότητα όμως ο ίδιος έβαλε στην τσέπη πολύ λιγότερα αν αναλογιστεί κάποιος ότι τα κλεμμένα κοσμήματα τα «σκότωσε» για ψίχουλα, όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Παρουσιάζουν ωστόσο ενδιαφέρον τα όσα έχει αναφέρει στην προανακριτική του απολογία αναφερόμενος σε 52χρονο Αλβανό (τον οποίο αναγνώρισε και υπέδειξε σε φωτογραφίες που του έδειξαν αστυνομικοί). Ο 19χρονος λοιπόν ισχυρίζεται ότι μέρος των κοσμημάτων που είχε κλέψει, κατέληξε στα χέρια του 52χρονου Αλβανού, τον οποίο συναντούσε σε παρκάκι της Αγίας Τριάδας, στο Ηράκλειο.

Υποστηρίζει ότι ο «Θωμάς» στις συναντήσεις αυτές κρατούσε πάντα μία ζυγαριά ακριβείας στην οποία ζύγιζε τα κλεμμένα κοσμήματα. Αναφέρεται ότι ο 52χρονος Αλβανός αγόραζε το γραμμάριο του χρυσού προς 13 ευρώ. Ο 19χρονος ισχυρίζεται ότι από τις μεταξύ τους συναλλαγές είχε εισπράξει σε δόσεις συνολικά το χρηματικό ποσό των 800 ευρώ.  Στην δικογραφία που έχει διαβιβαστεί πλέον στην Δικαιοσύνη ο «Θωμάς» είναι επίσης κατηγορούμενος, προς το παρόν όμως παραμένει άφαντος.

Ο 19χρονος όμως ήταν «λαλίστατος» και σε σχέση με την κλοπή στο σπίτι πρωταθλητή Ελλάδος στην περιοχή του Κιάτου Κορινθίας. Όπως είναι ήδη γνωστό ο 19χρονος κατάφερε να αποσπάσει το βιδωμένο χρηματοκιβώτιο στο οποίο μεταξύ άλλων υπήρχαν τέσσερα λειτουργικά όπλα.

Ο κατηγορούμενος ομολόγησε την κλοπή και υποστήριξε ότι τα τέσσερα όπλα τα είχε πουλήσει έναντι του ποσού των 1.000 ευρώ σε 28χρονο, ο οποίος διαμένει στο Κιάτο Κορινθίας. Οι Αρχές έκαναν έρευνα προκειμένου να ελέγξουν αν τα στοιχεία που τους είχε δώσει ο 19χρονος αντιστοιχούν σε υπαρκτό πρόσωπο.

Από την δικογραφία πάντως προκύπτει ξεκάθαρα ότι ο 19χρονος δεν είχε καμία συστολή όταν αποφάσιζε να εισβάλει σε σπίτι. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός ηλικιωμένου ζευγαριού στο Ηράκλειο. Όσο η γυναίκα ρέμβαζε στο μπαλκόνι και ο σύζυγος της κοιμόταν σε παρακείμενο βοηθητικό χώρο, ο 19χρονος είχε εισβάλλει στο υπνοδωμάτιο τους και είχε «βουτήξει» από την ντουλάπα το κουτί με τα κοσμήματα.

Σε άλλη περίπτωση ο 19χρονος εισέβαλε σε σπίτι πυροσβέστη ενώ ο ίδιος και τα μέλη της οικογένειάς του απουσίαζαν.

Παρά το νεαρό της ηλικίας του ο 19χρονος χαρακτηρίζεται «εξπέρ» στις διαρρήξεις και …ειδικός  στην παραβίαση παραθύρων. Ακόμα και από τα παράθυρα τουαλέτας κατάφερνε να μπει σε σπίτια, τα οποία αναστάτωνε για να βρει χρήματα και κοσμήματα.

Όπως περιγράφει Ηρακλειώτης, το παράθυρο ήταν σε θέση ανάκλησης ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε τον 19χρονο, ο οποίος κατάφερε να αρπάξει κοσμήματα συνολικής αξίας 15.000 ευρώ. Σε άλλη περίπτωση οι ένοικοι πρόλαβαν να διακρίνουν την φιγούρα του μέσα στο σκοτάδι.

Όμως ο «αιλουροειδής» διαρρήκτης κατάφερε να διαφύγει, πηδώντας στον ακάλυπτο. Η δικογραφία περιλαμβάνει πολυάριθμες καταθέσεις παθόντων, οι οποίοι περιγράφουν λεπτομερώς την προσωπική τους εμπειρία.  Ο ίδιος πήρε προθεσμία προκειμένου να απολογηθεί σήμερα ενώπιον των ανακριτικών Αρχών.

.patris.gr