ΚΡΗΤΗΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Ο κοροναϊός αλλάζει την καθημερινότητά μας ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ Η ΛΟΤΖΙΑ, ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Μια νέα πραγματικότητα σηματοδοτεί για τη ζωή μας η έλευση του κοροναϊού καθώς φέρνει στο προσκήνιο ένα νέο πλαίσιο μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας που θα πρέπει να ληφθούν στους παιδικούς σταθμούς, τις σχολικές μονάδες, τα ΚΑΠΗ, τις δημοτικές υπηρεσίες… τα οποία αλλάζουν τα δεδομένα στην καθημερινότητα του πολίτη.

Αυτό προέκυψε από τη χθεσινή διευρυμένη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Λότζια κατά την οποία τα στελέχη της 7ης ΥΠΕ κ. Λ.Μπορμπουδάκη και Δ. Αγαπίου, δέχτηκαν καταιγιστικές ερωτήσεις από τα στελέχη της δημοτικής Αρχής για τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται η οποία είναι φανερό ότι επιβάλλει την αναβολή εκδηλώσεων, συνεδρίων και μαζικών συναθροίσεων…

Το θέμα της λειτουργίας των παιδικών σταθμών έθεσε ο αντιδήμαρχος Γ.Καραντινός ενώ ο αντιπρόεδρος του ΔΟΠΑΦΜΑΗ Γ. Βουρεξάκης έθεσε ζήτημα για το αν θα πρέπει να γίνονται δειγματοληψίες στα παιδιά που εμφανίζουν συμπτώματα του κοροναϊού.

«Ανοικτοί σταθμοί», ήταν η απάντηση της κ. Μπορμπουδάκη, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα οδηγίες του ΕΟΔΥ και του υπουργείου Υγείας, σημειώνοντας ότι «τα παιδιά που κρυολογούν δεν θα πρέπει να πηγαίνουν στο σταθμό αλλά να εξετάζονται άμεσα απο τον παιδίατρο τους».

«Πως θα λειτουργεί η Βικελαία και όλες οι δημοτικές υπηρεσίες που έχουν άμεση επαφή με το κοινό;» ρώτησε η αντιδήμαρχος κ. Αρ. Πλεύρη ζητώντας σχετικές διευκρινίσεις για την ενδοϋπηρεσιακή ετοιμότητα που θα πρέπει να εξασφαλιστεί, στο πλαίσιο της οποίας τόνισε ότι δεν θα οργανωθούν φέτος Πολιτιστικοί Αγώνες.

«Πρόληψη παντού με αντισηπτικά μέτρα προστασίας» ήταν η απάντηση της διοικήτριας της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, η οποία σημείωσε ότι είναι κρίσιμο ζητούμενο η πλύση χεριών με νερό και σαπούνι, ενώ σε ότι αφορά στις μάσκες εξήγησε ότι δεν τις χρειάζεται ο υγιής πληθυσμός, παρά μόνο όσοι νοσούν, ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και οι επαγγελματίες υγείας.

Η ίδια εξήγησε ότι είναι ζήτημα πρώτης γραμμής να αποφεύγουμε τις εκδηλώσεις και τη συνάθροιση κοινού, πράγμα που όπως είπε δεν είναι επίσημη οδηγία αλλά συνδέεται άμεσα με τα μέτρα πρόληψης.

Αντίστοιχα ζητήματα για τη λειτουργία των αθλητικών κέντρων (τα οποία καθημερινά επισκέπτονται πάνω από 2.000 άτομα)  και τις αθλητικές εκδηλώσεις που έχει προγραμματίσει η Λότζια έθεσε ο αντιδήμαρχος κ. Βαρδαβάς στα οποία η κ. Μπορμπουδάκη απάντησε ότι δεν υπάρχει επίσημη οδηγία προς το παρόν για την αναστολή της λειτουργίας  των αθλητικών δομών.

Γραφειοκρατικές εμπλοκές στην προμήθεια μέσων προστασίας διαπίστωσε η αντιδήμαρχος Μ.Καναβάκη η οποία σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει παρέμβαση για να αποκατασταθούν οι καθυστερήσεις αυτές.

«Θα εκπροσωπηθεί ο δήμος σε εκθέσεις αγροτικών προιόντων και θα δεχτεί αντιπροσωπείες άλλων χωρών στο πλαίσιο Ευρωπαϊκών προγραμμάτων» ρώτησε ο αντιδήμαρχος κ. Σισαμάκης και η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης σημείωσε ότι «ήδη αναστέλλονται συνέδρια και κορυφαίες εκδηλώσεις όπως η έκθεση του Βερολίνου.

Θέλουμε να αποφύγουμε τον πανικό. Χρειάζεται ψυχραιμία. Ο πανικός θα δημιουργήσει το πρόβλημα. Είναι ανησυχητική η αύξηση της διασποράς. Έχουμε αντιμετωπίσει και πιο επικίνδυνους ιούς στο παρελθόν με μεγαλύτερη θνητότητα. Οι οδηγίες συνεχώς επικαιροποιούνται».

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δημήτρης Βρύσαλης σημείωσε ότι την ευθύνη για τη διαχείριση και οργάνωση των μέτρων προστασίας θα πρέπει να την έχει το αρμόδιο υπουργείο και ο δήμος να συνεπικουρεί.

Στο πλαίσιο αυτό είναι σημαντικό να ανοίξουν οι ΜΕΘ, οι μονάδες αυξημένης φροντίδας, και να ενισχυθούν με προσωπικό.

Επίσης με ευθύνη του υπουργείου Εσωτερικών είναι κρίσιμο να δοθούν χρήματα στις σχολικές επιτροπές για να ληφθούν μέτρα προστασίας και υλικοτεχνική υποδομή για τις σχολικές μονάδες, τους παιδικούς σταθμούς, την υπηρεσία καθαριότητας. Παράλληλα θα πρέπει να αυξηθούν και τα δρομολόγια των αστικών ΚΤΕΛ.

patris.gr