ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Κρητικός ήρωας, στρατηγός, Ιωάννης Αλεξάκης

 

 

Ο ήρωας στρατηγός, Ιωάννης Αλεξάκης, από το Λασίθι, που το 1912 μπήκε πρώτος στην Θεσσαλονίκη κατά την απελευθέρωση της πόλης από τους Τούρκους. Ο ηρωισμός του στο πεδίο της μάχης, η συνεργασία με τον Ελευθέριο Βενιζέλο και το σπουδαίο συγγραφικό έργο του.

Στην πλατεία Αγίας Αικατερίνης, στο κέντρο του Ηρακλείου, στέκεται η προτομή του στρατηγού Ιωάννη Σ. Αλεξάκη, του Κρητικού ήρωα που τον Οκτώβριο του 1912 μπήκε πρώτος με το τάγμα του στην Θεσσαλονίκη, κατά την απελευθέρωση της πόλης από τους Τούρκους. Γεννημένος το 1885 στο Λασίθι, γόνος ιστορικής οικογένειας με καταγωγή από τους Έξω Ποτάμους, ο στρατηγός Ιωάννης Αλεξάκης πολέμησε ηρωικά στους Βαλκανικούς Πολέμους(απελευθερώνοντας την Χαλκιδική), στον Α΄ και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς και στην Μάχη της Κρήτης.

Τραυματίστηκε τέσσερις φορές στο πεδίο της μάχης (την μία μάλιστα τόσο σοβαρά, ώστε οι στρατιώτες του πίστεψαν ότι ήταν νεκρός). Αιχμαλωτίστηκε από τους Γερμανούς, αλλά δεν σταμάτησε ποτέ να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, πολεμώντας για την πατρίδα.

Η συνεργασία με τον Ελευθέριο Βενιζέλο

Υπηρέτησε ως φρούραρχος Αθηνών και στρατιωτικός διοικητής της Κρήτης. Συνεργάστηκε με τον Ελευθέριο Βενιζέλο και συμμετείχε στο Κίνημα Εθνικής Αμύνης (1916). Τιμήθηκε για την γενναιότητα και την προσφορά του με παράσημα και σημαντικές διακρίσεις. Και άφησε πίσω του σπουδαίο συγγραφικό έργο, με μεγάλο ιστορικό και λαογραφικό ενδιαφέρον.

Ενδεικτικά, αναφέρονται τα έργα του: «Οι Αλέξηδες, μια Κρητική Οικογένεια», «Η μάχη της Δοϊράνης», «Οι Ποτάμοι, το χωριό μου», «Η συμμετοχή της Κρήτης στους αγώνες της Μητρός Ελλάδας», «Το Κίνημα της Εθνικής Αμύνης του 1916 – 18», «Η απελευθέρωση της Κρήτης από τους Σαρακηνούς Άραβες, από τον Νικηφόρο Φωκά», «Ο 1ος τακτικός στρατός της Κρήτης, η Κρητική Πολιτοφυλακή».

Ο στρατηγός Ιωάννης Αλεξάκης έφυγε από την ζωή το 1980, σε ηλικία 95 ετών.

kritimono.gr