ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μαδούρο παραδέχεται την αποτυχία του ενώ οι υποδομές της Βενεζουέλας καταρρέουν!

Πόλη 160.000 κατοίκων έχει τρεχούμενο νερό… μια φορά τον μήνα, καθημερινές διακοπές ρεύματος, ενώ οι ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα λαμβάνουν τρομακτικές διαστάσεις

Υπάρχει μια πόλη στη Βενεζουέλα, όπου οι εξαθλιωμένοι κάτοικοι υπομένουν καθημερινές πολύωρες διακοπές ρεύματος και τραγικές ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα και προϊόντα υγιεινής ή ακόμα και σε… νερό.

Το Σαν Χουάν ντε Λος Μόρος έχει τρεχούμενο νερό μόνο μια φορά τον μήνα και οι δημόσιες συγκοινωνίες του είναι αξιολύπητες. Τα λιγοστά λεωφορεία, γεμάτα ασφυκτικά με κόσμο, κάνουν ώρες να φτάσουν στον προορισμό τους, ενώ την ώρα της επιβίβασης γίνεται «μάχη» για το ποιος θα χωρέσει και ποιος θα μείνει απέξω.

Αν νομίζετε ότι πρόκειται για ένα μικρό απομακρυσμένο χωριουδάκι, όπου τέτοια προβλήματα θα ήταν ίσως αναμενόμενα σε μια φτωχή χώρα, κάνετε λάθος. Το Σαν Ζουάν έχει 160.000 κατοίκους και απέχει μόνο 140 χλμ από την πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, το Καράκας.

Ενώ οι υποδομές σε πολλές χώρες της Βενεζουέλας καταρρέουν με ολοένα και αυξανόμενο ρυθμό, ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο εξαναγκάστηκε πρόσφατα εν μέσω σφοδρών επικρίσεων να παραδεχθεί ότι οι σοσιαλιστικές οικονομικές πολιτικές του «απέτυχαν».

Η πρωτοφανής για τον συγκεκριμένο πολιτικό παραδοχή έγινε στον απόηχο σοβαρών προβλημάτων που προκάλεσε πρόσφατα στη χώρα η παράλυση των δημόσιων υπηρεσιών, όπως η διακοπή ρεύματος της Τετάρτης που βύθισε στο σκοτάδι το 80% του Καράκας.

«Τα μοντέλα παραγωγής που δοκιμάσαμε μέχρι στιγμής απέτυχαν και η ευθύνη είναι δική μας, δική μου και δική σας» είπε ο Μαδούρο σε ομιλία του στο συνέδριο του κόμματός του. «Φτάνει όμως με την γκρίνια. Πρέπει να γίνουμε παραγωγικοί ανεξάρτητα από την ξένη επιθετικότητα, με ή χωρίς αποκλεισμούς. Πρέπει να κάνουμε τη Βενεζουέλα οικονομική δύναμη. Θέλω λύσεις, σύντροφοι», είπε ο Βενεζουελανός πρόεδρος, ρίχνοντας το «μπαλάκι» στα στελέχη της κυβέρνησής του.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας εθνικοποίησε τα τελευταία χρόνια διάφορους τομείς της βιομηχανίας, όπως την παραγωγή τσιμένου και ατσαλιού, απαλλοτρίωσε εκατοντάδες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, ενώ πρόσφατα ανέθεσε στον στρατό να περιπολεί τους δρόμους και να ελέγχει τις αγορές, διασφαλίζοντας ότι οι έμποροι δεν θα ανεβάζουν τις τιμές.

Επίσης όρισε με νόμο σταθερές τιμές για πολλά προϊόντα και επέβαλε μονοπώλιο στο ξένο συνάλλαγμα.

Το πλάνο οικονομικής ανάκαμψης του Μαδούρο περιλαμβάνει την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου σε «έξι εκατομμύρια βαρέλια τη μέρα μέχρι το 2025 ή νωρίτερα». Η παραγωγή πετρελαίου έχει κατακρημνιστεί από τα 3,2 εκατομμύρια βαρέλια τη μέρα το 2008 σε 1,5 εκατομμύριο φέτος, τον χαμηλότερο αριθμό την τελευταία 30ετία.

Παρά τα παραπάνω μέτρα, το ΔΝΤ προέβλεψε φέτος ότι ο πληθωρισμός στη Βενεζουέλα  θα εκτιναχθεί στο 1.000.000%  μέχρι το τέλος του έτους, καθώς η κυβέρνηση Μαδούρο συνεχίζει να τυπώνει χρήμα για να καλύψει το διογκούμενο δημοσιονομικό κενό.