ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥΚΡΗΤΗ

Ο μοναδικός ναός του Πανάγιου Τάφου στην Ελλάδα βρίσκεται στην Κρήτη

Αν κάποιος σας πει για το Ναό του Πανάγιου Τάφου στη Νεάπολη Λασιθίου μη βιαστείτε να τον διορθώσετε λέγοντας του πως δεν υπάρχει τέτοιος ναός κι ότι ίσως τον μπερδεύει με τον Πανάγιο Τάφο στα Ιεροσόλυμα.

Κι αυτό γιατί Ναό αφιερωμένο στον Πανάγιο Τάφο, και μάλιστα το μοναδικό στην Κρήτη, στην Ελλάδα, και ίσως στον κόσμο, διαθέτει πράγματι η όμορφη κωμόπολη του Λασιθίου.

Βρίσκεται κοντά στο ναό της Μεγάλης Παναγίας, σχεδόν κρυμμένος πίσω από ένα περίπτερο και μια τεράστια μουριά.

Για την ακριβή χρονολόγηση του στοιχεία δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένα, ωστόσο φαίνεται ότι είναι ένας αρκετά παλιός ναός, παρότι το κτίσμα του έχει υποστεί βελτιωτικές επεμβάσεις,  μετά την Κατοχή, όταν μια βόμβα, που έσκασε εκεί κοντά, του προκάλεσε μεγάλες ζημιές.

Όσο για τον κτήτορα του πληροφορίες, από την Ιερά Μητρόπολη Πέτρας και Χερσονήσου, αναφέρουν πως δεν αποκλείεται να χτίστηκε από κάποιον Χατζή (άτομο που είχε πάει για προσκύνημα στους Αγίους Τόπους και είχε βαπτισθεί στον Ιορδάνη ποταμό)  που θέλησε να εκπληρώσει έτσι ένα τάμα του.

Ο Ναός του Πανάγιου Τάφου στη Νεάπολη έχει καθιερωθεί κάθε χρόνο να γιορτάζει στην Απόδοση της εορτής του Αγίου Πάσχα, δηλαδή την παραμονή της Αναλήψεως ενώ λειτουργία γίνεται σε αυτόν και την ημέρα της εορτής της Ανάληψεως.

Για την ιστορία να πούμε πως την Τετάρτη, της έκτης εβδομάδας μετά το Πάσχα, εορτάζουμε την Απόδοση της εορτής του Πάσχα.

Αν και οι περισσότερες εορτές έχουν τη απόδοση τους την όγδοη ημέρα, η Απόδοση του Πάσχα εορτάζεται την 39η ημέρα. Στη  γλώσσα της Εκκλησιάς απόδοση σημαίνει ολοκλήρωση της εορτής.

Όσοι γιόρτασαν, κατά τα προβλεπόμενα την εορτή του Πάσχα, προσέχουν και την Απόδοσή του. Δεν δουλεύουν δηλαδή κατά τον εσπερινό της παραμονής και ανάβουν το καντήλι του σπιτιού τους.

Ανήμερα της Αποδόσεως της εορτής του Πάσχα οι πιστοί λένε για τελευταία φορά το «Χριστός Ανέστη», οι νοικοκυρές βάφουν ή τρώνε τα τελευταία κόκκινα αυγά, ενώ σε κάποια μέρη καίνε τα δαφνόφυλλα που έμειναν από το «Ανάστα ο Θεός» του Μεγάλου Σαββάτου και περνούν πάνω από αυτά  για το καλό της νέας περιόδου που ξεκινά.

Πηγή: cna.gr