ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥΚΡΗΤΗ

Ο ναός της Παναγίας (Εισόδια της Θεοτόκου) στο Φόδελε

 

 

Απέναντι από το Μουσείο Ελ Γκρέκο στο Φόδελε, στέκεται ο υπέροχος ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου, που χρονολογείται γύρω στον 11ο αιώνα. Ο ναός της Παναγίας είναι χτισμένος πάνω στα θεμέλια προγενέστερης τρίκλιτης βασιλικής, πιθανότατα του 6ου αιώνα.

Στην πλαγιά που «αγκαλιάζει» τον οικισμό του Φόδελε, ανάμεσα στα δέντρα και την πυκνή βλάστηση, ξεπροβάλλει ο μικρός ναός της Παναγίας (Εισοδίων της Θεοτόκου), του 11ου αιώνα. Ο ναός της Παναγίας, σταυροειδής με τρούλο, είναι διακοσμημένος με τοιχογραφίες από διαφορετικές περιόδους, ενώ έχει ενσωματώσει και στοιχεία από τον παλαιό ναό που βρισκόταν σε αυτή την θέση.

Σκηνές από τον Βίο της Θεοτόκου

Στην βόρεια πλευρά, σώζονται τοιχογραφίες με μορφές αγίων, μεταξύ των οποίων ο άγιος Κωνσταντίνος και η αγία Ελένη. Στον νότιο τοίχο εικονίζεται η Δέηση και στους πεσσούς άλλες μορφές αγίων. Στην διακόσμηση του ναού, είναι φανερή η επιρροή από τα καλλιτεχνικά κέντρα της Κωνσταντινούπολης.

Ανάμεσα στις τοιχογραφίες, στον ναό της Παναγίας, ξεχωρίζουν η Υπαπαντή και οι σκηνές από τον Βίο της Θεοτόκου. Οι συγκεκριμένες παραστάσεις θεωρείται ότι εκφράζουν την καλλιτεχνική παράδοση της Κρήτης. Ωστόσο και σε αυτές τις περιπτώσεις, η επιρροή από τα καλλιτεχνικά κέντρα της Κωνσταντινούπολης είναι φανερή.

Ο ναός της Παναγίας βρίσκεται περίπου ένα χιλιόμετρο έξω από τον οικισμό και προσελκύει μεγάλο αριθμό επισκεπτών, που (συνήθως) περνούν πρώτα από το Μουσείο Ελ Γκρέκο. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους ναούς της Κρήτης, καθώς «φιλοξενεί» κάποια από τα ελάχιστα δείγματα τοιχογραφιών του 11ου αιώνα, που σώζονται σήμερα στο νησί.

Δυστυχώς, οι πόρτες του ναού είναι κλειστές για το κοινό. Ο ναός ανοίγει μόνο σε… ειδικές περιπτώσεις. Ωστόσο, ο πολιτιστικός σύλλογος Φόδελε κάνει ό,τι μπορεί για να προβάλει και να αναδείξει την ομορφιά και την ιστορία του.