ΚΡΗΤΗ

Ο παίκτης του ΟΦΗ που εκτέλεσαν οι Ναζί Ήταν ένας από τους 62 Μάρτυρες.

Ο ένας από τους Μάρτυρες μεταξύ των 50 που εκτελέστηκαν ως αντίποινα των Γερμανών για το σαμποτάζ του αεροδρομίου στον Ξηροπόταμο Ηρακλείου ήταν ο άλλοτε θρυλικός ποδοσφαιριστής του Ο.Φ.Η στα τέλη της δεκαετίας του 1920 ο Νίκος Κατεχάκης η Κουτάλας .
Ο ένας από τους Μάρτυρες μεταξύ των 50 που εκτελέστηκαν ως αντίποινα των Γερμανών για το σαμποτάζ του αεροδρομίου στον Ξηροπόταμο Ηρακλείου ήταν ο άλλοτε θρυλικός ποδοσφαιριστής του Ο.Φ.Η στα τέλη της δεκαετίας του 1920 ο Νίκος Κατεχάκης η Κουτάλας .
Όλοι οι εκτελεσθέντες επιφανείς άνδρες η αφρόκρεμα του τόπου μας .
Η ανακοίνωση των Γερμανών στην εφημερίδα ” Κρητικός κήρυξ” την 16-6-1942 έλεγε:
«Εξ αιτίας σοβαράς ενεργείας σαμποτάζ ήτις έλαβε χώραν κατά την νύκτα της 13ης προς 14η Ιουνίου1942 και εις την οποίαν ενέργειαν συμμετείχεν εμμέσως και μέρος του πληθυσμού, ετυφεκίσθησαν κατά την 14η Ιουνίου 1942 εις Ηράκλειο 50 όμηροι.
Ο Διοικητής φρουρίου Κρήτης».
Νωρίτερα στις 3 του ίδιου μήνα οι Γερμανοί στον ίδιο χώρο στον Ξηροπόταμο και στο Μετόχι της οικογένειας Βιστάκη και για άλλα αντίποινα είχαν εκτελέσει άλλους 12 επιφανείς συμπατριώτες μεταξύ αυτών τον δήμαρχο Ηρακλείου Μηνά Γεωργιάδη με τα αδέρφια του Τίτο και Μανώλη.
Ο άλλοτε θρυλικός ποδοσφαιριστής του 0.Φ.Η Νίκος Κατεχάκης η Κουτάλας όπως ακουγόταν την περίοδο εκείνη ήταν ιδιοκτήτης και εκδότης της εφημερίδας «Κρητικά Νέα» και μάλιστα του είχαν κατασχέσει οι κατακτητές τα πιεστήρια της εφημερίδας καθώς δεν ήταν αρεστός στους Γερμανούς για την πένα του.
Αναγκάστηκε να μετακομίση μαζί με την οικογένεια του στο χωριό Βενεράτο μετά από αυτό καθώς εκτός από τα πιεστήρια της εφημερίδος κατέσχεσαν και το σπίτι τους στον Πόρο.Ήταν πρόσφατα παντρεμένος με την σύζυγο του Νέλλη η οποία εγκυμονούσε ένα γιο που δεν πρόλαβε να τον αντικρίσει και που έλαβε το όνομα του μετά.Ο Νίκος ήταν ένας από αυτούς που δημιουργούσε με την στάση του και την πένα του προβλήματα στον κατακτητή.
Αιωνία η μνήμη σας ……Αθάνατοι!!

ΠΗΓΗ