ΚΟΣΜΟΣ

Ο πιο άτυχος κάτοικος της Πομπηίας και του…. πλανήτη; Τι δείχνει σκελετός που βρέθηκε με μια κοτρόνα καρφωμένη πάνω του [εικόνες]

Το σκελετό ενός ανθρώπου που γνώρισε ένα τρομακτικό τέλος, προσπαθώντας να ξεφύγει από την θανατηφόρα έκρηξη του Βεζούβιου, βρήκαν οι αρχαιολόγοι στην Πομπηία.

Το θύμα, φαίνεται να πέθανε όταν χτυπήθηκε και αποκεφαλίστηκε από έναν βράχο 300 κιλών, που έπεσε επάνω του από την δύναμη των ηφαιστειακών ροών. Το κρανίο του δεν έχει εντοπιστεί ακόμη.

Οι πρώτες αναλύσεις του σκελετού του, δείχνουν ότι ήταν ηλικίας άνω των 30 ετών, με σημάδια οστικής λοίμωξης στο πόδι. Πιθανότατα αντιμετώπιζε δυσκολίες στο βάδισμα, σύμφωνα με τον υπεύθυνο της ανασκαφής Μάσιμο Οζάνα και επομένως δεν μπορούσε να εγκαταλείψει αρκετά γρήγορα την έκρηξη του 79 μ.Χ.

Ο Οζάνα δήλωσε πως ο σκελετός ήταν ένα «εξαιρετικό εύρημα» και ήταν παρόμοιο με αυτό ενός άλλου θύματος με ειδικές ανάγκες που είχε βρεθεί στο παρελθόν.

Ο σκελετός βρέθηκε κοντά στο πρόσφατα ανακαλυφθέν Alley of Balconies,μία από τις νέες ανακαλύψεις στο συγκεκριμένο σημείο τις τελευταίες εβδομάδες. Οι ανασκαφές βρίσκονται σε εξέλιξη σε μια βορειοανατολική περιοχή του αρχαιολογικού πάρκου που δεν είχε ανασκαφεί από την μεταπολεμική περίοδο, προκειμένου να σταθεροποιηθούν οι τοίχοι που κινδυνεύουν να καταρρεύσουν.Την περασμένη εβδομάδα αποκαλύφθηκε ένα σπίτι με εντυπωσιακές πολύχρωμες τοιχογραφίες και στα μέσα Μαϊου, οι αρχαιολόγοι κατάφεραν να σχηματίσουν την πλήρη μορφή ενός αλόγου για πρώτη φορά στο συγκεκριμένο μέρος. Μαζί με ένα γουρούνι και ένα σκύλο, είναι ένα από τα λίγα ζώα οποιουδήποτε είδους που βρέθηκαν στην Πομπηία.

iefimerida.gr