ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τσαβούσογλου απειλεί με νέα εισβολή στην Κύπρο

«Αν τολμήσουν οι Ελληνοκύπριοι θα πάρουν την κατάλληλη απάντηση όπως στο παρελθόν» απειλεί ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Με νέα εισβολή απειλεί την Κύπρο ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σε συνέντευξή του στην Τουρκική κρατική τηλεόραση TRT, ο Τσαβούσογλου ανέφερε: «Δεν έχει σημασία για εμάς το τι κάνουν οι Ελληνοκύπριοι».

«Στην ανατολική Μεσόγειο δεν μπορούν να κάνουν κανένα βήμα. Αν τολμήσουν, θα πάρουν την κατάλληλη απάντηση, όπως στο παρελθόν», διεμήνυσε, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Μάλιστα, ο Τσαβούσογλου επέμεινε ότι η Άγκυρα κινείται με βάση το διεθνές δίκαιο. «Μόνον η Τουρκία αποφασίζει τι θα κάνει μέσα στην υφαλοκρηπίδα της. Είναι καθήκον της Τουρκίας, ως εγγυήτριας δύναμης, να προστατέψει τα δικαιώματα της ‘’Τουρκικής Δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου’’ και του τουρκοκυπριακού λαού», ανέφερε.

Απειλές και από τον Ερντογάν: Αν χρειαστεί θα μιλήσουμε με γλώσσα που καταλαβαίνουν

Στην ίδια γραμμή είχε κινηθεί και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που αφότου υπεραμύνθηκε της νομιμότητας των όσων έχει κάνει η Άγκυρα στη Μεσόγειο, είχε απειλήσει επίσης με εισβολή. «Αν έρθουν μπροστά μας κάποιοι που δεν αναγνωρίζουν τη νομιμότητα, τότε κι εμείς ξέρουμε να μιλήσουμε τη γλώσσα που θα καταλάβουν και ξέρουμε να το κάνουμε».

Σύμφωνα με την Hurriyet Daily News, μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της πτήσης επιστροφής του από την Κίνα στις 2 Ιουλίου και ανέφερε ότι η Τουρκία τηρεί το διεθνές δίκαιο.

Όπως επισημαίνει η Hurriyet, o Ερντογάν πρόσθεσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν ενήργησε ποτέ στο πλαίσιο του νόμου. «Η ελληνοκυπριακή διοίκηση, η οποία μπήκε με σκιώδη τρόπο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προσπαθεί να εκφοβίσει την “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου” με την δύναμη που αντλεί (από την ΕΕ)» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους. Και συμπλήρωσε: «Ούτε όμως και η ΕΕ φέρεται με ειλικρίνεια. Η “ΤΔΒΚ” έπεσε θύμα μιας μεγάλης αδικίας όταν η “Νότια Κύπρος” (Κυπριακή Δημοκρατία) συμπεριλήφθηκε στην ΕΕ παρόλο που είπε “όχι” στο δημοψήφισμα, ενώ η “Βόρεια Κύπρος” αποκλείστηκε παρόλο που είπε “ναι”. Και η ΕΕ δεν έχει πληρώσει τα ποσά που θα έπρεπε στη “Βόρεια Κύπρο”. Πώς μπορούμε να εμπιστευθούμε την ΕΕ; Δεν είναι τίμιοι».

 

Κύπρος: Δεν θα ακολουθήσουμε τη ρητορική της έντασης

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου σχολιάζοντας τις σημερινές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:

«Ως απάντηση στις δηλώσεις τόσο του Προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν όσο και του Υπουργού Εξωτερικών Μεσούτ Τσαβούσογλου, παραπέμπουμε στην πρόσφατη ομόφωνη απόφαση των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 20 Ιουνίου 2019.

Η απόφαση αυτή και η τοποθέτηση της Ε.Ε. είναι καθαρή και η κοινή θέση όλων είναι ότι η Τουρκία θα πρέπει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως αναγνωρίζονται από όλη τη διεθνή κοινότητα. Είναι με αυτό τον τρόπο που γίνονται σεβαστά και τα δικαιώματα όλων των Κυπρίων. Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε οτιδήποτε άλλο ούτε και θα ακολουθήσουμε τη ρητορική της έντασης και της σύγκρουσης που επιδιώκει η Τουρκία.

Όσον αφορά τους ισχυρισμούς του κ. Τσαβούσογλου και την αναφορά του σε συνομιλία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σχετικά με τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στο φυσικό αέριο της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε τα ακόλουθα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είπε ποτέ ούτε λέει ότι δεν είναι εξασφαλισμένα τα όσα αναλογικά δικαιούνται και οι Τουρκοκύπριοι. Τουναντίον για το σκοπό αυτό έχει ήδη θεσπιστεί και σχετική νομοθεσία.

Όπως είναι καλά γνωστό, στη διάρκεια των συνομιλιών έχει υπάρξει σχετική σύγκλιση μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς, κατά τρόπο που μέχρι και τη Διάσκεψη των Η.Ε. για την Κύπρο, στο Κραν Μοντανά, ουδέποτε ετέθη τέτοιο θέμα στις διαπραγματεύσεις.

Η σχετική σύγκλιση διελάμβανε από τη μια ότι η διαχείριση του φυσικού πλούτου, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου, είναι αρμοδιότητα του κεντρικού κράτους και ως εκ τούτου εκεί θα είχαν λόγο όλοι οι Κύπριοι πολίτες και, από την άλλη, μια σχετική διαδικασία για διαμοιρασμό των σχετικών εσόδων.

Μετά το αδιέξοδο στη Διάσκεψη έχει υιοθετηθεί και ισχύει νομοθεσία του κράτους που προβλέπει ότι τα όποια έσοδα από ενεργειακούς πόρους της χώρας δεν βρίσκονται στη διακριτική ευχέρεια της εκάστοτε Κυβέρνησης ούτε και μπορεί να διατίθενται άλλως πώς παρά μόνο μέσω ενός ειδικού εθνικού επενδυτικού ταμείου. Σύμφωνα με το νόμο σε οποιανδήποτε περίπτωση θα διατηρείται στο Ταμείο ποσό πέραν του 50% των συνολικών εσόδων και ως εκ τούτου είναι απολύτως διασφαλισμένα τα όποια δικαιώματα και των Τουρκοκυπρίων. Επομένως, δεν ευσταθεί η εντύπωση που δημιουργείται από τη δήλωση του κ.Τσαβούσογλου ότι γίνεται λόγος μόνο για «μελλοντική διασφάλιση», αφού τα όποια έσοδα έχουν ήδη διασφαλιστεί με νόμο που βρίσκεται σε ισχύ.

Ο Πρόεδρος και η κυπριακή κυβέρνηση περιμένει αντί των παραβιάσεων και των απειλών κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας να πρυτανεύσει λογική συνεννόησης, ούτως ώστε με τον τερματισμό της έντασης να καταστεί δυνατό να επαναρχίσουν και οι διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να καταλήξουμε σε μια συνολική συμφωνία για ειρηνική επίλυση του Κυπριακού».