ΕΛΛΑΔΑ

Πέθανε η Ναταλία Μελά! Εγγονή του Παύλου Μελά

Σε ηλικία 96 ετών πέθανε το πρωί της Κυριακής η επιφανής γλύπτρια Ναταλία (ή Νάτα) Μελά, εγγονή του Μακεδονομάχου Παύλου Μελά και της Ναταλίας Δραγούμη.

Φανατική καπνίστρια, δεινή κολυμβήτρια, αντισυμβατική καλλιτέχνιδα και δυναμική προσωπικότητα δημιούργησε σπουδαία έργα.
Η Ναταλία Μελά είχε γεννηθεί το 1923 στην Κηφισιά Αττικής.

Από ιστορική γενιά – Τι έλεγε η ίδια

Ναταλία Μελά: Έρχομαι από μια οικογένεια ιστορική. Είμαι εγγονή του Παύλου Μελά, ο πατέρας μου ήταν ο γιος του. Η μάνα μου ήταν κόρη Πεσμαζόγλου, κόρη του τραπεζίτη Ιωάννου Πεσμαζόγλου που έκανε την Εθνική Τράπεζα με τον Γεώργιο Σταύρο – αυτοί ερχόντουσαν από την Αλεξάνδρεια και παλιότερα από τη Μικρασία, την Καισαρεία – από την μεριά της μάνας μου η γιαγιά μου ήταν κόρη Μιαούλη, ήταν εγγονή του ήρωα του Μιαούλη.

Λοιπόν είχα όλα αυτά επάνω μου. Και από την γιαγιά μου την άλλη, την Μελά, ήτανε Δραγούμηδες. Διότι ήταν αδελφή του Ίωνος Δραγούμη και κόρη του Στέφανου Δραγούμη.

Πέρασε από το ΚΚΕ και αποχώρησε

Το 1942 εγγράφεται στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.) της Αθήνας, με καθηγητές τον Κώστα Δημητριάδη και τον Μιχάλη Τόμπρο. Εργάστηκε και στο εργαστήριο του Θανάση Απάρτη. Προσχώρησε στην ΕΠΟΝ, καθώς και έγινε μέλος του ΚΚΕ. Όμως, μετά τη δολοφονία του Κίτσου Μαλτέζου αποχωρησε.

Είπε η ίδια για την αποχώρηση της από το ΚΚΕ.

Έβλεπα τότε τον Κίτσο Μαλτέζο, τον οποίο πολύ θαύμαζα, ήταν και ποιητής και ομορφάνθρωπος, κατά κάποιον τρόπο αυτός μας είχε εγγράψει στο κόμμα. Μια μέρα αυτός κατέβαινε και εγώ ανέβαινα την Ηρώδου του Αττικού και μου λέει «Ναταλία να φύγεις από το ΚΚ, πρέπει να φύγεις, διότι θα ματοκυλιστούμε».Και του απάντησα εγώ «Τι σαχλαμάρες λες, θα ματοκυλιστούμε, τι κάνεις τώρα, φιλολογία; » Θα ματοκυλιστούμε! Δεν μ’άρεσε αυτό, εγώ θα έλεγα «θα αιματοκυλιστούμε», όχι πως ήμουν καθαρευουσιάνα, κάθε άλλο. Έφυγε, και επέμενε ότι θα γίνουν φασαρίες. Το διαισθανόμουνα, είχα αρχίσει να καταλαβαίνω ότι ορισμένα πράματα δεν μου πήγαιναν καλά, καταλάβαινα ότι δεν τους ενδιέφερε απλώς να διώξουμε τους Γερμανούς και τους Ιταλούς.

Αποφοιτώντας, το 1948, δούλεψε για ένα διάστημα με τον καθηγητή Δημήτρη Πικιώνη για τη στήλη στον τάφο του Μητροπολίτη Χρύσανθου και αργότερα για το Μνημείο Πεσόντων στο Λεόντιο της Νεμέας στην Πελοπόννησο. Κατασκευάζει και τις προτομές, του Στέφανου Δραγούμη στο Ζάππειο και του Γεωργίου Πεσμαζόγλου στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας. Η επιρροή του Πικιώνη είναι εμφανής.

Μετά την αποφοίτησή της άνοιξε δικό της εργαστήριο στον τελευταίο όροφο ενός σπιτιού στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας και λίγο αργότερα, το 1945, στον στάβλο ενός σπιτιού στην οδό Μουρούζη. Εκεί μαζευόταν, μεταξύ πολλών άλλων, ο Νίκος Εγγονόπουλος, ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Ανδρέας Εμπειρίκος και ο Γιάννης Μόραλης. Πήρε μέρος στην ίδρυση της καλλιτεχνικής ομάδας «Αρμός».

Τα έργα της Ναταλίας Μελά
Ανάμεσα σ’ ένα πλήθος δημιουργιών, περιλαμβάνονται:

Προτομή Στέφανου Δραγούμη (1950. μάρμαρο, Αθήνα – Ζάππειο)
Προτομή Παύλου Μελά (1952, Θεσσαλονίκη). Προτομή Γεωργίου Πεσματζόγλου (1955, Αθήνα – Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας).
Έλληνας πολεμιστής (1960, μάρμαρο).
Νέα Μυθολογία (1961, σίδερα)
Σάτυρος (1962, ορείχαλκος)
Ταύροι (1975, πολυεστέρας)
Οικογένεια (τρεις κατσίκες), Κήπος Προεδρικού Μεγάρου
Ανδρεία, Σοφία, Δόξα (υπαίθρια γλυπτική, Παιανία Αττικής)
Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα (Σπέτσες, Λιμάνι της Ντάπιας)
Κυβέλη (ολόσωμος μαρμάρινος ανδριάντας, ύψους 2.35 μ. Περίβολος Πνευματικού Κέντρου Δήμου Αθηναίων, οδός Ακαδημίας. Φιλοτεχνήθηκε το 1992 και τοποθετήθηκε το 1994)
Μνημείο πεσόντων στα Ίμια (1996, Αθήνα – Πλατεία Παύλου Μελά, Σαρόγλειο.