ΚΟΣΜΟΣ

Πήγαν για ”θεραπεία πλάσματος” σε σπα και έπαθαν AIDS! Τι συνέβη;

Δύο νέα κρούσματα HIV έχουν μπει στο μικροσκόπιο των Αρχών στις ΗΠΑ.

Και αυτό γιατί οι δύο φορείς υπήρξαν πελάτες ενός κέντρου σπα και υποβλήθηκαν, μεταξύ άλλων, σε μια θεραπεία η οποία αποκαλείται «vampire facials».

Το Τμήμα Υγείας του Νέου Μεξικό ανακοίνωσε πως εργαστηριακές εξετάσεις έδειξαν πως οι δύο ασθενείς μολύνθηκαν από τον ίδιο ιό, αυξάνοντας τις πιθανότητες η μόλυνση να είναι αποτέλεσμα της τεχνικής του σπα.

Το Τμήμα προσφέρει δωρεάν τεστ για HIV, ηπατίτιδα Β και C για κάθε πελάτη του σπα που έκανε την ίδια θεραπεία από το Μάιο έως το Σεπτέμβριο του 2018. Ήδη έχουν εξεταστεί πάνω από 100 άτομα, αλλά το Τμήμα Υγείας θέλει να παρέχει τις υπηρεσίες αυτές σε όλους όσους έκαναν τη θεραπεία, σύμφωνα με ανακοίνωση. «Η εξέταση είναι πολύ σημαντική για όλους, καθώς υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες για τον HIV, αλλά και διαφορετικές μολύνσεις από την ηπατίτιδα» συμπληρώνεται.

Το σπα σταμάτησε τη λειτουργία του το Σεπτέμβριο, μετά από έλεγχο που πραγματοποίησαν οι αρχές οι οποίες εντόπισαν μη ασφαλείς πρακτικές που θα μπορούσαν να μεταδώσουν μολύνσεις του αίματος και των οστών. Τότε ο εκπρόσωπος του σπα αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις.

Το «vampire facial» είναι μια θεραπεία πλάσματος, πλούσια σε πρωτεΐνη, που εγχέεται στο πρόσωπο μέσω ενός στυλό με μικρο-ενέσεις. Το πλάσμα παράγεται από αίμα. Όταν η παραγωγή γίνεται με σωστό και ασφαλή τρόπο, τότε η θεραπεία δεν εκθέτει τους ασθενείς σε κινδύνους, ενώ διαφημίζεται για τις ιδιότητες που έχει να ανανεώνει το πρόσωπο και να κάνει το δέρμα να μοιάζει πολύ νεότερο.

Αν το στυλό ή τα υπόλοιπα υλικά που χρησιμοποιούνται, δεν αποστειρωθούν σωστά μεταξύ των ασθενών, τότε δημιουργούνται επικίνδυνες συνθήκες. Μολύνσεις μπορούν να προκληθούν αν οι σύριγγες ή οι άκρες του στυλό επαναχρησιμοποιηθούν ή αν χρησιμοποιηθεί το αίμα άλλου ασθενή για την παραγωγή πλάσματος.

Ο Ehsan Ali, γιατρός κοσμετολογίας, εξηγεί στο CNNi πως όσοι ενδιαφέρονται γι’ αυτού του είδους τη θεραπεία, θα πρέπει να βεβαιώνονται πως οι θεραπευτές τους χρησιμοποιούν νέες σύριγγες για να πάρουν αίμα και ότι αλλάζουν τις βελόνες στο στυλό πριν ξεκινήσουν. «Τα πάντα να γίνονται μπροστά σας» λέει.

Πηγή: cnn.gr