ΚΡΗΤΗ

Παίρνουν τη φάμπρικα

Είναι μια ιστορική απόφαση για την Αγία Τριάδα. Η φάμπρικα Ανωγειανάκη ανήκει οριστικά στον Δήμο Ηρακλείου. Με την  απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο επικύρωσε προηγούμενη απόφασή του της 23/4/2018 και προχωρά πλέον στην αγορά της φάμπρικας.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Δήμου Ηρακλείου, η φάμπρικα πρόκειται να αξιοποιηθεί ως χώρος πολιτισμού και όπως επισημαίνει ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Αγίας Τριάδας Ηρακλείου, αυτή η εξέλιξη θα δώσει περαιτέρω ώθηση στην περιοχής της Αγίας Τριάδας σε συνδυασμό με την επικείμενη ανάπλαση στην περιοχή.

Η παλιά φάμπρικα, στη συμβολή Βαλέστρα και Σαββαθιανών, που κάποτε, τη δεκαετία του ’30, είχε λειτουργήσει και ως σχολή χορού, αποτελεί ένα κτήριο-ορόσημο για την ιστορική συνοικία. Τα δύο κτήρια που δεσπόζουν στην Αγία Τριάδα βρίσκονται στη συμβολή των οδών Βαλέστρα και Σαββαθιανών, στα οποία επί τουρκοκρατίας, δηλαδή από τα τέλη του 19ου αιώνα, λειτουργούσαν ελαιοτριβείο, σαπωνοποιείο και δύο βυρσοδεψεία, ενώ υπήρχαν και τέσσερα πηγάδια.

Με την ανταλλαγή των πληθυσμών, το ακίνητο περιήλθε στο Δημόσιο, ενώ στη συνέχεια ιδιοκτήτης του ήταν ο Γεώργιος Βογιατζάκης. Το 1932 περιήλθε στην ιδιοκτησία του Ανδρέα Ανωγειανάκη, ενώ μέχρι τέλη της δεκαετίας του ’70 λειτουργούσε και το ελαιοτριβείο. Εκεί βρισκόταν και η κατοικία του ιδιοκτήτη.

.patris.gr