ΕΛΛΑΔΑ

Πανώλη των χοίρων: Σε κατάσταση συναγερμού οι Αρχές – Έλεγχοι στα τελωνεία

Οι έλεγχοι στα τελωνεία και σε χοιροτροφικές μονάδες στη χώρα μας είναι συνεχείς

Σε υψηλή επαγρύπνηση βρίσκονται οι ελληνικές Αρχές μετά την εμφάνιση κρουσμάτων αφρικανικής πανώλης στη Βουλγαρία.

Οι έλεγχοι στα τελωνεία και σε χοιροτροφικές μονάδες στη χώρα μας είναι συνεχείς και σε ισχύ έχουν τεθεί μέτρα βιοσφάλειας. Η νόσος δεν προσβάλει τον άνθρωπο αλλά μόνο τους χοίρους και τους αγριόχοιρους, όμως το ποσοστό θνησιμότητας των ζώων φτάνει το 100%.

Η πρόληψη για την αποφυγή μετάδοσης της αφρικανικής πανώλους των χοίρων στη χώρα μας, αποτέλεσε το κύριο θέμα συζήτησης των συναντήσεων που έγιναν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μεταξύ της υφυπουργού, Φωτεινής Αραμπατζή και εκπροσώπων της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος και της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος.

Πανώλη των χοίρων: Θέμα χρόνου να περάσει  από τη Βουλγαρία στην Ελλάδα

Με δεδομένο ότι έχουν εντοπιστεί κρούσματα της νόσου στη Βουλγαρία, η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επεσήμανε ότι η θωράκιση της ελληνικής κτηνοτροφίας από τη ζωονόσο αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα του υπουργείου.

Από πλευράς των κτηνιατρικών υπηρεσιών όπως πρόσθεσε έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για αποτροπή της νόσου στη χώρα μας.

Από τη μεριά τους οι εκπρόσωποι των κυνηγών και των χοιροτρόφων διαβεβαίωσαν την υφυπουργό ότι θα συνδράμουν στις προσπάθειες πρόληψης και θα βρίσκονται σε στενή συνεργασία τόσο με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ όσο και με τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες.

Αφρικανική πανώλη: Μπλόκαρε η Ελλάδα την εισαγωγή χοιρινού από την Βουλγαρία

Οι εκπρόσωποι των χοιροτρόφων έθιξαν το θέμα της πάταξης των παράνομων ελληνοποιήσεων καθώς και στο πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων του κλάδου.

Αναφερόμενη σε αυτά τα θέματα, η κ. Αραμπατζή εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των παράνομων ελληνοποιήσεων, την ανάταξη του τομέα της κτηνοτροφίας και του σημαντικού, για την εθνική οικονομία, κλάδου της χοιροτροφίας.