ΚΡΗΤΗΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

«Παραλύει» και η Κρήτη

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το ΕΚΗ και το Νομαρχιακό Τμήμα Ηρακλείου της ΑΔΕΔΥ αλλά και τα για σωματεία του ΠΑΜΕ

Με τον χαρακτηρισμό «νόμος Κατρούγκαλου-Βρούτση», με το πλέον χαρακτηριστικό απόσπασμα, το κομμάτι που αφορά στις ποινές για όσους αγρότες βγαίνουν στη σύνταξη αλλά εξακολουθούν να παίρνουν επιδότηση ή να εμπορεύονται προϊόντα, καλούν σε μαζικό ξεσηκωμό και 24ωρη απεργία σήμερα όλους τους εργαζόμενους της χώρας τόσο η ΓΣΕΕ με τα Εργατικά Κέντρα-μέλη της όσο και το ΠΑΜΕ.

Στο Ηράκλειο προγραμματίζεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το ΕΚΗ και το Νομαρχιακό Τμήμα Ηρακλείου της ΑΔΕΔΥ στις 10 πρωί έξω από το Εργατικό Κέντρο και την ίδια ώρα για τα σωματεία της δύναμης του ΠΑΜΕ στην πλατεία Ελευθερίας.

Τι είπε ο Βρούτσης

«Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση στηρίζει τους συνταξιούχους που θέλουν να συνεχίσουν νόμιμα τον εργασιακό τους βίο! Ειδικά, οι πολύτεκνοι και γεωργοί συνταξιούχοι προστατεύονται απόλυτα, καθώς θα απολαμβάνουν το 100% της σύνταξής τους. Όλοι οι υπόλοιποι συνταξιούχοι, εφόσον εργάζονται, θα λαμβάνουν το 70% της σύνταξής τους», ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Επίσης, σχετικά με τους αγρότες, τους ελευθέρους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους, τόνισε πως οι εισφορές Ιανουαρίου θα υπολογιστούν και θα πληρωθούν με το νέο σύστημα εισφορών, με την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών να πρέπει γίνει για μία και μοναδική φορά μέχρι τις 12 Μαρτίου. Ο υπουργός δήλωσε πως «η νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Μητσοτάκη για πρώτη φορά θα συνοδεύεται από δύο επιστημονικές και απόλυτα τεκμηριωμένες μελέτες», τονίζοντας την αναλογιστική μελέτη, η οποία θα αποδεικνύει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος μέχρι το 2070 και τη διασφάλιση όλων των συντάξεων μέχρι τότε. Επιπλέον, όπως σημείωσε, η ασφαλιστική δαπάνη ως ποσοστό του ΑΕΠ φτάνει στον μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ταυτόχρονα, ο κ. Βρούτσης επισήμανε ότι το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει εκπονήσει ειδική επιστημονική μελέτη επάρκειας των συντάξεων, που συνοδεύει την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Σύμφωνα με τον υπουργό, ο ασφαλιστικός νόμος στηρίζεται στην απλότητα, την ευελιξία και την ελευθερία. «Αφήνει στο παρελθόν τον νόμο Κατρούγκαλου και δημιουργεί ένα ελκυστικό, ανταποδοτικό ασφαλιστικό σύστημα, που καλλιεργεί την ασφαλιστική συνείδηση σε όλους, και παρέχει ειδική μέριμνα για τους πολύτεκνους, τους νέους, τις εργαζόμενες μητέρες, τους αγρότες, τις συντάξεις χηρείας, καθώς και για ειδικές αναπηρίες», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι καμία σύνταξη δε μειώνεται. Αντίθετα, διευκρίνισε πως μέρος των σημερινών συνταξιούχων θα δουν μόνο αυξήσεις.

«Οι πιο ευνοημένοι, όμως, είναι οι σημερινοί και οι μελλοντικοί εργαζόμενοι, καθώς όλοι θα δουν αύξηση των συντάξεών τους, εφόσον συμπληρώσουν πάνω από 30 χρόνια εργασιακού βίου», σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας.

«Εφαρμόζουν τον νόμο… Κατρούγκαλου»!

Μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” χθες, ο πρόεδρος του ΕΚΗ Στέλιος Βοργιάς έφερε ως “τρανταχτό” παράδειγμα αυτό που ισχύει για τους συνταξιούχους αγρότες, λέγοντας πως, αντί να καταργήσουν τελείως τον απαράδεκτο νόμο Κατρούγκαλου, έρχονται και απλά με κάποιες αλλαγές προσπαθούν να τον εφαρμόσουν. «Ενώ είχαν πει ότι θα καταργούσαν τελείως τον νόμο Κατρούγκαλου, έρχονται με κάποιες διορθωτικές… που και αυτές τις έχει επιβάλει με κάποιες αποφάσεις το Συμβούλιο της Επικρατείας. Από ’κει και πέρα τώρα, το να μιλάμε για αυξήσεις μερικών ευρώ για τους συνταξιούχους, που απλά θα μειώσουν την προσωπική διαφορά και δε θα δουν ούτε ένα ευρώ αύξηση γιατί θα συμψηφιστεί με την προσωπική διαφορά, δεν αξίζει. Η κοροϊδία ισχύει και για εργαζόμενους σε ευάλωτους κλάδους όπως είναι ο κατασκευαστικός, όπως είναι το εποχικό προσωπικό κ.λπ., στους οποίους λένε ότι, άμα συμπληρώσουν πάνω από 9.000 ένσημα, θα πάρουν πενιχρές αυξήσεις των 50 με 60 ευρώ. Δεν τους λένε, όμως, πώς θα τα συμπληρώσουν αυτά τα ένσημα, όταν υπάρχει τόση ανεργία… Όταν υπάρχει εποχικότητα στην εργασία… Και έχουμε μια σειρά ζητημάτων που έχουν να κάνουν και με την επαναφορά της 13ης και της 14ης σύνταξης. Δεν μπορεί οι συνταξιούχοι να είναι υποχείρια της κάθε κυβέρνησης, που ανάλογα με το πλεόνασμα να τους μοιράζει ψίχουλα σαν ελεημοσύνη», λέει στην εφημερίδα μας ο Στέλιος Βοργιάς.

Καταλήγοντας, χαρακτηρίζει επίσης έγκλημα την αποδοχή από τη σημερινή κυβέρνηση της μείωσης κατά 18-20 ευρώ τού ΕΚΑΣ για τους συνταξιούχους των 200 και 250 ευρώ…

Το ΑΚΕ στηρίζει την απεργία

Εξάλλου, με χθεσινή της ανακοίνωση, η Ανεξάρτητη Κίνηση Εργαζομένων καλεί το σύνολο των εργαζομένων του ΕΚΗ να συμμετάσχει καθολικά στην απεργία, «διεκδικώντας την κατάργηση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης. Παλεύουμε για μια δημόσια, καθολική, υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση», τονίζεται.

«Για μας, παραμένουν αδιαπραγμάτευτα τα αιτήματα για την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων, τη σταδιακή επιστροφή όλων των κλεμμένων αποθεματικών των ταμείων και την ενίσχυση του δημόσιου, κοινωνικού, αναδιανεμητικού και αλληλέγγυου χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης.

Αγωνιζόμαστε για τη μείωση των ορίων συνταξιοδότησης, άμεσα, από τα 67 στα 60 και από τα 40 χρόνια ασφάλισης στα 35, και στα ΒΑΕ στα 55 και 30 χρόνια αντίστοιχα, για την πλήρη σύνταξη, με προοπτική την περαιτέρω μείωσή τους. Με την υψηλή ανεργία, τη διευρυμένη ελαστική και ανασφάλιστη εργασία, τη μερική απασχόληση και την αύξηση των ορίων ηλικίας για την είσοδο στην εργασία, στο μέλλον κανένας εργαζόμενος δε θα συμπληρώνει τις προϋποθέσεις για πλήρη σύνταξη και έτσι με τα σημερινά ποσοστά αναπλήρωσης οι συνταξιούχοι, ιδιαίτερα με λιγότερο από 30 χρόνια εργασίας, θα παίρνουν, αντί σύνταξης, ουσιαστικά προνοιακό επίδομα.

Ως ΑΚΕ εκφράζουμε την πλήρη στήριξή μας στους μικρούς και μεσαίους αγρότες, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες και τους αυτοαπασχολούμενους, που τα τελευταία χρόνια, με τις αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις και την αντίστοιχη φορολογική λαίλαπα, βρέθηκαν να μην μπορούν να ζήσουν από την εργασία τους, έκλεισαν τα μαγαζιά τους, τα γραφεία και τις μικρές τους επιχειρήσεις, πούλησαν τα χωράφια τους και αναγκαστικά βγήκαν στην ανεργία», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Το κάλεσμα των οικοδόμων

Το Συνδικάτο Οικοδόμων, στα πλαίσια προετοιμασίας της απεργίας, πραγματοποίησε περιοδείες σε εργοτάξια του νομού, όπου έγινε ενημέρωση για την απεργία και συζήτηση με τους εργαζόμενους. «Με τον οργανωμένο-μαζικό αγώνα μας, παλεύουμε ενάντια στην ολοκληρωτική επίθεση στην ασφάλισή μας, την υγειονομική περίθαλψη και τις συντάξεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση της Ν.Δ. με το “νέο ασφαλιστικό”, συμπληρώνοντας τους νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων. Απεργούμε ενάντια στο νομοσχέδιο- “έκτρωμα” που φέρνει η Ν.Δ., που είναι ο νόμος Κατρούγκαλου του ΣΥΡΙΖΑ, βελτιωμένος από οποιαδήποτε νομικά κενά», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συνδικάτου, το οποίο και καλεί τα μέλη του αλλά και όλο τον κόσμο να δώσει μαζικά και μαχητικά το “παρών” στις 10 το πρωί σήμερα στην πλατεία Ελευθερίας, «για να αποσυρθεί ο κατάπτυστος νόμος Κατρούγκαλου-Βρούτση».

Κλειστά και τα μαγαζιά από τις 11 μέχρι τις 2

Τρεις ώρες κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα καταστήματα στο Ηράκλειο. Σε ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου εξέφρασε την αντίθεσή του στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και αποφάσισε τη συμμετοχή του στην πανελλαδική απεργία που θα πραγματοποιηθεί σήμερα. Για αυτό τον λόγο, καλεί τα μέλη του Συλλόγου σε 3ωρο κλείσιμο των καταστημάτων, από τις 11 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι ως έκφραση αντίθεσης.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση του Συλλόγου αναφέρει: «Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου, με απόφασή του, εκφράζει την αντίθεσή του στο επερχόμενο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα φέρει η κυβέρνηση προς ψήφιση στη Βουλή, χωρίς να έχει προηγηθεί η αναγκαία διαβούλευση με τους παραγωγικούς φορείς που θα εξασφαλίσει συναινετικές λύσεις μακροχρόνιου χαρακτήρα για την επιβίωση του ασφαλιστικού συστήματος και προοπτικές ανάπτυξης στην οικονομία γενικότερα.

Ο Εμπορικός Σύλλογος συμμετέχει στην πανελλαδική απεργία που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 18 του μήνα (σ.σ. σήμερα) και καλεί τα μέλη του σε 3ωρο κλείσιμο των καταστημάτων από τις 11 π.μ. έως τις 2 μ.μ., ως έκφραση αντίθεσης με το νομοσχέδιο, επειδή θα υποθηκεύσει το μέλλον του συστήματος και της ασφάλισης στη χώρα μας».