ΚΡΗΤΗ

Παραμένει το ενδιαφέρον των Ρώσων τουριστών για την Κρήτη

Σταθερά στις κορυφαίες προτιμήσεις τους

Αύξηση των πωλήσεων για Ελλάδα περί το 5%, περιμένουν οι ρώσοι τουρ οπερέιτορ αυτό το καλοκαίρι, αναγνωρίζοντας ωστόσο στην έναρξη της σεζόν παράγοντες που πλήττουν τη ζήτηση για τη χώρα μας.

Παρά την αυξημένη ζήτηση για Τουρκία, η Ελλάδα αυτή τη σεζόν είτε παρουσιάζει αύξηση είτε βρίσκεται σε περυσινά επίπεδα ζήτησης, σύμφωνα με την ένωση ρώσων τουρ οπερέιτορ, ATOR.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Mouzenidis Travel, κ. Γιώργος Μασμανίδης, επισημαίνει ότι η ζήτηση κυμαίνεται στα περυσινά επίπεδα και είναι ικανοποιητική. Η επικεφαλής δημόσιων σχέσεων της Coral Travel, κ. Marina Makarkova, επιβεβαιώνει την εικόνα, λέγοντας ότι οι πωλήσεις για Ελλάδα είναι πολύ καλές, και ήδη υπάρχουν κρατήσεις για ταξίδια τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

Στον ANEX Tour, η ζήτηση παραμένει επίσης στα περυσινά επίπεδα, ωστόσο φέτος οι πελάτες του προτιμούν κυρίως κατηγορίες ξενοδοχείων 4 και 5 αστέρων. Αύξηση καταγράφουν η TUI Ρωσίας (+40% σε σχέση με πέρυσι) λόγω εξαιρετικών προκρατήσεων, η Intourist (+10%), η Biblio-Globus (12,6%) και η PEGAS Touristik (15-20%).

Oι πωλήσεις αφορούν κυρίως την Κρήτη, τη Ρόδο, την Κέρκυρα, την Κω και τη Ζάκυνθο. Επίσης, καλές πωλήσεις καταγράφουν και τα θέρετρα της ενδοχώρας. Στην TUI Ρωσίας δημοφιλέστερος ελληνικός προορισμός φέτος είναι η Ρόδος, σχεδόν στα ίδια επίπεδα με την Κρήτη και την Κέρκυρα.

Στην PEGAS Touristik προηγούνται η Χερσόνησος και τα Μάλια, στα αποκλειστικά ξενοδοχεία Dessole αλλά και στα πολυτελή πεντάστερα Pegas Select.

Δημοφιλέστερη επιλογή είναι το all in, παρότι, σύμφωνα με την Mouzenidis Travel, χρόνο με το χρόνο παρατηρείται στροφή και προς τα B&B. Οι παράγοντες που δεν ευνοούν την ανάπτυξη της ζήτησης για Ελλάδα είναι η ισοτιμία του ευρώ και ο ανταγωνισμός άλλων παραθαλάσσιων προορισμών, σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Αράπογλου, επικεφαλής Ελλάδας του Intourist.

Ο κ. Αράπογλου επισημαίνει ότι η φετινή σεζόν είναι ασταθής και απρόβλεπτη. Στην TUI Ρωσίας καταγράφουν μείωση πωλήσεων κατά την έναρξη της σεζόν για Ελλάδα λόγω εν μέρει της στάσης που τηρούν οι Ρώσοι για κρατήσεις της τελευταίας στιγμής προκειμένου να επιτύχουν καλές τιμές.

Ο ισχυρότερος ανταγωνιστής της Ελλάδας στη ρωσική αγορά φέτος είναι η Τουρκία, η Κύπρος, η Ισπανία και η Ιταλία. Όπως επισημαίνει ο κ. Μασμανίδης, το θέμα έκδοσης visa επηρεάζει την εικόνα, καθώς ενώ απαιτούνται 8-10 ημέρες για έκδοση visa για Ελλάδα, δεν ισχύει το ίδιο και για την Τουρκία.

Επιπλέον, η Τουρκία διαθέτει πτητικό πρόγραμμα από σχεδόν κάθε μεγάλη πόλη της Ρωσίας. Σε επίπεδο εκδρομών, κυριότερος ανταγωνιστής της Ελλάδας είναι η Ιταλία, ενώ σε επίπεδο διακοπών παραλίας είναι η Τουρκία και η Κύπρος, επισημαίνει ο κ. Αράπογλου.

Στην TUI Ρωσίας εκτιμούν ότι αποφασιστικός παράγοντας του ανταγωνισμού φέτος είναι το κόστος.

Tornosnews.gr