ΚΡΗΤΗ

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κορυφώθηκαν στα Χανιά, οι επετειακές εκδηλώσεις για την Ενωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

 

Το πρωί στον Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου τελέστηκε η επίσημη δοξολογία μετά το τέλος της οποίας σχηματίστηκε πομπή προς το Φρούριο Φιρκά, με τη συμμετοχή και τμήματος της Προεδρικής Φρουράς. Στο φρούριο Φιρκά έγινε από τον ΠτΔ η έπαρση της ελληνικής σημαίας.

Το μήνυμα του Παυλόπουλου στον χειριστή του F16
Η εκδήλωση περιελάμβανε ακόμα διέλευση σχηματισμού αεροσκαφών F16 και πτήση επίδειξης από αεροσκάφος F-16 BLK 52+ ενώ στα ανοικτά του λιμανιού είχε καταπλεύσει φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού.

Κατά τη διάρκεια της επίδειξης, ο ΠτΔ έστειλε απευθυνόμενος στον χειριστή του F16 Επισμηναγό Γιώργο Παπαδάκη, μήνυμα στήριξης της πολιτείας και του λαού προς τις Ένοπλες δυνάμεις:

«Κύριε Επισμηναγέ,

Από εδώ, την Κρήτη, την Γη της Ελευθερίας, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι ο Λαός μας και το Έθνος μας καθώς και όλες οι Δημοκρατικές Πολιτικές Δυνάμεις του Τόπου μας αναγνωρίζουν ότι, με τους εμβληματικούς αδιάλειπτους αγώνες σας, αναδεικνύεσθε, κάθε στιγμή, Αξιοι της Πατρίδος. Η Υπέρμαχος Στρατηγός να σας συνοδεύει στις πτήσεις σας και να χαλυβδώνει το φρόνημά σας», τόνισε ο ΠτΔ.

Συγκινητικό ήταν το μήνυμα που έστειλε από το αεροσκάφος ο Επισμηναγός Γιώργος Παπαδάκης, που σήμερα πραγματοποίησε την τελευταία του πτήση επίδειξης ως μέλος της ομάδας «Ζευς», λέγοντας: «Κρήτη πατρίς του Μίνωα και του Βενιζέλου μάνα. Σαν σήμερα ενώθηκες με την μητέρα Ελλάδα. Χρόνια πολλά».

«Το πνεύμα του Ελευθερίου Βενιζέλου να μας εμπνέει όλους μας»
Το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος επεσήμανε την ανάγκη το πνεύμα του Ελευθερίου Βενιζέλου να εμπνέει όλους του Ελληνες.

Σε σύντομη ομιλία του κατά την διάρκεια επίσημου γεύματος που παρέθεσαν προς τιμήν του οι αρχές της πόλης στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Χανίων με την ευκαιρία της επετείου της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα ο κ. Παυλόπουλος τόνισε: «Το πνεύμα του Ελευθερίου Βενιζέλου, πρέπει να εμπνέει όλους μας και τις γενιές που έρχονται. Και να μαθαίνουμε τι μπορούμε να κάνουμε. Τι είναι εκείνο το οποίο πρέπει να κάνουμε, τι είναι εκείνο που αρμόζει στην πατρίδα μας, αλλά και ποιος είναι ο προορισμός μας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παράλληλα αναφερόμενος στα διδάγματα του Ελευθερίου Βενιζέλου τόνισε ότι «αυτό που μας δίδαξε ο Ελευθέριος Βενιζέλος είναι, ότι εμείς οι Έλληνες πρέπει να μπορούμε, να έχουμε τη φρόνηση, να έχουμε μέσα μας τη σοφία, να τιμούμε τους ηγέτες που κατά καιρούς η ιστορία αφήνει να δημιουργηθούν μέσα σε αυτόν τον τόπο. Να τους τιμούμε γιατί είναι ένα σπάνιο αγαθό για τον τόπο για το έθνος μας, για το λαό μας. Αλλά είναι καλό να τους τιμούμε όταν έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν. Και όχι μετά που θα περάσουν τα χρόνια να συλλογιζόμαστε τι πράξαμε απέναντι τους».

Από τα Χανιά, κατά την ομιλία του, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στην αξία της αναγνώρισης της αριστείας χαρακτηρίζοντας τον φθόνο ως τη χειρότερη πληγή που ακολουθεί τον ελληνισμό στην πορεία του. Οπως είπε: «Δεν εννοούμε να αναγνωρίσουμε μέσω της αριστείας την αξία των άλλων. Και όμως αν μάθουμε να αναγνωρίζουμε την αριστεία του αλλού, τότε αυτό σημαίνει και τη δική μας αριστεία. Η μία πλευρά της αριστείας είναι να τιμάς αυτόν που αριστεύει, αλλά η άλλη πλευρά της αριστείας είναι να είσαι και εσύ άριστος, αναγνωρίζοντας την αριστεία του άλλου. Αυτό το πλεονέκτημα απέναντι στην ιστορία ως λαός και ως έθνος πρέπει να το κατακτήσουμε. Και αυτό, το οφείλουμε στον Ελευθέριο Βενιζέλο, διότι δεν τον αφήσαμε τότε να πράξει αυτό που είχε οραματιστεί».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ακόμα την ανάγκη να έχουμε ως έθνος μεγάλες ιδέες. «Να θυμόμαστε την προσφορά του Ελευθερίου Βενιζέλου. Να εμπνεόμαστε από το παράδειγμα του Ελευθερίου Βενιζέλου και με τον τρόπο αυτό να οραματιζόμαστε την Ελλάδα, πάντα μεγάλη, πάντα δυνατή. Οχι με την έννοια της μεγάλης ιδέας. Ούτος η άλλως η Ελλάδα είναι από μόνη της μεγάλη ιδέα. Εμείς, δεν είναι νοητό να έχουμε μεγάλες ιδέες. Εμείς πρέπει να έχουμε εθνικές ιδέες. Ιδέες που είναι απόλυτα πραγματοποιήσιμες και που ο Βενιζέλος το απέδειξε. Να μάθουμε να σεβόμαστε τους ηγέτες μας να τους τιμούμε και να τους ακολουθούμε», είπε.

Στην ομιλία του ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο έργο που επιτελεί το «Εθνικό Ιδρυμα Ελευθέριος Βενιζέλος», ενώ αναφερόμενος στους αγώνες των Κρητικών για την ελευθερία χαρακτήρισε την Κρήτη, ως «γη της ελευθερίας, η οποία μας εμπνέει όλους τους Ελληνες».

Το ξεχωριστό δώρο που έλαβε ο Προκόπης Παυλόπουλος
Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προσέφεραν αναμνηστικά δώρα, ο δήμος, η αντιπεριφέρεια και το Ιδρυμα Βενιζέλος», ενώ ο επισμηναγός Γ. Παπαδάκης του προσέφερε ως δώρο το ρολόι της ομάδας «Ζευς» της 115 Πτέρυγας Μάχης.