ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Παρουσιάζεται σήμερα το νέο βιβλίο της Ρίκης Ματαλλιωτάκη “Μια φορά και έναν καιρό – Θρύλοι της Κρήτης για μεγάλους μα και για παιδιά” Ένα βιβλίο ύμνος στη Κρήτη!!!

 

 

Παρουσιάζεται σήμερα,  Παρασκευή 17 Μαίου και ώρα 19.30μ.μ  στο Πολύκεντρο Νεολαίας του Δημου Ηρακλείου,  το νέο βιβλίο της Ηρακλείωτισσας δημοσιογράφου και συγγραφέως Ρίκης Ματαλλιωτάκη.

Η συγγραφέας, γνωστή για την αγάπη στον τόπο της μας  εκπλήσσει για μια ακόμα φορά παρουσιάζοντας γνωστούς και άγνωστους θρύλους της Κρήτης μας δοσμένους με το δικό της ξεχωριστό τρόπο, ένα τρόπο μοναδικό καθώς μέσα απο το παραμύθι μας κάνει γνωστή την ιστορία του τόπου μας και όχι μόνο.

 

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Καίτη Κουναλάκη, Ερευνήτρια Γεωπονικού Πανεπιστημιού Αθηνών – Λογοτέχνης και η Ελένη Μανιωράκη, Δασκάλα Λογοτέχνης.

Αποσπάσματα θα διαβάσει ο ηθοποιός Μάνος Ζειμπέκης.

 

Και ένα μικρό, μα χαρακτηριστικό απόσπασμα που μας δείχνει τη δύναμη του συγγραφικού λόγου της Ρίκης:

 

Οι θρύλοι ανέκαθεν με μάγευαν, με τραβούσαν σαν μαγνήτης, ίσως γιατί πιστεύω ακράδαντα πως είναι η ξώπορτα της ιστορίας… ή ίσως γιατί επίσης ακράδαντα πιστεύω πως τις περισσότερες φορές η αλήθεια κρύβεται σε σφαίρες πως δεν μπορεί ο καθένας να δει δια γυμνού οφθαλμού, πλην μόνο των τυχερών που διαθέτουν το χάρισμα της ενσυναίσθησης…

«…Μονάχα οι άτιμοι και οι δειλοί σκοτώνουν από πίσω, αλλά έστω κι έτσι από μένα δεν θα πάρεις τέτοια ικανοποίηση… σε περίμενα πάντως, για να σου δείξω πως είμαι Κρητικός εγώ και μ’ έμαθαν οι γονέοι μου ανάμεσα σε σκλαβιά και θάνατο, να επιλέγω το θάνατο» είπε περήφανα και πριν προλάβει να αντιδράσει ο Τούρκος έστρεψε το όπλο καταπάνω του, ακούστηκε ένα μπαμ, κι αυτό ήταν.
Ο Μάξιμος κράτησε όντως το τελευταίο βόλι για πάρτη του και το ρολόι της ολιγόχρονης ζωής του, ακριβώς όπως το είχε τάξει στον εαυτό του, θρυψαλιάστηκε στον Προμαχώνα του Μαρτινέγκο…