ΚΟΣΜΟΣ

«Πληροφοριοδότης της CIA ο δολοφονημένος αδερφός του Κιμ»!

Την είδηση πως ο δολοφονηθείς Κιμ Γιονγκ Ναμ, ετεροθαλής αδελφός του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, ήταν πληροφοριοδότης της CIA, έγραψε η εφημερίδα The Wall Street Journal.

Ο Κιμ Γιονγκ Ναμ δολοφονήθηκε το 2017 από δύο γυναίκες, σε αεροδρόμιο στη Μαλαισία και φέρεται να ήταν πληροφοριοδότης της CIA, κάτι που προς το παρόν δεν έχει επιβεβαιωθεί. Ωστόσο, η CIA προτίμησε να αρνηθεί να σχολιάσει το δημοσίευμα, κινώντας υποψίες πως ίσως το θέμα ισχύει.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, «πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ ανέφεραν ότι ο ετεροθαλής αδελφός, ο οποίος ζούσε εκτός Βόρειας Κορέας για αρκετά χρόνια και δεν διέθετε ουδεμία γνωστή βάση υποστηρικτών στην Πιονγκγιάνγκ, ήταν απίθανο να μπορεί να δώσει λεπτομερείς πληροφορίες για τις εσωτερικές διεργασίες στη μυστικοπαθή χώρα».

Είχε μυστικές σχέσεις και με άλλες χώρες
Κατά τους αξιωματούχους που μίλησαν στην εφημερίδα, ο Κιμ Γιονγκ Ναμ είναι σχεδόν βέβαιο πως βρισκόταν επίσης σε επαφή με μυστικές υπηρεσίες και άλλων κρατών, ιδίως της Κίνας.

Η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η δολοφονία του Κιμ Γιονγκ Ναμ διατάχθηκε από την Πιονγκγιάνγκ, καθώς ο ετεροθαλής αδελφός του ηγέτη της Βόρειας Κορέας είχε επικρίνει τη δυναστική διακυβέρνηση της οικογένειας των Κιμ στη χώρα του.

Δύο νεαρές κατηγορήθηκαν ότι δηλητηρίασαν τον Κιμ Γιονγκ Ναμ ψεκάζοντας στο πρόσωπό του υγροποιημένο VX — απαγορευμένο χημικό όπλο — στο αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ τον Φεβρουάριο του 2017. Η μία, υπήκοος Βιετνάμ, αποφυλακίστηκε τον Μάιο, η άλλη, υπήκοος Ινδονησίας, αποφυλακίστηκε τον Μάρτιο.