ΚΡΗΤΗ

Πολλές οι εστίες ρύπανσης στον Καρτερό! Ο κάτοικοι ζητούν να παρέμβει εισαγγελέας

Εισαγγελική παρέμβαση ζητούν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Καρτερού προκειμένου να γίνει σε βάθος έρευνα για το μέγεθος και τις παρενέργειες της περιβαλλοντικής ρύπανσης που δέχεται ο τόπος, η οποία, σύμφωνα με το πόρισμα της Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Ηρακλείου, -που αποκάλυψε η «Π»- προέρχεται από τη βιομηχανική περιοχή…

Οι κάτοικοι ζητούν την άμεση παρέμβαση των εμπλεκόμενων υπηρεσιών της Περιφέρειας προκειμένου να διερευνηθεί σε βάθος το είδος των αποβλήτων που πέφτουν ανεξέλεγκτα, το μέγεθος της περιβαλλοντικής ρύπανσης που προκαλούν, τις παρενέργειες στο φυσικό περιβάλλον και σε όσους ζουν στην περιοχή.

Ατιμώρητο περιβαλλοντικό έγκλημα στον Καρτερό
Ατιμώρητο περιβαλλοντικό έγκλημα στον Καρτερό

Όπως καταγγέλλουν στην «Π» «από τη βιομηχανική περιοχή μέχρι την παραλία του Καρτερού υπάρχουν πάνω από είκοσι λίμνες ακαθάρτων, για τις οποίες καμία δημόσια υπηρεσία δεν έχει απαντήσει σε σχέση με τις παρενέργειες τους στο περιβάλλον και τους ανθρώπους».

Μάλιστα όπως τονίζουν «στα σημεία που λιμνάζουν τα απόβλητα υπάρχουν πάρα πολλά κουνούπια, και έχουν καταγραφεί μολύνσεις από τσιμπήματα.

Οι  επιπτώσεις στη δημόσια υγεία είναι πολλές, και οι αρμόδιες υπηρεσίες οφείλουν να ανταποκριθούν άμεσα».

Όπως έγραψε η «Π» μετά τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας του Καρτερού, η Δημοτική Αστυνομία, παρά το γεγονός ότι δεν είχε άμεση αρμοδιότητα, άρχισε να ερευνά το θέμα της ρύπανσης της περιοχής, σε μια προσπάθεια να διευκολυνθεί το έργο της ενδελεχούς έρευνας που πρέπει να γίνει για τον περιβαλλοντικό εφιάλτη της περιοχής.

Όπως αποκαλύφθηκε από την αυτοψία κλιμακίου της Δημοτικής Αστυνομίας, τα απόβλητα που πέφτουν ανεξέλεγκτα στην περιοχή προέρχονται από  αγωγό όμβριων της ΒΙΠΕ(!)

Το γεγονός ότι είμαστε σε θερινή περίοδο και άρα δεν υπάρχουν βροχοπτώσεις δείχνει ότι χρειάζεται εξαιρετικά προσεκτική διερεύνηση για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες τα απόβλητα καταλήγουν στο φυσικό περιβάλλον του Καρτερού.

Πολλές οι εστίες ρύπανσης στον Καρτερό!Όπως τονίζουν οι κάτοικοι της περιοχής «θα πρέπει να αναζητηθούν απαντήσεις για τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού της ΒΙΠΕ ώστε να διαπιστωθεί εάν ευθύνεται για τις διαρροές, ή αν τα απόβλητα αυτά φεύγουν από μια ή περισσότερες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη βιομηχανική περιοχή».

Οι κάτοικοι της περιοχής τονίζουν ότι θα πρέπει να υπάρξει άμεση παρέμβαση της δικαιοσύνης προκειμένου να διερευνηθεί σε βάθος το όλο θέμα, τονίζοντας ότι οι ευθύνες θα πρέπει να εξατομικευτούν και να αποδοθούν στους υπεύθυνους αφού κανείς δεν έχει δικαίωμα να αντιμετωπίζει με ελαφρότητα ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα.

Όπως είναι γνωστό, το προηγούμενο διάστημα απαγορεύτηκε η κολύμβηση στην περιοχή του Καρτερού, καθώς βρέθηκαν σημαντικά φορτία ρύπανσης.

Μετά από μικρό χρονικό διάστημα το εμπάργκο της κολύμβησης τελείωσε, όμως όπως αποδείχτηκε η ανεξέλεγκτη ρίψη των αποβλήτων συνεχίστηκε.

Προκειμένου να  ανακοπεί η ρίψη των υγρών αποβλήτων στη θάλασσα, διαμορφώθηκε ένα μικρό χωμάτινο ανάχωμα, το οποίο βάζει εμπόδιο στη φυσική ροή τους στην παραλία. Στο σημείο αυτό έχει σχηματιστεί μια μικρή λίμνη αποβλήτων η οποία τροφοδοτείται ανά διαστήματα από νέο υλικό…

Παράλληλα, σύμφωνα με τους κατοίκους, τέτοιες λιμνούλες διάσπαρτες υπάρχουν σε πολλά σημεία και θα πρέπει να ερευνηθούν στο σύνολό τους.

patris.gr