ΕΛΛΑΔΑ

Πολυεθνική συμμορία γέμιζε την Αθήνα με ναρκωτικά – Πώς την εξάρθρωσε η ΕΛΑΣ

Περίπου 400 τοξικομανείς… πελάτες είχε το μεγάλο κύκλωμα που διακινούσε ναρκωτικά, το οποίο εξαρθρώθηκε χθες μετά από μεγάλη επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών, η οποία συνέλαβε εν τω συνόλω 28 άτομα.

Ειδικότερα, τα μέλη της σπείρας, συνελήφθησαν σε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 15-16 Ιουλίου με τη συνδρομή ανδρών της ομάδας ΟΠΚΕ αλλά και της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αστυνομικοί παρακολουθούσαν τους τελευταίους μήνες το μεγάλο κύκλωμα το οποίο ημερησίως κατάφερνε να προμηθεύει με ηρωίνη δεκάδες τοξικομανείς, με βασικό πεδίο δράσης την πλατεία Αμερικής, την πλατεία Κολιάτσου αλλά και την Κυψέλη.

Ταυτόχρονα ταυτοποιήθηκαν ακόμη 11 άτομα, τα οποία αναζητούνται, ενώ διαπιστώθηκε πως το κύκλωμα είχε… πολυεθνικές διαστάσεις, μιας και αποτελείτο από υπηκόους Γκάνας, Τανζανίας, Αλβανίας, Μαρόκου, Αλγερίας και Κένυας. Παράλληλα κατασχέθηκαν 30 αυτοσχέδιες συσκευασίες με ηρωίνη, 40 κινητά τηλέφωνα και ένα μικρό χρηματικό ποσό της τάξεως των 500 ευρώ.

Οι δράστες είχαν χωριστεί, όπως προέκυψε από τις αστυνομικές έρευνες, σε δύο υποομάδες, ενώ «εργάζονταν» διαρκώς 24 ώρες το 24ωρο, προμηθεύοντας ηρωίνη ανά πάσα ώρα και στιγμή. «Φρόντιζαν να μην ξεμένει ποτέ από τη δόση του κάποιος από τους πελάτες τους. Ηταν πλήρως οργανωμένοι και λειτουργούσαν σαν ομάδα με πειθαρχία, η οποία δεν παρακαμπτόταν ποτέ», μας λένε χαρακτηριστικά πηγές της ΕΛ.ΑΣ.

Οι αστυνομικοί που ασχολήθηκαν με τις έρευνες είπαν στον «Ε.Τ.» πως «παρακολουθούσαμε εδώ και αρκετό καιρό τη συγκεκριμένη ομάδα, καταγράφοντας λεπτομερώς τις κινήσεις τους, οι οποίες είχαν ξεκινήσει από τις αρχές του χρόνου. Είναι ακόμη ένα μεγάλο κύκλωμα που δρούσε στην Αθήνα και γέμιζε με ναρκωτικά τις πιάτσες της πρωτεύουσας. Δρούσε ανεξέλεγκτα και ανενόχλητα».

Οι ίδιες αστυνομικές πηγές επισημαίνουν πως «θεωρείται δεδομένο ότι θα εντοπιστούν και οι υπόλοιποι δράστες, ενώ γίνονται επιπλέον έρευνες για σπίτια-καβάτζες σε μία προσπάθεια να εντοπίσουμε μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών ουσιών. Υπάρχει και μία εικόνα από πού μπορεί να προέρχονταν τα ναρκωτικά, ωστόσο είναι αρκετά νωρίς για να διαπιστωθεί κάτι τέτοιο».

«Προηγήθηκε πολύμηνη συστηματική αστυνομική έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας αξιολογήθηκαν και αξιοποιήθηκαν στοιχεία από πλούσιο βιντεοληπτικό υλικό που ελήφθη κατόπιν διατάξεων και βουλευμάτων που εκδόθηκαν από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Στο πλαίσιο αυτό επετεύχθη η «χαρτογράφηση» της δράσης των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, στο κέντρο της Αθήνας και ταυτοποιήθηκαν, με τη χρήση τεχνικών και φυσικών μεθόδων πάνω από 800 αγοροπωλησίες ναρκωτικών ουσιών», ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Αστυνομία, τονίζοντας πως τα μέλη του κυκλώματος διατηρούσαν διακριτούς ρόλους, καθώς κάποια από αυτά ήταν οι διακινητές, άλλοι οι τσιλιαδόροι ή οι ταμίες, ενώ κάποια άλλα αναλάμβαναν την απόκρυψη των ναρκωτικών ουσιών.

Σε βάρος των εμπλεκόμενων δραστών που συνελήφθησαν σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και για παραβάσεις του νόμου για τις εξαρτησιογόνες ουσίες και τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, ενώ χθες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα και εν συνεχεία στον ανακριτή από όπου πήραν προθεσμία για να απολογηθούν.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό αντίστοιχων κυκλωμάτων που έχουν τη βάση τους στο κέντρο της Αθήνας συνεχίζονται, καθώς σύμφωνα με αστυνομικές πηγές οι συγκεκριμένες εγκληματικές ομάδες λειτουργούν σαν τη Λερναία Υδρα.

«Οταν κόβουμε το ένα κεφάλι τότε εμφανίζονται δεκάδες καινούργια στη θέση τους και υπάρχει η λεγόμενη αντικατάσταση και των μικροεμπόρων αλλά και των επικεφαλής τους», μας λένε χαρακτηριστικά οι αστυνομικοί που ασχολούνται με τις συγκεκριμένες έρευνες.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου