ΚΟΣΜΟΣ

Πονοκέφαλος οι απελάσεις για τη Γερμανία

Ο επικεφαλής της γερμανικής ομοσπονδιακής αστυνομίας Ντίτερ Ρόμαν τόνισε, σε δηλώσεις του που δημοσιεύονται σήμερα από τα έντυπα του ομίλου μέσων ενημέρωσης Φούνκε, ότι οι αρχές δυσκολεύονται να απελάσουν χιλιάδες ξένους οι αιτήσεις των οποίων να τους χορηγηθεί άσυλο έχουν απορριφθεί.

Με δεδομένο τον μεγάλο αριθμό απορριφθεισών αιτήσεις ασύλου, υπάρχουν υπερβολικά λίγες θέσεις ώστε οι άνθρωποι που τις υπέβαλαν να κρατούνται ενόψει της απέλασής τους, είπε ο Ρόμαν. Οι δηλώσεις του περιήλθαν στην κατοχή του Γερμανικού Πρακτορείου πριν δημοσιευθούν.

Σύμφωνα με τον Ρόμαν, ενώ 248.000 άνθρωποι θα πρέπει να επαναπατριστούν, υπάρχουν μόλις 577 θέσεις σε όλη τη χώρα για την κράτηση των προσώπων αυτών και την επεξεργασία των σχετικών εγγράφων πριν από την απέλασή τους. Ωστόσο, σε 119.000 περιπτώσεις από το σύνολο που ανέφερε ο Ρόμαν, έχει εκδοθεί διαταγή αναστολής της απέλασης, καθώς οι κρατιδιακές αρχές κρίνουν πως υπάρχουν λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να απομακρυνθούν από τη χώρα.

Οι υπουργοί Εσωτερικών αρκετών γερμανικών ομόσπονδων κρατιδίων διαμαρτύρονται διότι συχνά είναι δύσκολο να εντοπιστούν πρόσφυγες οι αιτήσεις των οποίων για τη χορήγηση ασύλου απορρίπτονται και διατείνονται πως πρέπει να κρατούνται ως την απέλασή τους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των ΜΜΕ του ομίλου Φούνκε η γερμανική ομοσπονδιακή αστυνομία απέλασε λιγότερους μετανάστες φέτος από ό,τι το 2018. Από τον Ιανουάριο ως τον Οκτώβριο του 2019 οι αρχές κατέγραψαν 20.996 απελάσεις, περίπου 1.000 λιγότερες από ό,τι την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης χρονιάς.

Η ομοσπονδιακή αστυνομία κάνει λόγο περί «αποτελμάτωσης των αριθμών των επαναπατρισμών» και επικαλούνται «έναν σημαντικό αριθμό» ακύρωσης των απελάσεων από τις κρατιδιακές αρχές.

Οι γερμανικές αρχές επαναπροωθούν αεροπορικώς ανά τακτά χρονικά διαστήματα αιτούντες άσυλο που κρίνεται ότι δεν το δικαιούνται στην Ιταλία, αλλά και στο Αφγανιστάν.