ΕΛΛΑΔΑ

Πού καταντήσαμε; Στέκια σε όλα τα Πανεπιστήμια θέλει ο Ρουβίκωνας

Στέκια του Ρουβίκωνα σε κάθε πανεπιστήμιο και σε κάθε γειτονιά προανήγγειλε ηγετικό μέλος της αναρχικής ομάδας, μέσω ανάρτησής του στο Facebook.
Το μέλος του Ρουβίκωνα υποστήριξε ότι:

«Το στέκι στην Φιλοσοφική προέκυψε ως αναγκαιότητα απο την στιγμή που πάρα πολλοί φοιτητές και φοιτήτριες δείχνουν ενδιαφέρον για να ενταχθούν στην ομάδα.Όλος αυτός ο χαμός που γίνεται στα μέσα σχετικά με το στέκι δεν μας προβληματίζει, εν τέλει μας έκαναν και την καλύτερη…διαφήμιση.Όλοι ξέρουν πλέον που είναι το στέκι και πότε ανοίγει.Το οτι μιλάει ο Ντούμας εναντίον του χώρου μας στην Φιλοσοφική θα φέρει και παραπάνω κόσμο απο το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο.Συνεχίστε έτσι κύριοι για μας δουλεύετε… ΥΓ. Ο στόχος μας είναι να υπάρξει κάποια στιγμή στέκι του Ρουβίκωνα σε κάθε πανεπιστήμιο και σε κάθε γειτονιά», έγραψε το ηγετικό στέλεχος του Ρουβίκωνα στο Facebook.

Στο μεταξύ, φωτογραφία έξω από το… ΚΕΠ που άνοιξαν στη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ δημοσίευσαν τα μέλη του Ρουβίκωνα, που τόνισαν ότι ήρθαν για να μείνουν.

Μάλιστα, αναφέρουν ότι «διασκέδασαν ιδιαιτέρως» από της αντιδράσεις της κοσμήτορος, κυρίας Καραμαλέγκου και των media, ενώ με τη σημερινή τους περιφρούρηση δηλώνουν ότι ήρθαν για να μείνουν.

«Χθες, Τεταρτη 10 Οκτωβρίου , με μεγαλη χαρα ανοιξαμε για πρωτη φορα το καινούργιο μας στεκι στη Φιλοσοφική Σχολη του ΕΚΠΑ. Εδω και χρονια σε ολα τα εκπαιδευτικά ιδρυματα της χωρας δραστηριοποιούνται διαφορες πολιτικες παρατάξεις και συλλογικοτητες οι οποιες κατα κανονα διαθετουν και το δικο τους χωρο/στέκι. Οι αντιδράσεις τοσο της κοσμητορος, κ. Καραμαλεγκου, οσο και των μιντια μας διασκεδασαν ιδιαιτερως. Ετσι λοιπον αποφασισαμε να ανοίξουμε το στεκι μας και σημερα, Πέμπτη 11 Οκτωβρίου, να το περιφρουρήσουμε με την παρουσια μας και να δηλωσουμε προς κάθε ενδιαφερόμενο οτι ηρθαμε εδω για να μείνουμε», αναφέρει αναλυτικά η ανάρτηση.

«Κάθε Τετάρτη από τις 10.00 έως τις 13.30 θα βρισκόμαστε στο στέκι μας στη Φιλοσοφική του ΕΚΠΑ». Δεν πρόκειται για κάποια συνάντηση φοιτητών φιλολογικού ενδιαφέροντος, αλλά για τα εγκαίνια του… «ΚΕΠ» του Ρουβίκωνα σε πανεπιστημιακό χώρο.

Σε μια κίνηση εντυπωσιασμού, η αναρχική συλλογικότητα δημοσιοποίησε στη σελίδα της στο facebook ότι ο Ρουβίκωνας ανοίγει σιγά σιγά νέους χώρους σε γειτονιές και πανεπιστήμια. Με συνοδευτική φωτογραφία μία μαύρη πόρτα με το σήμα του Ρουβίκωνα μπροστά από μία αίθουσα της Φιλοσοφικής, ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους ακόλουθους για τις «ώρες γραφείου».

Πρακτικά πρόκειται για επιβεβαίωση των πληροφοριών που είχε δημοσιοποιήσει ήδη από τις 10 Μαΐου 2018 ο «Ε.Τ.» για «άνοιγμα υποκαταστημάτων» από την αναρχική συλλογικότητα. Οπως είχε σημειώσει το δημοσίευμα, είχε συζητηθεί το ενδεχόμενο να στηθεί δίκτυο και σε άλλες πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη, η Αλεξανδρούπολη, η Πάτρα, με στόχο να αυξηθεί η δράση του Ρουβίκωνα. Η δράση τους μάλιστα δεν περιορίζεται στα εθνικά σύνορα, καθώς στο πλαίσιο της «διεθνοποίησης» της αναρχικής συλλογικότητας κάνουν και… ευρωπαϊκά τουρ σε πόλεις όπως μεταξύ άλλων το Μιλάνο, το Παρίσι και η Μασσαλία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.», η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής είναι ενήμερη για τη συγκεκριμένη δημοσιοποίηση και είναι προετοιμασμένη να προχωρήσει σε ενέργειες ώστε να μην έχει διάρκεια η εν λόγω πρωτοβουλία.

Εχει ενδιαφέρον πάντως ότι η ανακοίνωση του νέου σημείου που βρήκε ο Ρουβίκωνας σε πανεπιστημιακό χώρο έρχεται λίγες εβδομάδες μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος «Παρασκευόπουλου» για την παραβατικότητα στα ΑΕΙ. Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης πρότεινε διαπραγμάτευση και παραχώρηση χώρων σε καταληψίες προκαλώντας σωρεία αντιδράσεων, με τον ίδιο βέβαια να εμμένει στις θέσεις του.

Το θέμα του ασύλου στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, ειδικά μετά τις τοποθετήσεις Παρασκευόπουλου, επανήλθε στην κορυφή της ατζέντας της πολιτικής διαμάχης, με μοναδικό κοινό σημείο ότι τα πανεπιστήμια έχουν περιορισμένες δυνατότητες να αντιδράσουν σε αυτά τα φαινόμενα. Βέβαια, υπάρχουν παραδείγματα επιτυχημένης διαχείρισης αυτών των καταστάσεων. Ενδεικτικά, σε προγραμματισμένη εκδήλωση του Ρουβίκωνα στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ τον Μάρτη του 2017, η Κοσμητεία προχώρησε εκείνη την ημέρα σε κλείσιμο της σχολής με αποτέλεσμα η εκδήλωση να ακυρωθεί.

.eleftherostypos.gr/