ΕΛΛΑΔΑ

Προανακριτική για Novartis: Θρίλερ διαρκείας με «Σαράφη» και «Κελέση»

Με εντάλματα βίαιης προσαγωγής από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής αναζητά τους δύο προστατευόμενους μάρτυρες η αστυνομία – Τι ισχύει για την άρση της ανωνυμίας μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος – Η άρνησή τους να καταθέσουν ενισχύουν τις ενδείξεις για τα εγκλήματα που ερευνούμε λένε μέλη της επιτροπής της Βουλής

Σε θρίλερ με πολιτικές, δικαστικές και αστυνομικές προεκτάσεις έχει εξελιχθεί η υπόθεση της κατάθεσης ενώπιον κλιμακίου της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής για τη Novartis, των δύο προστατευόμενων μαρτύρων «Μάξιμου Σαράφη» και «Αικατερίνης Κελέση». Τα δύο κομβικά πρόσωπα της δικογραφίας που είχε συνταχθεί σε βάρος πολιτικών προσώπων από την εισαγγελία Διαφθοράς -και εξ αυτού του λόγου έχουν τεθεί σε καθεστώς προστασίας ως μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος- επέλεξαν διαδοχικά να μην καταθέσουν ενώπιον των βουλευτών. Το αποτέλεσμα ήταν η προανακριτική επιτροπή να εκδόσει σε βάρος του εντάλματα βίαιης προσαγωγής, ως έχει εκ του νόμου το δικαίωμα.

Ωστόσο, αυτό προκάλεσε αντιδράσεις τόσο σε πολιτικό επίπεδο με πρώτο τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα να σπεύδει να μιλήσει για παραβίαση των δικαιωμάτων των προστατευόμενων μαρτύρων, μετά την έκδοση του εντάλματος για τη βίαιη προσαγωγή του «Σαράφη». Παράλληλα, αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα επέδωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη και Σπύρος Λάππας ζητώντας να μην εκτελεστεί το ένταλμα για τον Σαράφη (σ.σ. εκείνη την ώρα δεν είχε εκδοθεί ακόμη αντίστοιχο ένταλμα για την Κελέση), αφού σύμφωνα με την Κουμουνδούρου αυτό θα οδηγούσε στην άρση της ανωνυμίας του.

Μάλιστα, αμφισβητήθηκε η δικαιοδοσία της προανακριτικής επιτροπής να εκδώσει εντάλματα βίαιης προσαγωγής. Πάντως, μέλη της προανακριτικής με πρώτο τον πρόεδρό της Γιάννη Μπούγα επισήμαναν ότι η προσέλευση των δύο μαρτύρων στη ΓΑΔΑ όπου θα εξετάζονταν, «ενισχύει τις ενδείξεις για τα εγκλήματα που διερευνούμε». Είπε ειδικότερα: «Όσοι επιχειρούν να υπονομεύσουν ή να παρεμποδίσουν το έργο της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για την αναζήτηση της αλήθειας, θα αποτύχουν. Η μη εμφάνιση των μαρτύρων ενισχύει τις ενδείξεις για τα εγκλήματα που διερευνούμε».

Νόμιμα τα εντάλματα – «Τους ψάχνουμε» λέει η ΕΛΑΣ 

Εισαγγελικές πηγές πάντως ξεκαθάρισαν ότι τα εντάλματα, παρά τις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι νόμιμα, ενώ το απόγευμα της Τετάρτης με επίσημη ανακοίνωσή του, το Αρχηγείο της Αστυνομίας ξεκαθάρισε ότι οι «Σαράφης» και «Κελέση» αναζητούνται δυνάμει αυτών των ενταλμάτων. Ειδικότερα, το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ ανακοίνωσε:
«Από το Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, αναζητούνται, με βάση εντάλματα βίαιης προσαγωγής της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, οι μάρτυρες με τις κωδικές ονομασίες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση».

Διευκρινίζεται ότι, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις της Εισαγγελίας Εφετών και τις εντολές της Εισαγγελίας Διαφθοράς, τα μέτρα προστασίας των παραπάνω προσώπων, των οποίων επιλαμβάνεται η Αστυνομία, αφορούν μόνο στη χρήση των παραπάνω κωδικών ονομασιών, αντί των πραγματικών στοιχείων ταυτότητάς τους καθώς και σε οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέτρο, ώστε να διασφαλίζεται η πλήρης ανωνυμία τους.

Κατά συνέπεια στα μέτρα προστασίας που λαμβάνονται από την Αστυνομία δεν περιλαμβάνονται ούτε η φύλαξη, ούτε κάθε άλλου είδους παρακολούθηση των μαρτύρων.

Η Αστυνομία παραμένει σε συνεχή επικοινωνία με τις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές των οποίων τις εντολές εφαρμόζει».

Ποιος έχει την ευθύνη για την άρση της ιδιότητας του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος

Ωστόσο, στο θρίλερ μπαίνει και η δικαστική παράμετρος, αφού σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, οι μάρτυρες που δεν προσέρχονται στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης δεν έχουν ποινικές ευθύνες, ενώ η μη προσέλευσή τους δεν συνιστά λόγο για την άρση της προστασίας, εφόσον πρόκειται για προστατευόμενους μάρτυρες όπως στην περίπτωση του «Μάξιμου Σαράφη» και της «Αικατερίνης Κελέση».

Οι ίδιες πηγές όμως, σημείωναν ότι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος χρίστηκαν από την Ελένη Τουλουπάκη και η απόφασή της επικυρώθηκε από τον Δημήτριο Παπαγεωργίου, πρώην εποπτεύοντα την εισαγγελίαν Διαφθοράς.

Την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα την απέδωσε ο εισαγγελέας Χρήστος Ντζούρας.

Αρμόδιος για να δώσει εντολή για να βγουν οι κουκούλες είναι ο σημερινός εποπτεύων την Εισαγγελία Διαφθοράς και αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Μπρακουμάτσος.

Για να αρθεί η ιδιότητα του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος πρέπει να συναινέσει η Ελένη Τουλουπάκη και ο εποπτεύων αυτήν, εισαγγελέας Μπρακουμάτσος.

Σε κάθε περίπτωση, επομένως, για να υπάρξει η εξέλιξη αυτή θα πρέπει τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής να υποβάλουν σχετικό αίτημα στους παραπάνω εισαγγελείς και βεβαίως δεν αρκεί το ένταλμα για τη βίαιη προσαγωγή τους για να αρθεί η ανωνυμία τους.