ΚΟΣΜΟΣ

Προκλητικός Τσαβούσογλου: Δεν συνεργαζόμαστε με Ελληνοκύπριους, θέλουμε ίση κατανομή πλούτου στην Ανατολική Μεσόγειο

Έκανε λόγο για Ευρωπαϊκή Ένωση δύο ταχυτήτων – Πριν από ένα 24ωρο η Τουρκία διεμήνυσε ότι θα προχωρήσει σε έρευνες μεταξύ Καστελόριζου – Λιβύης

Κρεσέντο προκλητικότητας παρατηρείται τις τελευταίες ώρες από την τουρκική πλευρά, ειδικά μετά τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Ιμπραχίμ Καλίν περί γεωτρήσεων μεταξύ Καστελόριζου – Λιβύης.

«Η Άγκυρα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με όλους, πλην Ελληνοκυπρίων», τόνισε ένα 24ωρο αργότερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε έπειτα από την συνάντηση που είχε με τον Σλοβάκο υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας αναφέρθηκε στις σχέσεις Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης σημειώνοντας πως η Ανατολική Μεσόγειος είναι η αιτία της ρήξης των σχέσεων του.

«Με την ΕΕ, η οποία δυστυχώς δεν είναι αντικειμενική και κινείται μόνο με την αντίληψη της αλληλεγγύης προς τα μέλη της, τηρώντας μια στάση μη ρεαλιστική, υπήρξαν κάποιες αρνητικές εξελίξεις μεταξύ μας. Εμείς παρόλα αυτά, σε αυτά τα θέματα είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όλους, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας αλλά όχι του ελληνοκυπριακού τομέα, για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων και να υπάρξει ίση κατανομή του πλούτου στην ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία έχει υιοθετήσει μία θετική προσέγγιση αλλά θέλουμε να τονίσουμε ότι είμαστε ενάντια σε συμπεριφορές που αποκλείουν την Τουρκία», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφερόμενος στο Ιντλίμπ υπογράμμισε ότι η κατάσταση εξακολουθεί να είναι σοβαρή, ενώ εξαιτίας των επιθέσεων του καθεστώτος Άσαντ μεγάλος αριθμός ανθρώπων αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τα σπίτια του.

«Το καθεστώς επιτέθηκε και στους δικούς μας στρατιώτες. Απαντήσαμε απανωτά και με το παραπάνω. Και αναφέραμε την αποφασιστικότητά μας και στη Ρωσία», σημείωσε, ενώ πρόσθεσε ότι αύριο θα φτάσει ρωσική αντιπροσωπεία στην Τουρκία για συνομιλίες. «Στόχος μας είναι να σταματήσουν οι επιθέσεις του καθεστώτος και να δοθεί ώθηση στην πολιτική διαδικασία».