ΚΡΗΤΗ

Προς (οριστική) απαγόρευση χρήσης των πατινιών!

Έτοιμη να προχωρήσει στο επόμενο μεγάλο βήμα για την απαγόρευση χρήσης των πατινιών μέχρι να προκύψει το κανονιστικό πλαίσιο που θα ορίσει τον τρόπο χρήσης τους εμφανίζεται η Δημοτική Αρχή, που ετοιμάζεται να εισάγει το σημαντικό αυτό θέμα στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την ερχόμενη Δευτέρα.

 

Το θέμα όπως όλα δείχνουν, θα εισαχθεί στο Σώμα με εισήγηση της Δημοτικής Αστυνομίας, καθώς αποτελεί το επιστέγασμα της διευρυμένης σύσκεψης που συγκάλεσε στις αρχές του προηγούμενου μήνα ο πολιτικός προϊστάμενος της υπηρεσίας κ. Παττακός, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων.

Ο πολιτικός πρϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας, Μαρίνος Παττακός
Ο πολιτικός πρϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας, Μαρίνος Παττακός

Όπως εξηγεί ο κ. Παττακός, στο πλαίσιο της σύσκεψης είχε αποφασιστεί η διαδικασία απαγόρευσης χρήσης των πατινιών να κινηθεί μέσω της Επιτροπής Κυκλοφορίας. Ωστόσο, επειδή υπάρχει μια χρονοτριβή στη συγκρότησή της, γίνεται η πολιτική στόχευση το όλο θέμα να εισαχθεί προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να πάρει τις σχετικές αποφάσεις.

Ο ίδιος σημειώνει ότι παρά την πολιτική δέσμευση  από τον αρμόδιο υπουργό Μεταφορών ότι σε δύο με τέσσερις μήνες θα έχει οριστικοποιηθεί το κανονιστικό πλαίσιο, βάσει του οποίου θα γίνεται η χρήση των ηλεκτρικών πατινιών, δυστυχώς δεν μπορεί να ρισκάρει κανείς αντιμετωπίζοντας με αναβλητικότητα και ανοχή τη διαχείριση των προβλημάτων και των μεγάλων θεμάτων που έχουν ανοίξει.

Σήμερα υπάρχει ένα νομικό κενό το οποίο είναι αναγκαίο να καλυφθεί με ειδική ρύθμιση στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και μέχρι τότε ο Δήμος δεν μπορεί να συναινέσει  στη χρήση τους, που έχει δείξει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τα προβλήματα που δημιουργούνται.

Ο ίδιος εξηγεί ότι σήμερα η χρήση των ηλεκτρονικών  πατινιών γίνεται με έναν τρόπο χαοτικό, αφού εκτός των άλλων είναι απροσδιόριστα, αφού δεν έχουν αριθμό κυκλοφορίας και την ίδια στιγμή δεν έχουν καθοριστεί οι όροι χρήσης τους. Σε κάθε περίπτωση,  τα ατυχήματα που σημειώθηκαν το προηγούμενο διάστημα είναι εξόχως ανησυχητικά και υπάρχει σοβαρή πολιτική ευθύνη να ληφθούν άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα.

Όπως είναι γνωστό, για το ζήτημα αυτό έχει ήδη ενημερωθεί ο Εισαγγελέας Ηρακλείου και έχει ζητηθεί και η δική του παρέμβαση για να υπάρξει διακοπή της διάθεσης και της κυκλοφορίας έως ότου καθοριστεί το νομοθετικό πλαίσιο που θα ορίζει τη χρήση τους.

Στις αρχές του μήνα, μάλιστα, είχε ξεκινήσει από την Τροχαία η απόσυρση των ηλεκτρονικών πατινιών από το κέντρο της πόλης, ενώ ήδη με απόφασή του Λιμεναρχείου Ηρακλείου έχει απαγορευτεί η χρήση τους στη χερσαία ζώνη «για λόγους τάξης και ασφάλειας, καθώς έχει διαπιστωθεί η ανεξέλεγκτη και άνευ όρων και προϋποθέσεων κυκλοφορία τους εντός της χερσαίας ζώνης, του λιμένα μέχρι και τον βόρειο λιμενοβραχίονα».

patris.gr/