ΕΛΛΑΔΑ

Προσφυγικό: Η κυβέρνηση ετοιμάζεται για ακόμη πιο δύσκολα

Η προειδοποίηση Κουμουτσάκου ότι «χιλιάδες Σύροι μετανάστες μαζεύονται στη Σμύρνη» αυξάνει την ανησυχία για συνέχιση του κύματος αφίξεως μεταναστών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου που θυμίζει σε νούμερα το 2016

Το γεγονός ότι χιλιάδες Σύροι συγκεντρώνονται στη Σμύρνη από την πολιορκούμενη από τις δυνάμεις του Άσαντ επαρχία Ιντλίμπ ήταν γνωστό και ανησυχητικό για το πώς θα εξελιχθούν οι ροές προσφύγων και μεταναστών προς τα ελληνικά νησιά. Όταν, όμως, το επιβεβαιώνει και ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιώργος Κουμουτσάκος, ο κώδωνας του κινδύνου ηχεί επικίνδυνα. Τί θα συμβεί αν περάσουν απέναντι.

Ας σημειωθεί ότι οι τουρκικές αρχές έχουν δώσει προθεσμία μέχρι τις 30 Οκτωβρίου στους Σύρους για να εγκαταλείψουν την Κωνσταντινούπολη. Η πρώτη επιχείρηση «σκούπα» στην Πόλη συνέβαλε ιδιαίτερα στην επιδείνωση της κατάστασης και στη διόγκωση των ροών προς την Ελλάδα. Ήδη σημειώνεται ρεκόρ αφίξεων. Τέτοιοι αριθμοί είχαν να καταγραφούν από το 2016. Σε μία ημέρα εισήλθαν 791 άτομα, ενώ τα κέντρα υποδοχής στα νησιά του Αιγαίου παραμένουν υπερπλήρη, παρά τις μεταφορές στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Ο Ερντογάν δείχνει ότι έχει την πρόθεση, αν και όσο το κρίνει σκόπιμο, να ανοίξει κι άλλο τη στρόφιγγα. Η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι δεν έχουν εκταμιευθεί ακόμα δύο δις ευρώ που είχαν συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση και εμμέσως απειλεί για τα χειρότερα που έρχονται. Η Βουλγαρία ήδη ενισχύει τον στρατό της στα σύνορα με Τουρκία. Συγκεκριμένα το βουλγαρικό κοινοβούλιο ενέκρινε την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα με την Τουρκία για τη ανάσχεση της μεταναστευτικής ροής προς τη Βουλγαρία. Να θυμίσουμε ότι τα χερσαία σύνορα της Βουλγαρίας με την Τουρκία είναι μήκους 260 χιλιομέτρων.

Εντύπωση πάντως προκαλεί και η αλλαγή στο προφίλ των παράνομα εισερχομένων. Πολλοί είναι Πακιστανοί, Αφγανοί και Ιρανοί. Υπό καθεστώς πίεσης βρίσκεται και η Γερμανίδα Καγκελάριος, ή αλλιώς η «καγκελάριος των προσφύγων», προσωνύμιο που κέρδισε το 2016, όταν δέχτηκε ένα εκατομμύριο μετανάστες. Η αντιπολίτευση την κατηγορεί ότι κάνει τα στραβά μάτια και δεν έχει ακόμα καταγγείλει τη συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας.

Το μεταναστευτικό, όμως, δεν διχάζει μονάχα. Αντιθέτως, ενίοτε ενώνει. Στη συνάντηση του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε στη Ρώμη σημειώθηκε σύμπτωση απόψεων. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας «αυτόματος μηχανισμός» καταμερισμού των μεταναστών, στον οποίο να συμμετέχουν, «με τον έναν ή τον άλλον τρόπο», όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό την απειλή οικονομικών κυρώσεων αν δεν το πράξουν.

Στην Αθήνα πάντως είναι έκδηλο το αδιέξοδο. Στο κέντρο της Αθήνας ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις απομάκρυναν 270 πρόσφυγες και μετανάστες από δύο υπό κατάληψη κτίρια. Να σημειωθεί πως μεταξύ των μεταναστών που διέμεναν εκεί ήταν και Σύρος εναντίον του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για βιασμό ανήλικης. Οι παράνομοι μετανάστες μεταφέρονται στη δομή φιλοξενίας στην Κόρινθο, αν και «δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για θέρμανση» εκεί, όπως είπε ο δήμαρχος Κορινθίων.