ΚΟΣΜΟΣ

Πρώην διπλωμάτης στο Μονακό ομολόγησε ότι σχεδίασε τη μαφιόζικη δολοφονία της πάμπλουτης πεθεράς του!

Χρειάστηκε να περάσουν τέσσερα χρόνια από το δολοφονικό χτύπημα εναντίον της Ελεν Πάστορ και του οδηγού της, αλλά τελικά ο άνθρωπος που υποπτευόταν από την αρχή η αστυνομία, ομολόγησε: ο γαμπρός του θύματος τα είχε σχεδιάσει όλα για να βγάλει από τη μέση την πάμπλουτη πεθερά του.

Ο Βόισιετς Γιανόφσκι, έπειτα από τις δύο πρώτες εβδομάδες της δίκης «έσπασε» και ομολόγησε ότι είχε δώσει εντολή για τη δολοφονία, παρότι επί χρόνια το αρνούνταν.

Ο 69χρονος ήταν επίτιμος πρέσβης της Πολωνίας στο Μονακό όταν δολοφονήθηκαν η 77χρονη δισεκατομμυριούχος και ο οδηγός της, από δύο εκτελεστές, στη Νίκαια στις 6 Μαΐου 2014. Αρχικά παραδέχθηκε ότι ενορχήστρωσε το χτύπημα, αλλά στη συνέχεια άλλαξε την κατάθεσή του, υποστηρίζοντας ότι επειδή δεν ήξερε καλά γαλλικά δεν είχε καταλάβει τις ερωτήσεις των αστυνομικών στην ανάκριση.

Ομως, την Τρίτη ο δικηγόρος του σόκαρε το δικαστήριο, όταν είπε ότι ο πελάτης του «είναι ένοχος για την εντολή δολοφονίας της Ελεν Πάστορ». «Αυτές οι λέξεις που θέλατε να ακούσετε από εκείνον, βγαίνουν από το δικό μου στόμα. Προσπάθησε να τις πει, ήθελε να τις πει, αλλά δεν μπορούσε», είπε ο Ερικ Ντιπόν- Μορέτι, ενώ δίπλα του ο Γιανόφσκι έκλαιγε.

Ο δικηγόρος υποστήριξε ενώπιον δικαστηρίου ότι ο Γιανόφσκι προσπαθούσε να προστατεύσει τη σύζυγό του, Σίλβια Ρατκόφσκι, από τη μητέρα της, η οποία της έκανε τη ζωή βασανιστήριο. Επιπλέον, υποστήριξε ότι δεν έδωσε εντολή στους εκτελεστές να σκοτώσουν και τον οδηγό.

Ομως, ο ισχυρισμός αυτός καταρρίφθηκε από την κατάθεση του πρώην προσωπικού γυμναστή του Γιανόφσκι, ο οποίος είναι επίσης ανάμεσα στους κατηγορούμενους. Ο Πασκάλ Νταουριάκ υποστηρίζει ότι ο Πολωνός του έδωσε εντολή να βρει δύο εκτελεστές, να τους βάλει να σκοτώσουν και τον οδηγό και να κλέψουν το πορτοφόλι της Πάστορ, προκειμένου να το κάνουν να μοιάζει με ληστεία.

Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τον γυμναστή, ο Γιανόφσκι του είχε μιλήσει για το σχέδιο να δολοφονήσει την πεθερά του το 2012 και μετά ξανά το 2013, όταν η υγεία της συζύγου του- που είχε βγει νικήτρια από τη μάχη με τον καρκίνο- χειροτέρεψε. «Πρέπει να ξεφορτωθούμε αυτή τη γριά. Θα με βοηθήσεις;», φέρεται να του είχε πει.

Η δολοφονία της 77χρονης είχε σοκάρει το Μονακό, όπου η οικογένεια της Πάστορ είχε τεράστια περιουσία σε ακίνητα- περίπου 4.000 διαμερίσματα- αξίας περίπου 12 δισ. ευρώ.

Πηγή: Guardian