ΕΛΛΑΔΑ

Πτώση ελικοπτέρου στον Πόρο: Αλάνα χωρίς πιστοποίηση και άδεια το ελικοδρόμιο

Χωρίς άδεια και δίχως τις απαραίτητες πρόνοιες λειτουργεί το ελικοδρόμιο του Γαλατά, από όπου απογειώθηκε το ελικόπτερο που συνετρίβη ανοιχτά του Πόρου.

 

Το ελικοδρόμιο στον Γαλατά δεν ήταν αδειοδοτημένο, δήλωσε ο δήμαρχος Τροιζηνίας Κ. Καραγιάννης μιλώντας στον ΑΝΤ1 και κατ’ επέκταση δεν ήταν ασφαλές για την προσγείωση και την απογείωση ελικοπτέρων.

Σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη λοιπόν «το ελικοδρόμιο δεν ήταν αδειοδοτημένο. Κατασκευάστηκε είτε το 1987 ή το 1988 από το πρώην λιμενικό ταμείο Πόρου το οποίο περιήλθε μετά στον Δήμο Τροιζήνας με τον Καποδίστρια. Ουδέποτε ο δήμος Τροιζήνας και μετέπειτα Τροιζηνίας όπως ονομάστηκε δεν δόθηκε επίσημα ότι έχει ελικοδρόμιο. Και αυτό διότι ο χώρος αυτός όπως και φάνηκε δεν μπορούσε να πάρει τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις, δεν ήταν ασφαλές για την προσγείωση και απογείωση ελικοπτέρων».

Για το ζήτημα του πώς γίνονταν προσγειώσεις και απογειώσεις από το συγκεκριμένο ελικοδρόμιο και γιατί τελικά χρησιμοποιούνταν ο Δήμαρχος απάντησε ότι «δεν είναι δικό μου θέμα. Οι εταιρείες χρησιμοποιούσαν με δική τους ευθύνη τον χώρο και αυτό δεν μπορούσα να το παρεμποδίσω. Και φυσικά δεν πλήρωναν. Κανένας δεν τον συντηρούσε το ελικοδρόμιο. Εγώ ουδέποτε είχα ασχοληθεί με αυτό γιατί αν ασχοληθείς σημαίνει ότι είναι νόμιμο».

Για τις ενέργειες που θα μπορούσε να κάνει ο δήμος να κλείσει περιμετρικά το ελικοδρόμιο ο κ. Καραγιάννης ανέφερε «ο χώρος είναι ήδη περιτοιχισμένος, ασυντήρητος και η πρόσβαση εκεί πολύ δύσκολη. Απορώ πώς το χρησιμοποιούσαν οι χειριστές. Ο χώρος είναι κοινόχρηστος, είναι της χερσαίας ζώνης λιμένα και ανήκει στο λιμενικό ταμείο του δήμου Τροιζηνίας. Δεν μπορώ να ξέρω ποιανού ευθύνη ήταν να μην λειτουργεί. Της πολιτικής αεροπορίας; Δεν μπορώ να ρίξω εγώ ευθύνες»

Αλάνα χωρίς πιστοποίηση το ελικοδρόμιο

Χωρίς άδεια και δίχως τις απαραίτητες πρόνοιες λειτουργεί το ελικοδρόμιο του Γαλατά, από όπου απογειώθηκε το ελικόπτερο που συνετρίβη ανοιχτά του Πόρου, σύμφωνα με αυτοψία του ΣΚΑΪ και καταγγελίες κατοίκων.

Το ελικοδρόμιο είναι στην πράξη μία αλάνα η οποία δεν είναι περιφραγμένη και βρέθηκε αφύλακτη, με συνέπεια να είναι ελεύθερα προσβάσιμη.

Δεν έχει κατάλληλο φωτισμό ούτε σήμανση και βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τα καλώδια υψηλής τάσης όπου προσέκρουσε χθες το μοιραίο ελικόπτερο.

Το ακίνητο, σύμφωνα με πληροφορίες, ανήκει στο δημοτικό ταμείο Τροιζήνας. Επαγγελματίες πιλότοι κατήγγειλαν στον ΣΚΑΪ ότι μεγάλος αριθμός ελικοδρομίων στην Ελλάδα λειτουργεί υπό παρόμοιες συνθήκες.

Τρεις άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στο χθεσινό δυστύχημα, ο πολύπειρος χειριστής και δύο επιβάτες από την Ρωσία.

Διερευνάται εάν το δυστύχημα οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος ή μηχανικό πρόβλημα. Τα συντρίμμια έχουν ανασυρθεί από τα νερά.