ΚΡΗΤΗ

Πωλείται ένα τοπόσημο, ένα πραγματικό μνημείο του Αγίου Νικολάου

 

Ξεφυλλίζαμε κάποιες ηλεκτρονικές σελίδες πώλησης ακινήτων στον Άγιο Νικόλαο και πέσαμε πάνω στο «Μύλο»! Ο μύλος – ένα κτίσμα που χρονολογείται από τον 17ο αιώνα και έχει κηρυχθεί διατηρητέο – πωλείται!

Όπως είδαμε στην αγγελία, το κτίσμα, από το οποίο πήρε το όνομά της μια από τις παλιότερες συνοικίες του Αγίου Νικολάου και σήμερα είναι χωμένο ανάμεσα σε σύγχρονες οικοδομές, έχοντας στο πέρασμα των αιώνων υποστεί και κάποιες αλλοιώσεις, είναι 34 τ.μ. και βρίσκεται σε οικόπεδο επιφάνειας 54,27 τ.μ. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο μύλος είχε μετατραπεί σε κατοικία και εκατοικείτο μέχρι πριν μερικά χρόνια…

Οι ιδιοκτήτες του μύλου αποφάσισαν να τον πωλήσουν. Δε γνωρίζω από πότε αναρτήθηκε η σχετική αγγελία και αν βρέθηκε αγοραστής εν τω μεταξύ. Η τιμή την οποία ζητά ο κάτοχος του μύλου, είναι 65.000 ευρώ. Είναι ένα πολύ ειδικό κτίσμα, που δυστυχώς, σήμερα το «πνίγουν» οι οικοδομές που το περιβάλλουν. Σε φωτογραφίες και καρτ ποστάλ των αρχών του 20ού αιώνα, διακρινόταν να κυριαρχεί στην κορυφή του ομώνυμου λόφου, όπου υπήρχαν μια – δυο κατοικίες μόνο.

Μήπως να εξετάσει ο Δήμος να αγοράσει το μύλο, διαπραγματευόμενος απευθείας με τον ιδιοκτήτη του; Αν κρίνει σκόπιμο, κατόπιν εισήγησης και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, ότι το κτίσμα αυτό πρέπει να περάσει στην κατοχή του, να συντηρηθεί, να αποκατασταθεί και να αναδειχθεί ως ένα επισκέψιμο μνημείο, εντασσόμενο στο «δίκτυο» των μνημείων και μουσείων της πόλεως. Δεν έχομε δα και πολλά απ’ αυτά στην πόλη μας.

Ν.Τ.

anatolh.com/