ΑΤΑΞΙΝΟΜΗΤΑ

Πως μια φορεσιά της Κρήτης του 17ου αιώνα αφηγείται ένα κόσμο του φανταστικού

Προσοχή στις λεπτομέρειες. Εκεί από όπου ένα παγώνι αιώνων, ένας λαγός, ένα λουλούδι, σκηνές από τη φύση και όντα υπαρκτά αλλά και φανταστικά, ξεπηδούν μέσα από τονπολύπλοκο διάκοσμο ενός φορέματος της Κρήτης του 17ου αιώνα.

Εκεί που ο μύθος και οι λεπτομέρειες που τον αφηγούνται μεγεθύνονται, αλλάζουν χρώμα και συνθέτουν ένα νέο μοτίβο το οποίο εφαρμόζεται σε τζάμι, σε χαρτί και σε ξύλινες επιφάνειες.

«Ανοίγουμε το μπαούλο με τους θησαυρούς. Επιλέγοντας διάφορες περιοχές της Ελλάδας, απομονώνουμε λεπτομέρειες από τις φορεσιές του μουσείου Mπενάκη και τις αποτυπώνουμε σε αντικείμενα καθημερινής χρήσης. Δημιουργούμε ασπρόμαυρα μοτίβα με στόχο την απόδοση μιας νέας οπτικής και χρησιμοποιούμε επιφάνειες εκτύπωσης από φυσικά υλικά» λέει για το έργο της ομάδας metooη Δήμητρα Βασιλάκου.

Από κοινού με την Αλίκη Κακουλίδου ερευνούν ένα νέο τρόπο αντίληψης και ανάγνωσης κάτι οκείου και αλλοτινού με ιστορία αιώνων σε μια πρωτότυπη δουλειά στα πλαίσια των παρουσιάσεων του Πωλητηρίου του Μουσείου Μπενάκη «Η Βιτρίνα της Κριεζώτου. Ένας καλλιτέχνης προτείνει.»

One dress, one detail