ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πως να εντοπίσετε τους παθολογικούς ψεύτες

Οι ψεύτες «κατ επάγγελμα και συνήθεια» είναι οι καλύτεροι παραμυθάδες. Μπορεί το ψέμα να είναι κατακριτέο στις σύγχρονες κοινωνίες, ωστόσο οι ειδικοί υπολογίζουν ότι οι άνθρωποι ακούν από 10 έως 200 ψέματα κάθε ημέρα.

Ο Noah Zandan, ιδρυτής και διευθύνοντας σύμβουλος της εταιρείας παροχής υπηρεσιών επικοινωνίας, Quantified Communications, λέει πως «Η γλώσσα του ψέματος», έχει μια κοινή συνισταμένη 4 σημείων:

Οι ψεύτες, όταν λένε ένα ψέμα, είναι πιο πιθανό να αποστασιοποιηθούν από την παραπλανητική τους δήλωση, μιλώντας ή γράφοντας περισσότερο για τους άλλους και όχι για τον εαυτό τους.Όταν αναγκάζονται να μιλήσουν για αυτούς, συχνά αναφέρονται στον εαυτό τους στο τρίτο πρόσωπο. Χρησιμοποιήσουν περισσότερο εκφράσεις με αρνητική χροιά. Οταν διηγούνται μια ιστορία, την απλοποιούν αλλά παρά το γεγονός αυτό  τείνουν να τις ντύνουν με περιττές και αποπροσανατολιστικές λέξεις, οι οποίες ουσιαστικά δεν λένε κάτι νέο -απλώς, κάνουν τις προτάσεις να ακούγονται πιο «εντυπωσιακές».

Σε γενικές γραμμές, ο παθολογικός ψεύτης θέλει συνεχώς να βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής όλων. Για παράδειγμα, θέλει να νιώθει ότι είναι ανώτερος από τους υπόλοιπους ανθρώπους, ότι έχει επιτύχει μεγαλύτερα και σημαντικότερα επιτεύγματα στην προσωπική και επαγγελματική του ζωή. Πολλές φορές στην προσπάθειά του αυτή χρησιμοποιεί υπερβολικές λεπτομέρειες στις ιστορίες του. Τα άτομα αυτά είναι συνήθως ανασφαλή και θεωρούν πως μόνο μέσα από τα ψέματα ο κόσμος θα τα προσέξει όπως σημειώνει η κ. Ελευθερία Μουστάκα κλινική ψυχολόγος

Μήπως κρύβει συγκεκριμένες επιβλαβείς συνήθειες; Το παθολογικό ψέμα μπορεί να προκύψει ως αποτέλεσμα της προσπάθειας του ατόμου να κρύψει ορισμένες συνήθειές του, όπως είναι οι κρίσεις υπερφαγίας, η ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια, η κατάχρηση ουσιών ή/ και αλκοόλ. Τα ψυχοπαθολογικά αυτά προβλήματα χρήζουν θεραπευτικής αντιμετώπισης από ειδικό ψυχικής υγείας.

Πώς αντιδρά όταν πιάνεται να λέει ψέματα; Το χειρότερο σενάριο για έναν παθολογικό ψεύτη είναι να κατηγορηθεί πως λέει ψέματα. Για το λόγο αυτό αντιδρά υπερβολικά και αρνητικά. Τις περισσότερες φορές θα επινοήσει ένα ακόμα μεγαλύτερο ψέμα για να καλύψει το προηγούμενο ή θα κατηγορήσει κάποιον άλλο. Θυμώνει και εξοργίζεται με το άτομο που τον έπιασε να λέει ψέματα. Κάποιες φορές το άτομο μπορεί να ξεσπάσει σε κλάματα, ιδιαίτερα εάν πιάστηκε να λέει ψέματα από ένα αγαπημένο του πρόσωπο.

Αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητά του; Οι παθολογικοί ψεύτες δυσκολεύονται πολύ να διατηρήσουν σταθερές διαπροσωπικές σχέσεις και δραστηριότητες, για αυτό το λόγο αλλάζουν συνεχώς δουλειές και δεν έχουν μόνιμες σχέσεις. Ενώ δημιουργούν πολύ εύκολα καινούριες φιλίες, δεν μπορούν να τις διατηρήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επίσης, πολύ συχνά τα άτομα αυτά αποξενώνονται από την οικογένειά τους λόγω της συμπεριφοράς τους αυτής.

Πηγή: iatronet.gr και ht pathfinder.gr