ΚΡΗΤΗΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Πόσο… ΕΚΑΜ είναι η ΟΕΑ Κρήτης ‘ΜΥΘΟΙ” ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Τα μέλη της ΟΕΑ Κρήτης ισχυρίζονται ότι η εκπαίδευσή τους είναι εφάμιλλη με αυτήν των ανδρών της ΕΚΑΜ

Σε… πολυετές σίριαλ εξελίσσεται όπως φαίνεται η υπόθεση της υπαγωγής της Ομάδας Ειδικών Αποστολών Κρήτης στην ΕΚΑΜ Αθήνας αφού κάθε φορά που επιχειρείται να κινηθεί η εν λόγω διαδικασία γίνεται «πόλεμος». Και αποδεικνύεται ότι αυτοί που κινούν τα νήματα παρασκηνιακά είναι ισχυρότεροι από την εκάστοτε πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛΑΣ αφού επιτυγχάνουν εκ του αποτελέσματος προκύπτει να μπλοκάρουν την μετονομασία της ΟΕΑ σε ΕΚΑΜ. Αυτό είχε γίνει το 2012, αυτό επιχειρείται να γίνει και τώρα. Τις τελευταίες ημέρες οπότε και έγινε γνωστή η βούληση του Αρχηγού της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγου Μιχάλη Καραμαλάκη, να υπαχθεί η ΟΕΑ στην ΕΚΑΜ, στο διαδίκτυο μαίνεται ένας… πόλεμος εναντίον του που αποσκοπεί και πάλι στο «μπλοκάρισμα» της διαδικασίας.

Η πολεμική  που εξαπολύεται έχει κάνει σημαία την κρητική καταγωγή του Αρχηγού της ΕΛΑΣ (και βασικά την κρητική καταγωγή και των τριών αντιστράτηγων στην κορυφή της ιεραρχίας) ώστε να δοθεί στο όλο εγχείρημα «συντεχνιακός» και «ρουσφετολογικός» χαρακτήρας. Προβάλλεται δηλαδή η εικόνα ότι οι Kρητικοί αντιστράτηγοι αβαντάρουν απροκάλυπτα  την υπηρεσία της Κρήτης. Έτσι διαβάζουμε μεταξύ άλλων ότι επιχειρούν τα στελέχη της ΟΕΑ να μπουν στην ΕΚΑΜ «από την πίσω πόρτα», χωρίς να το δικαιούνται και χωρίς πρωτίστως να το αξίζουν αφού οι εκπαιδεύσεις τους σε σχέση με εκείνων της ΕΚΑΜ, είναι η μέρα με τη νύχτα. Από τη μία εμφανίζεται μία ομάδα «παιδικής χαράς», από την άλλη τα πραγματικά κομάντος.

Ας εξετάσουμε λοιπόν  τι προσάπτουν στην ΟΕΑ Κρήτης οι αντιδρώντες με την μετονομασία της σε ΕΚΑΜ και τι τελικά ισχύει:

-Υποστηρίζουν ότι το βασικό σχολείο επιλογής προσωπικού της ΕΚΑΜ είναι τρίμηνο σε αντίθεση με αυτό της ΟΕΑ που διαρκεί στο ένα τρίτο. Υποστηρίζεται ακόμα ότι «αν όντως οι άνδρες της ΟΕΑ Κρήτης επιθυμούν να ενταχθούν στην οικογένεια της ΕΚΑΜ οφείλουν να περάσουν επιτυχώς το σχολείο της ΕΚΑΜ και όχι να μπουν από την πίσω πόρτα, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός πως η σημερινή ηγεσία της ΕΛΑΣ είναι από την Κρήτη».

Ο αντίλογος υποστηρίζει:

-Η  ΕΚΑΜ της Αθήνας «τρέχει» τώρα για πρώτη φορά τρίμηνο βασικό σχολείο, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου 20 ημέρες. Μέχρι πρότινος το βασικό σχολείο επιλογής είχε διάρκεια 1-1,5 μήνα και καθημερινά η εκπαίδευση για τους συμμετέχοντες ξεκινά στις 7 το πρωί και ολοκληρώνεται  στις 3-3.30 το μεσημέρι.

-Το βασικό σχολείο επιλογής της ΟΕΑ έχει διάρκεια έξι εβδομάδων. Πέντε εβδομάδες στις εγκαταστάσεις της Σχολής Αστυφυλάκων στο Ρέθυμνο και μία εβδομάδα στην Αθήνα, για  εξειδικευμένα αντικείμενα όπως λεωφορειοπειρατείες, αεροπειρατείες, καταρριχήσεις, αναρριχήσεις κλπ. Βασική διαφορά σε σχέση με το βασικό σχολείο επιλογής της ΕΚΑΜ είναι ότι το σχολείο της Κρήτης είναι «κλειστό» για τους συμμετέχοντες, οι οποίοι δοκιμάζονται νύχτα και μέρα, 24 ώρες το 24ωρο. Στην Κρήτη οι συμμετέχοντες δεν έχουν την …πολυτέλεια να επιστρέψουν στα σπίτια τους μετά τις μεσημβρινές ώρες.

-Τα σχολεία στην Κρήτη «τρέχουν» εκπαιδευτές της ΕΚΑΜ. Κατά συνέπεια δεν γίνεται οι ίδιοι εκπαιδευτές στους μεν να παρέχουν αδιαμφισβήτητα σοβαρή εκπαίδευση και στους δε «αμφισβητούμενη». Αν είναι η εκπαίδευση που παρέχουν στην ΕΚΑΜ είναι σοβαρή, τότε εξίσου σοβαρή είναι και η εκπαίδευση που παρέχουν στο Ρέθυμνο. Αν η εκπαίδευση που παρέχουν στα στελέχη της ΕΚΑΜ είναι «χλιαρή», εξίσου «χλιαρή» είναι και αυτή που παρέχουν στις εγκαταστάσεις της Σχολής Αστυφυλάκων Ρεθύμνου.

-για εκείνους που υποστηρίζουν ότι τα σχολεία του Ρεθύμνου είναι… περίπατος, η απάντηση βρίσκεται στα στατιστικά. Από τους περίπου 190 συμμετέχοντες που πήραν συνολικά μέρος στα τέσσερα σχολεία επιλογής που έγιναν στα χρόνια που πέρασαν, μόλις 26 κατάφεραν να τερματίσουν επιτυχώς.

Το 2008 από τους περίπου 60 συμμετέχοντες, πέτυχαν μόλις 17. Το 2011 από τους 25 συμμετέχοντες μόλις δύο ήταν οι επιτυχόντες. Το 2013 από τους περίπου 55-60 συμμετέχοντες, τα κατάφεραν τρεις. Το 2017 από τους 45 συμμετέχοντες, πέτυχαν τέσσερις.

Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν τον εξαιρετικά υψηλό βαθμό δυσκολίας αυτών των σχολείων, καταδεικνύουν επίσης ότι όσοι πέτυχαν, πέρασαν με το «σπαθί» τους και ουδείς «μπήκε από την πίσω πόρτα». Και αν πράγματι υπήρχε «συντεχνιακή» προσέγγιση στο όλο θέμα, είναι βέβαιο ότι οι επιτυχόντες θα ήταν πολλοί περισσότεροι.

-πολύς λόγος γίνεται σήμερα για τα όσα είχαν σημειωθεί το 2012 όταν στελέχη της ΟΕΑ μαζί με άλλους συναδέλφους τους, από άλλες υπηρεσίες της χώρας, συμμετείχαν σε σχολείο επιλογής της ΕΚΑΜ, το οποίο κατέληξε σε «ναυάγιο» αφού άπαντες παραιτήθηκαν, γεγονός για το οποίο είχε διαταχθεί ΕΔΕ από την ηγεσία της ΕΛΑΣ.

Κύκλοι της Αθήνας έλεγαν τότε ότι το έβαλαν στα πόδια επειδή δεν άντεξαν την σκληρή δοκιμασία του σχολείου και ότι οι συμμετέχοντες πίστευαν ότι θα περάσουν με τον …αέρα στήριξης του Kρητικού υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μανόλη Όθωνα. Μάλιστα σχετικό δημοσίευμα της Αθήνας ανέφερε: «Οι εκπαιδευτές της ΕΚΑΜ δεν μάσησαν από την «φωτογραφική διάταξη». Η εκδοχή της άλλης πλευράς όμως ήταν εντελώς διαφορετική. Οι συμμετέχοντες αποφάσισαν συνειδητά και οργανωμένα να φύγουν από το σχολείο, αντιλαμβανόμενοι ότι η «τράπουλα ήταν σημαδεμένη» και υπήρχε άτυπα γραμμή να κοπούν με στόχο να ματαιωθεί η στελέχωση και η λειτουργία της ΕΚΑΜ Κρήτης, όπως είχε εξαγγείλει τότε η πολιτική ηγεσία της Αστυνομίας. Ήταν γνωστό από τότε-και έχει αποτυπωθεί σε δημοσιεύματα της «Π» ότι η Αθήνα σε καμία περίπτωση δεν θα επέτρεπε την αναβάθμιση της ΟΕΑ σε ΕΚΑΜ υπό το φόβο μελλοντικά να επαναληφθεί το φαινόμενο σε άλλες περιφέρειες.

-Οι …φυγόπονοι πάντως που κατά κάποια δημοσιεύματα «το έβαλαν στα πόδια» μέχρι και σήμερα εξακολουθούν κάθε χρόνο να συμμετέχουν στις εκπαιδεύσεις του στρατού και ειδικότερα στους καταδρομείς (μεγάλο και μικρό σχολείο), στους αλεξιπτωτιστές (στατικός ιμάντας), αυτοδύτες, ελεύθερους σκοπευτές, σε αναρριχήσεις-καταρριχήσεις αλλά και σε εκπαιδεύσεις πρώτων βοηθειών στο πεδίο μάχης και όχι μόνο τις ολοκληρώνουν επιτυχώς αλλά αποσπούν και διακρίσεις, ακόμα και με πρωτιές στους καταδρομείς.

Και επιλέγουν συνειδητά να συμμετέχουν σε αυτές τις εκπαιδεύσεις παρά το γεγονός ότι οικονομικά ζημιώνονται δεδομένου ότι δεν πληρώνονται νυκτερινά, πενθήμερα κλπ

Τι θα γίνει τελικά, θα φανεί σύντομα. Θα φανεί αν η πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛΑΣ θα προχωρήσει την διαδικασία ή θα ενδώσει στις φωνές εκείνες που χρόνια τώρα «παγώνουν» κάθε προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση.

Συνδικαλιστές: Δίκαιη και αναγκαία η υπαγωγή

Δίκαιο και αναγκαίο χαρακτηρίζουν με ανακοινώσεις τους οι συνδικαλιστές της ΕΛΑΣ στην Κρήτη το θέμα της υπαγωγής της Ομάδας Ειδικών Αποστολών (ΟΕΑ) στην ΕΚΑΜ. Η Παγκρήτια Ένωση Αξιωματικών Αστυνομίας υπενθυμίζει ότι ήδη από το 2013 είχε υποβάλλει σχετική πρόταση και μεταξύ άλλων υπογραμμίζει: Είναι πλέον αδιαμφισβήτητο και αυτό αξίζει να υπογραμμιστεί ότι οι συνάδελφοι που επανδρώνουν την ΟΕΑ δεν υπολείπονται σε κατάρτιση από τους άνδρες της ΕΚΑΜ. Άλλωστε για να ενταχθούν στην ΟΕΑ θα πρέπει πρωτίστως να έχουν περάσει το σχολείο που απαιτείται για να ενταχθεί κάποιος αστυνομικός στην ΕΚΑΜ. Μάλιστα οι αστυνομικοί της ΟΕΑ, σε πολλές εκπαιδεύσεις των ειδικών δυνάμεων του Στρατού που έχουν λάβει μέρος έχουν σημειώσει υψηλότατες βαθμολογίες ενώ πολλοί εξ αυτών έχουν καταλάβει πρώτες θέσεις.

Για εμάς εδώ στην Κρήτη η ΟΕΑ αποτελεί την αιχμή του δόρατος της τοπικής αστυνομίας σε επιχειρησιακό επίπεδο. Τα στοιχεία αυτά τα γνωρίζει βεβαίως πολύ καλά ο νέος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Αντιατράτηγος κ. Μιχαήλ Καραμαλάκης ο οποίος διεύθυνε αρκετά χρόνια τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης.

Η Ένωσή μας χαιρετίζει αυτή την πρωτοβουλία της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. η οποία φαίνεται να υλοποιείται 6 χρόνια μετά την πρόταση του σωματείου μας.”

Και η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου επισημαίνει ότι ήδη από το παρελθόν είχε υπογραμμίσει την αναγκαιότητα υπαγωγής της ΟΕΑ στην ΕΚΑΜ Αθήνας και τονίζει: «Το νησί μας με την ιδιαίτερη εγκληματικότητα αλλά και τους εκατομμύρια τουρίστες που το επισκέπτονται κάθε χρόνο, στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην επιχειρησιακή ετοιμότητα της Υπηρεσίας αυτής, η αναβάθμιση της οποίας είναι επιβεβλημένη, με ότι αυτό συνεπάγεται τόσο σε εξοπλισμό όσο και σε παροχές στους εκεί υπηρετούντες συναδέλφους μας που ρισκάρουν την ίδια τους τη ζωή κάθε φορά που καλούνται να διαχειριστούν τα πιο επικίνδυνα περιστατικά που συμβαίνουν σε όλη την περιφέρεια και όπως έχει αποδειχθεί τα έχουν διαχειριστεί με απόλυτη επιτυχία και επαγγελματισμό»

patris.