ΚΡΗΤΗ

Πότε προβλέπεται να μας “αφήσει” ο κορωνοϊός – Ανάλυση καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης

Στην εκτίμηση ότι περίπου στις 20 Μαίου θα έχουμε δρμαατική μείωση κρουσμάτων και θανάτων ίσως και εξάλειψη του κορωνοιού στη χώρα μας και την Κρήτη εξέφρασε ο επίκουρος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και οικονομολόγος στη Σχολή Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης κ. Γιώργος Ατσαλάκης μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη.

Με την προϋπόθεση όμως, όπως είπε, ο αριθμός θανάτων, κρουσμάτων να αυξάνεται με τους σημερινούς ρυθμούς που είναι πολύ χαμηλοί εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων.

Η αισιόδοξη πρόβλεψη του καθηγητή πηγάζει από τις αναλύσεις στις οποίες προχώρησε και οι οποίες γίνονται σε καθημερινή βάση ανάλογα με τα στοιχεία που ανακοινώνει ο καθηγητής κ. Σωτήρης Τσιόδρας ενώ η Κρήτη βρίσκεται στις ανάμεσα στις περιοχές με τους λιγότερους ασθενείς και θανάτους.

Παράλληλα ο κ. Ατσαλάκης αναμένει κορύφωση των κρουσμάτων και των θανάτων λόγω κορωνοϊού 10 Απριλίου

Πως αναλύονται τα δεδομένα

Έχουμε αρκετά δεδομένα ανέφερε και μέσω της σιγμοειδούς καμπύλης της εξέλιξης των κρουσμάτων του κορωνοϊού εκτιμήσαμε τον χρόνο στον οποίο η εξάπλωση του ιού θα επιβραδυνθεί και θα σταματήσει, επειδή όταν ο πολλαπλασιασμός είναι εκθετικός, καταστάσεις στις οποίες μια μονάδα γεννάει μια άλλη, το συνολικό πρότυπο ανάπτυξης της ασθένειας είναι συμμετρικό.

Αυτή η συμμετρία είναι εκείνη, που δίνει στις σιγμοειδείς καμπύλες την ικανότητα πρόβλεψης. Όταν φθάσουμε στο μισό της διαδικασίας, ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί το άλλο μισό. Η συμμετρία της λογιστικής συνάρτησης έχει αποδειχθεί μαθηματικά αλλά μπορεί να γίνει κατανοητή και διαισθητικά/ διαγραμματικά.
Το μυστικό είναι η τήρηση των μέτρων

Από τα μέσα του Μάη, τα ημερήσια καταγεγραμμένα κρούσματα θα έχουν μειωθεί αρκετά ή και εξαλειφθεί στην καλύτερη περίπτωση και πιθανότατα η κυβέρνηση θα μπορέσει να προχωρήσει σε μία σχετική χαλάρωση των μέτρων.

Είναι σημαντικό ο κάθε πολίτης να τηρεί τα μέτρα που έχουν ληφθεί, καθώς για παράδειγμα, εάν την ημέρα του υπολογισμού των διαγραμμάτων (29/3), τα νέα κρούσματα ήταν περίπου 70 αντί των 95 που κατεγράφησαν, θα είχαμε όλοι κερδίσει 4-5 ημέρες στην παραπάνω πορεία και 25 λιγότερους νοσήσαντες.

Πότε υποχωρεί μια ασθένεια

Μία ασθένεια αρχίζει να υποχωρεί πολύ προτού τελειοποιηθεί και διαδοθεί η αντίστοιχη φαρμακευτική αγωγή. Οι βασικοί λόγοι για να αρχίσει η υποχώρηση στην περίπτωση του covid 19 είναι η φυσιολογική αντίδραση της κοινωνίας με την λήψη μέτρων ατομικής προστασίας και μέτρων ανάσχεσης της εξάπλωσης του ιού. Οπότε, τα μέτρα που λαμβάνονται είναι μέρος μιας φυσιολογικής διαδικασίας που επιβαλλόταν να ληφθούν.

Αυτό βέβαια ισχύει με την αίρεση ότι δεν θα συμβεί στο υπόλοιπο διάστημα κάτι αφύσικο (π.χ. μαζική έξοδο εκδρομέων το Πάσχα!).

Στο εργαστήριο μας, κατέληξε ο καθηγητής, ανάλυσης Δεδομένων & Πρόβλεψης του Π.Κ., υπολογίζουμε καθημερινά την παραπάνω πρόβλεψη.