ΚΡΗΤΗ

Πώς… εξουδετέρωσαν ισχυρό πυρήνα του Χαλιφάτου στην Κρήτη

Στην εξουδετέρωση  ενός ισχυρού πυρήνα τζιχαντιστών  που είχαν διεισδύσει  στην Κρήτη, σχεδιάζοντας μία σειρά τρομοκρατικών ενεργειών, προχώρησαν τις προηγούμενες ημέρες Έλληνες και Αμερικανοί κομάντος.

Με επιχειρήσεις χειρουργικής ακρίβειας τα στελέχη των επίλεκτων δυνάμεων των δύο χωρών κατάφεραν από κοινού να προχωρήσουν βήμα-βήμα στην ταυτοποίηση των τρομοκρατών του Χαλιφάτου που είχαν βρει καταφύγιο στο νησί, να εντοπίσουν τα κρησφύγετα τους, να εξουδετερώσουν τα ηγετικά στελέχη και μέλη του τρομοκρατικού πυρήνα, απελευθερώνοντας παράλληλα επιτυχώς ομήρους που βρέθηκαν υπό την κατοχή τους.

Για να φθάσουν ωστόσο στην εξάρθρωση του πυρήνα των τζιχαντιστών χρειάστηκε προηγουμένως να αποκωδικοποιήσουν και να ερμηνεύσουν σωστά σημαντικά στοιχεία και κυρίως να συσχετίσουν φαινομενικά άσχετα περιστατικά που είχαν συμβεί σε Θεσσαλονίκη, Πειραιά και λιμάνι των Χανίων. Τρία ασύνδετα περιστατικά μίας κλοπής, μίας ληστείας και ενός σκάφους με εκρηκτικά, τα οποία τελικά είχαν άμεση διασύνδεση με τον πυρήνα των τζιχαντιστών και τη δράση τους στην Κρήτη.

Οι αρχικές πληροφορίες οδήγησαν τις επίλεκτες δυνάμεις Ελλάδας και Αμερικής στον Ταυρωνίτη όπου εντοπίστηκε μία πρώτη γιάφκα τζιχαντιστών, τους οποίους κατάφεραν να εξουδετερώσουν. Παράλληλα η εξερεύνηση του χώρου είχε ως αποτέλεσμα να αποκαλυφθούν κρίσιμα στοιχεία (μέσω κυρίως της ανάλυσης των κινητών τηλεφώνων και των στιγμάτων), τα οποία αξιολογήθηκαν και οδήγησαν τις έρευνες στον επόμενο στόχο, αυτή τη φορά στο Ηράκλειο.

Όλα αυτά και πολλά περισσότερα, τα οποία παραπέμπουν σε κινηματογραφική ταινία δράσης, εξελίχθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στην Κρήτη στο πλαίσιο της κορυφαίας αντιτρομοκρατικής άσκησης «JackalStone», που ολοκληρώθηκε προχθές με τν σύμπραξη επίλεκτων δυνάμεων της Αστυνομίας, του Λιμενικού, του Στρατού από Ελλάδα και Αμερική.

Οι επιχειρήσεις γίνονταν κυρίως νύχτα από ξηράς, αέρος και θαλάσσης, μακριά από τα δημοσιογραφικά φλας καθώς δεν δόθηκε άδεια καταγραφής στιγμιότυπων αυτής.

Χόλιγουντ σε Σφενδύλι, Μάλια και Αγία Πελαγία

Μέρος της άσκησης εξελίχθηκε στην περιοχή του Σφενδυλίου (υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες), σε εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο στην ευρύτερη περιοχή των Μαλίων καθώς και στην περιοχή της Αγίας Πελαγίας, όπου στη  συγκεκριμένη περίπτωση είχαμε διπλή ταυτόχρονη επέμβαση των Ειδικών Δυνάμεων. Με βάση το σενάριο, υπήρξε επέμβαση επί της εθνικής οδού, όπου αποκλείστηκε τμήμα της, αλλά και στις εγκαταστάσεις αποθήκης. Ήταν τόσο αληθοφανείς οι συνθήκες, ο τρόπος δράσης και επέμβασης των δυνάμεων που το σκηνικό παρέπεμπε σε κινηματογραφική ταινία του Χόλιγουντ.

Δεν είναι τυχαίο ότι Ηρακλειώτες που διαμένουν στην περιοχή «κεραυνοβολήθηκαν», θεωρώντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη πραγματική επιχείρηση των Ειδικών Δυνάμεων κατά την οποία είχαν επιστρατευτεί πάνοπλοι κομάντος μέχρι και ελικόπτερο. Μεταξύ των σεναρίων που εκτελέστηκαν με υποδειγματικό τρόπο ήταν και η περίπτωση επέμβασης των Ειδικών Δυνάμεων σε πλοίο που βρέθηκε υπό την ομηρεία τρομοκρατών.

Το «κοντρόλ» της JackalStoneείχε το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων ενώ σε επίπεδο Κρήτης την ευθύνη είχε ο γενικός αστυνομικός περιφερειακός διευθυντής, υποστράτηγος Κώστας Λαγουδάκης.

Μέρος της άσκησης παρακολούθησαν ο Αμερικανός πρέσβης αλλά και ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη ενώ συμμετείχαν και στελέχη του FBI.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή της Κρήτης ήταν ουσιαστική και δυναμική με ενεργή εμπλοκή στελεχών συγκεκριμένων υπηρεσιών από Ηράκλειο και Χανιά, με κορυφαία αυτής του Τμήματος Ειδικών Αποστολών Κρήτης.

Σε επίπεδο συντονισμού, διαχείρισης και συνεργασίας τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά και αυτό φάνηκε να αναγνωρίζεται από τους επικεφαλής των Αμερικανικών δυνάμεων.

Οι ελληνικές Αρχές απέδειξαν ότι αξίζουν τον σεβασμό ακόμα και μιας υπερδύναμης όπως οι ΗΠΑ, καθώς μπορεί  να υστερούν σε υλικοτεχνική υποδομή και χρηματοδοτήσεις, εντούτοις σε ανθρώπινο δυναμικό διαθέτουν ικανότατα στελέχη τόσο σε επιχειρησιακό όσο και σε διοικητικό επίπεδο.

Ένα στοιχείο που φέρεται να έκανε εντύπωση στους Αμερικανούς είναι ότι σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, που η έγκριση για μία επέμβαση μεγάλης κλίμακας μπορεί να φθάσει μέχρι τον Λευκό Οίκο, η αντίστοιχη διαδικασία στην Ελλάδα είναι πιο απλή, αφού το “πράσινο φως” μπορεί να δοθεί από τον αρμόδιο επικεφαλής.

patris.gr/