ΚΡΗΤΗ

Πώς πιάστηκαν στη φάκα οι “εξπέρ” στη θραύση των ομφαλών των κλειδαριών

Η υπόθεση της ΕΛΑΣ με το κωδικό όνομα «Ομφαλός»
Η ΚΑΜΕΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, ΤΟ FACEBOOK ΚΑΙ Ο ΠΟΛΥΤΕΛΗΣ ΒΙΟΣ

Δύο κάμερες ασφαλείας από διαφορετικούς δρόμους στην περιοχή του Ατσαλένιου φέρεται να «έλυσαν» τα χέρια των αστυνομικών της Ασφάλειας Ηρακλείου στην υπόθεση με το κωδικό όνομα «Ομφαλός».

Είναι οι δύο κάμερες που «τσάκωσαν» τις κινήσεις των δύο υπόπτων που παρακολουθούσαν μήνες πριν αστυνομικοί της Ασφάλειας στη διάρκεια των ερευνών τους για τις αλλεπάλληλες διαρρήξεις σε σπίτια του Ηρακλείου, με τη μέθοδο της θραύσης των ομφαλών στις κλειδαριές.

Το καταγεγραμμένο υλικό, που λειτούργησε ως «από μηχανής θεός», έθεσε στη διάθεση των Αρχών ένα ισχυρό «όπλο», καθώς τοποθετεί τους δύο συλληφθέντες σε ώρες και δρόμους όπου είχαν σημειωθεί κλοπές ή απόπειρες. Όσο για το εάν πρόκειται για τους δύο κατηγορούμενους, τα περιθώρια αμφιβολιών είναι ανύπαρκτα.

Είναι εντυπωσιακό ότι το βιντεοσκοπημένο υλικό υποδείχθηκε σε οικεία πρόσωπα των κατηγορουμένων, ενός 41χρονου Ηρακλειώτη και ενός 39χρονου Αλβανού, που έσπευσαν να τους αναγνωρίσουν με απόλυτη βεβαιότητα. Νεαρός Αλβανός, φίλος των δύο, βλέποντας το οπτικό υλικό τούς  αναγνωρίζει και τους κατονομάζει στην κατάθεσή του.

Ανάλογη κατάθεση φέρεται να δίνει και η σύντροφος του 39χρονου Αλβανού μόλις βλέπει το βίντεο. Εκείνη μάλιστα το προχωράει το θέμα. Όχι μόνο αναγνωρίζει τον σύντροφό της, αλλά είναι σε θέση να διακρίνει και να περιγράψει και τη συναισθηματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται τη δεδομένη χρονική στιγμή ο φίλος της, εκφράζοντας την άποψη ότι δείχνει πιεσμένος.

Ακόμα όμως πιο εντυπωσιακό είναι ότι και ο ίδιος ο 39χρονος κατηγορούμενος αναγνωρίζει τον εαυτό του στο βίντεο. Επιχειρεί να δικαιολογηθεί ότι πιθανότατα είχαν πάει εκεί με τον συγκατηγορούμενό του να ρωτήσουν κάποια πληροφορία. Όταν όμως οι αστυνομικοί της Ασφάλειας τον ενημερώνουν για την ώρα καταγραφής των κινήσεών τους, στις 3.50 τα ξημερώματα, ο 39χρονος κατεβάζει το κεφάλι και φέρεται να παραδέχεται την πράξη του, λέγοντας χαρακτηριστικά: «ναι, κάναμε μαλ…».

Στους δύο κατηγορούμενους αποδίδονται 24 συνολικά διαρρήξεις, όλες με την ίδια μέθοδο, της θραύσης του ομφαλού, σε περιοχές περιμετρικά του κέντρου, δηλαδή σε Άγιο Ιωάννη Κνωσού, Νέα Αλάτσατα, Μεσαμπελιές, Μασταμπά, Θέρισο, Κομμένο Μπεντένι, Χρυσοβαλάντου και Ατσαλένιο.

Για τους δύο υπήρχαν σχετικές πληροφορίες μήνες πριν, όμως οι αστυνομικοί της Ασφάλειας προσπαθούσαν να τους «δέσουν» με στοιχεία. Έτσι, άρχισαν να τους παρακολουθούν διακριτικά και κατέγραφαν τις συναντήσεις τους σε διάφορα καφέ, καφενεία, μπαρ και σπίτια.

Τσέκαραν τον κοινωνικό τους περίγυρο, τα μεταφορικά μέσα με τα οποία μετακινούνταν, τον τρόπο που ντύνονταν, ακόμα και τα αξεσουάρ που φορούσαν (καδένες, χαρακτηριστικά δακτυλίδια, χαϊμαλιά). Παράλληλα παρακολουθούσαν τα προφίλ τους στο Facebook απ’ όπου άντλησαν σημαντικό φωτογραφικό υλικό, το οποίο, όπως υποστηρίζουν, «κουμπώνει» τέλεια με τα ευρήματά τους και κυρίως με τα όσα καταγράφονται στα δύο επίμαχα βίντεο από κάμερες ασφαλείας που βρίσκονταν ψηλά και είχαν διαφύγει τη προσοχή τους.

Διαρκούσης της παρακολούθησης, αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι οι δύο ύποπτοι έκαναν πολυτελή βίο παρά το γεγονός, όπως αναφέρεται, ότι δεν παρουσίαζαν κάποια συγκεκριμένη επαγγελματική δραστηριότητα που να δικαιολογεί τα έξοδά τους. Για παράδειγμα αναφέρεται ότι κυκλοφορούσαν με πολυτελή αυτοκίνητα και ακριβές μηχανές, ξόδευαν μεγάλα χρηματικά ποσά στις νυκτερινές εξόδους τους.

Αναφέρεται ακόμα ότι ο 39χρονος το τελευταίο χρονικό διάστημα είχε προβεί στην αγορά ενός καφέ έναντι αρκετά μεγάλου χρηματικού ποσού.

Στη δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Δικαιοσύνη καταγράφονται μία προς μία οι διαρρήξεις που αποδίδονται στους δύο κατηγορούμενους, από τις 23 Μαΐου έως και την τελευταία.

Οι δύο κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν κακουργηματική δίωξη και πήραν προθεσμία να απολογηθούν το πρωί της Παρασκευής.

E.K.

patris.g