ΚΡΗΤΗ

Ρέθυμνο: Οι συστάσεις της αντιπεριφέρειας ενόψει της υψηλής επικινδυνότητας για πυρκαγιά το Σάββατο

«Η προστασία της ζωής και των περιουσιών μας, αλλά και του περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων μας».

Με την προτροπή αυτή το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Αντιπεριφέρειας Ρεθύμνου ενημερώνει τους κατοίκους και επισκέπτες το νομού πως, σύμφωνα με το δελτίο πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς, που ισχύει για αύριο Σάββατο 11/8/2018, η πιθανότητα εκδήλωσης πυρκαγιάς θεωρείται πολύ υψηλή (βαθμός επικινδυνότητας 4), στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης.

Τους καλεί να λάβουν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα επιφυλακής και ετοιμότητας δεδομένου ότι προβλέπεται επίσης να πνέουν ισχυροί άνεμοι σε συνδυασμό με υψηλές θερμοκρασίες – και ως εκ τούτου χρειάζεται από όλους συνεχής επαγρύπνηση.

Συνιστάται στους πολίτες και εκδρομείς να μην ανάβουν φωτιές για οποιαδήποτε λόγο στην ύπαιθρο και να σέβονται τις υποδείξεις των αρχών, να ειδοποιούν άμεσα την Πυροσβεστική στο τηλέφωνο 199 (χωρίς χρέωση) όταν εντοπίσουν καπνό ή φωτιά. Επίσης συνιστάται στους πολίτες, αν βρεθούν σε χώρο πυρκαγιάς και δεν μπορούν να βοηθήσουν κατά το αρχικό στάδιο, να απομακρυνθούν άμεσα από το χώρο για τη δική τους ασφάλεια, αλλά και για να διευκολύνουν στο έργο της κατάσβεσης.

Τέλος, υπενθυμίζεται στους πολίτες και επισκέπτες του Ρεθύμνου ότι, σύμφωνα με την με αριθμό πρωτοκόλλου 132/17.07.2018 απόφαση της αντιπεριφερειάρχου Ρεθύμνης, σε ημέρες όπου ο δείκτης επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιάς, σύμφωνα με την ημερήσια ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας είναι 4 και 5, απαγορεύεται η κυκλοφορία των πάσης φύσεως οχημάτων και μηχανημάτων και παραμονής και διανυκτέρευσης εκδρομέων καθ’ όλη την διάρκεια του 24ώρου, (από 6.00 της ημέρας για την οποία ισχύει η ανακοίνωση έως τις 6.00 της επόμενης ημέρας) στις παρακάτω ευαίσθητες και δασικές περιοχές: Δήμος Ρεθύμνης: Περιαστικά Δάση Ευλιγιά, Προφ. Ηλία και Αγίου Ιωάννη. Δήμος Αγίου Βασιλείου: Περιαστικά Δάση Κισσού, Αγκουσελιανών και Αγ. Ιωάννου, καθώς και στην περιοχή Πρέβελη, που περιλαμβάνει την λίμνη Πρέβελη (εκτός του αμμώδους τμήματος της παραλίας) καθώς και τις αναδασωτέες εκτάσεις δυτικά της λίμνης. Δήμος Μυλοποτάμου: φαράγγι Μαργαριτών.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ