ΚΡΗΤΗ

Ριπές ανέμου έως και 100χλμ την ώρα στην Κρήτη

Οι θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι που πνέουν στο Αιγαίο και το Κρητικό Πέλαγος δημιούργησαν εντυπωσιακούς νεφικούς σχηματισμούς. Όπως φαίνεται στην εικόνα που ακολουθεί και η οποία «τραβήχτηκε» από τον Ευρωπαϊκό μετεωρολογικό δορυφόρο πολικής τροχιάς Metop-A στις 09:30 σήμερα το πρωί (Σάββατο, 30/03/2019), οι γραμμές των νεφών ακολουθούν πιστά την πνοή του ανέμου στα κατώτερα στρώματα της τροπόσφαιρας.

Θυελλώδεις αναμένεται να παραμείνουν οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο και για το υπόλοιπο της ημέρας, οι οποίοι έχουν ήδη προκαλέσει σειρά προβλημάτων, μεταξύ των οποίων είναι και η έκδοση απαγορευτικών απόπλου. Στον χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται οι περιοχές όπου ο άνεμος αναμένεται να ξεπεράσει τα 7 μποφόρ.

Κακοκαιρία: Σε ισχύ το απαγορευτικό απόπλου

Συνεχίζονται το Σάββατο 30 Μαρτίου τα προβλήματα σε πολλές γραμμές της ακτοπλοΐας, λόγω των ισχυρών βόρειων ανέμων που πνέουν στο Αιγαίο και κατά τόπους φθάνουν τα 9 μποφόρ.

Σε ισχύ παραμένει απαγορευτικό απόπλου από το λιμάνι του Πειραιά, ενώ για τον Αργοσαρωνικό δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των υδροπτέρυγων.

Από το λιμάνι της Ραφήνας δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων για τις Κυκλάδες, πάντως κανονικά έγινε το πρωινό δρομολόγιο για το Μαρμάρι.

Σε ισχύ παραμένει επίσης απαγορευτικό απόπλου από το λιμάνι του Λαυρίου, ενώ κλειστές είναι οι γραμμές Αγ. Μαρίνα-Νέα Στύρα, Καβάλας-Πρίνου, Κεραμωτής-Λιμένα Θάσου.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν αλλαγές η τροποποιήσεις δρομολογίων που ενδέχεται να είναι επιβεβλημένες από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Ριπές έως και 150χλμ την ώρα στα Χανιά

Οι μετεωρολογικοί σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψαν μέχρι την Παρασκευή το βράδυ ριπές ανέμου που πλησίασαν τα 150 χλμ/ώρα.

Ο παρακάτω χάρτης δείχνει με αποχρώσεις του κόκκινου τις ριπές ανέμου άνω των 50 km/h που καταγράφηκαν από μετεωρολογικούς σταθμούς και με κίτρινες κουκίδες τους σταθμούς που κατέγραψαν ριπές άνω των 100 χλμ/ώρα.

 cretalive.gr