ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Πουλήθηκε η «ντάτσα» του Μπρέζνιεφ έναντι 16,5 εκ. ευρώ

Πωλήθηκε εξοχική κατοικία στην οποία συνήθιζε να περνά ημέρες χαλάρωσης εκτός του Πολίτμπιρο ο πρόεδρος της Σοβιετικής Ενωσης Λεονίντ Μπρέζνιεφ.

Η κυβέρνηση τη Κριμαίας πούλησε την πρώην κρατική «ντάτσα» Νο1 «Glitsinia» (η ονομασία του φυτού γλυσίνα), έναντι του ποσού των 1,2 δισεκατομμυρίων ρουβλίων (16,5 εκατομμυρίων ευρώ), μεταδίδει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax, επικαλούμενο την αρμόδια υπουργό της Κριμαίας για θέματα κρατικών περιουσιακών στοιχείων και ιδιοκτησίας γης Άννα Ανιούχινα.

H ντάτσα υπήρξε ένας από τους αγαπημένους τόπους αναψυχής του σοβιετικού ηγέτη και γενικού γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Eνωσης Λεονίντ Μπρέζνιεφ, τον οποίο οι Ρώσοι αναγνωρίζουν σήμερα, ως καλύτερο ηγέτη σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση. Εκεί είχε υποδεχτεί μεταξύ άλλων και τον Αμερικανό πρέοδρο Ρίτσαρντ Νίξον το 1974.


Ο Λέονιντ Μπρέζνιεφ και ο Ρίτσαρντ Νίξον στον κήπο της ντάτσα στη Γιάλτα / Φωτογραφία: AP Photos
Η ντάτσα, όπως διευκρίνισε η ίδια, πουλήθηκε σε νομικό πρόσωπο, χωρίς ωστόσο να αναφέρει το όνομα της εταιρείας η οποία την αγόρασε. Η κρατική αυτή ντάτσα χτίσθηκε το 1955. Το 1977 μετατράπηκε σε πανσιόν με το όνομα «Glitsinia». Όταν η Κριμαία ανήκε στην Ουκρανία, η πανσιόν βρίσκονταν στην δικαιοδοσία της ουκρανικής προεδρίας.